Acarianul galicol
Acarianul galicol este un paianjen al vitei de vie face parte din familia Eriophyidae, clasa Arachnida. În general, pentru vita de vie ajunsa la maturitate, prezența acestui acarian este doar o problemă cosmetică care nu merită tratament. Cu toate acestea, pentru vițele foarte tinere, presiunea ridicată a acarienilor poate duce la defoliere și, prin urmare, tratamentul poate fi justificat.
Cum arata acarianii vitei de vie – cum se manifesta atacul acarienilor:
Acești acarieni sunt creaturi extrem de mici, asemănătoare cu viermii, care se hrănesc cu partea inferioară a frunzelor în primăvară și vară, determinând frunza să producă gale foarte pronunțate pe suprafața sa superioară. Interiorul acestor Excrescențe de pe partea inferioară a frunzei este umplut cu pete care adăpostesc acarienii. Aceste pete sunt inițial de culoare alb strălucitor, putand fi confundate cu mucegaiul pufos. Vara tarziu, aceste pete albe devin treptat maronii.
Acarienii iernează sub solzii mugurilor și, prin urmare, vițele care au infestări într-un sezon pot fi mai susceptibile de a avea infestări și în sezonul următor. Viile foarte tinere prezintă cel mai mare risc de a suferi defolieri dăunătoare din cauza activității acarianului galicol.
Cum afecteaza atacul acarianului galicol frunzele vitei de vie:
In urma atacului acarianului galicol frunzele vitei de vie se basica in zonele atacate, iar daca nu se vor lua masuri in scurt timp se va produce defolierea. De asemenea, daca nu sunt luate masuri imediate, frunzele vitei de vie vor fructifica foarte slab. Atacul acarianilor asupra inflorescentelor poate duce la avortarea florilor, deci implicit si scaderea productiei.
Cele mai eficiente insecticide pentru a scapa de acarianului galicol:
Milbeknock - Are eficienta asupra tuturor stadiilor de dezvoltare oua, larve, nimfe si adulti.
Vertimec 1.8 EC - Dupa tratamentul cu Vertimec 1,8% EC, daunatorii paralizeaza imediat, insa nivelul maxim de mortalitate este obtinut la 3-5 zile. Este omologat in majoritatea tarilor care cultiva legume si fructe.
Citeste si articolul despre Acarianul marului.