Acarienii sunt paianjeni de dimensiuni foarte mici (microscopice), care au un corp semi-transparent si o durata medie de viata de 70 de zile. Acarienii fac parte din clasa arahnidelor, detin o trompa de care se folosesc pentru ros, intepat sau supt.
Paianjenul brun al pomilor
Paianjenul brun ajuns in stadiu de adult are corp oval, o lungime cuprinsa intre 0,6 si 0,8 milimetri si o culoare caramizie. Larvele masoara 0,2 milimetri in lungime si au o culoare rosie in momentul eclozarii.
Paianjenul brun se poate intalni in timpul dezvoltarii pe suprafata pomilor fructiferi, are 6 generatii pe an si ierneaza in stadiul de ou pe ramuri. O femela poate depune intre 10 si 30 de oua, iar larvele vor aparea cand temperaturile depasesc 7 grade Celsius.
Simptomele atacului paianjenului brun pot varia in functie de momentul in care are loc perioada de vegetatie. Pe suprafata frunzelor puteti observa pete de dimensiuni mici si culoare alb-maronie. Paianjenul brun ierneaza in stadiul de ou, depus pe ramuri.
Pentru a scapa de paianjenul brun al pomilor este recomandat sa folositi Uleiul horticol Mospilan 20 SG sau Movento 100 SC.
Paianjenul rosu comun
Paianjenul rosu comun este in mod normal vazut doar pe mar, in timp ce acarianul sudic ataca o varietate mult mai larga de plante. Un acarian face parte din familia Tetranychidae si este un arahnid, dar este mai mic si are o singura sectiune a corpului.
Cum se controleaza acarienii rosii - Paianjenul rosu comun este cel mai activ pe vreme rece, deci este cel mai probabil sa vedeti o infestare cu acestia in primavara sau toamna. Cel mai bun mod de a elimina paianjenii rosii este sa va asigurati ca nu ii primiti in primul rand, ceea ce inseamna sa tineti cont de lucrarile de ingrijire ale plantei. De asemenea, asigurati-va ca plantele au suficienta apa.
Prezenta paianjenului rosu comun isi face aparitia in lunile mai-octombrie, iar atacul dur al acestuia are loc in special in verile calduroase. La inceputul atacului paianjenul rosu comun va coloniza partea inferioara a frunzei, iar in timp ce atacul se agraveaza, acestia se extind pe ambele fete ale frunzei.
In locurile in care frunza a fost atacata, veti putea observa zone punctiforme si decolorari de-a lungul nervurilor. Frunzele care au fost atacate de paianjenul rosu vor avea o culoare cenusiu-lucitoare si un aspect pergamentos, iar pe partea inferioara a frunzelor veti putea observa urme de panza de paianjen.
Pentru a combate aparitia paianjenului rosu comun puteti folosi insecticidul Milbeknock.
Acarianul galicol al vitei de vie
Acarianul galicol este un paianjen al vitei de vie face parte din familia Eriophyidae, clasa Arachnida. În general, pentru vita de vie ajunsa la maturitate, prezența acestui acarian este doar o problemă cosmetică care nu merită tratament. Cu toate acestea, pentru vițele foarte tinere, presiunea ridicată a acarienilor poate duce la defoliere și, prin urmare, tratamentul poate fi justificat.
In urma atacului acarianului galicol frunzele vitei de vie se basica in zonele atacate, iar daca nu se vor lua masuri in scurt timp se va produce defolierea. De asemenea, daca nu sunt luate masuri imediate, frunzele vitei de vie vor fructifica foarte slab. Atacul acarianilor asupra inflorescentelor poate duce la avortarea florilor, deci implicit si scaderea productiei.
Pentru combaterea acarianului galicol al vitei de vie este recomandat sa utilizati insecticidul Vertimec 1.8 EC.
Afla mai multe din categoria noastra “Acarieni”.