Categorii

Afinul (Vaccinium myrtillus) - Masuri pentru combaterea bolilor si daunatorilor

Boli - Tratamente - Daunatori


Bolile si daunatorii afinului

Afinul este un arbust care face parte din familia Ericaceae si poate fi observat cel mai des in zonele montane. Alegeti un loc insorit, adapostit, in timp ce afinele tolereaza umbra, se obtin recolte mai bune la soare. In acelasi timp, acestea nu trebuie expuse la vant puternic. Afinele pot fi consumate proaspete sau pot fi uscate sau coapte pentru prelucrare ulterioara. Boabele congelate sau curatate sunt utilizate in mod obisnuit pentru a face gemuri si conserve si produse de patiserie. Afinul este o planta cu radacini superficiale, prin urmare, necesita un sol care sa pastreze umezeala, dar sa se scurga bine si sa nu ramana umed, mai exact sa fie bine drenat. Nu plantati afinul (Vaccinium myrtillus) in locuri care au soluri grele, argiloase, care raman ude.

Bolile care pot aparea la afin (Vaccinium myrtillus) sunt:

Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea) - Cum se manifesta?

Putregaiul cenusiu apare sub forma de leziuni maronii pe frunze. Florile infectate nu produc fructe. In campuri mari, infectiile severe sunt adesea vizibile ca pete maronii.

Putregaiul cenusiu fi foarte daunator pentru afinul care este in plin proces de dezvoltare; ciuperca ierneaza in fructe, tulpini si frunze de planta; aparitia bolii este favorizata de vremea umeda, iar infectarile severe pot aparea dupa perioade lungi in care gradul de umiditate a fost ridicat.

Cum controlam aparitia putregaiului cenusiu?

Boala poate fi controlata prin aplicarea de fungicide adecvate, daca sunt disponibile, la stadiul de inflorire mijlocie si tarzie. Pentru combaterea putregaiului puteti folosi fungicidul Dithane M 45 (click aici pentru a vedea produsul).

Mumifierea fructelor (Monilinia vaccinii-corymbosi)

Cum se manifesta mumifierea fructelor la afin?

Mumifierea lastarilor se manifesta prin moartea frunzelor si florilor infectate la 24-72 de ore dupa aparitia zonelor maronii. Dupa simptomele initiale din primavara, plantele nu mai prezinta alte simptome pana la dezvoltarea fructelor. Boabele infectate sunt de culoare crem sau roz si devin gri. fructele de padure devin uscate si tari.

Cum controlam mumifierea fructelor de afin?

Indepartati fructele mumificate. Aplicarea fungicidelor foliare adecvate sunt foarte eficiente in combaterea bolii in plantatiile comerciale. Pentru combaterea mumifierii fructelor este recomandat sa folositi fungicidul Switch 62.5 WG, click aici.

Mumifiere fructe afin

Fainarea (Erysiphe vaccinii)

Cum se manifesta fainarea la afin?

Fainarea la afin se manifesta sub forma de pete de culoare alba pe suprafetele superioare ale frunzelor sau pe suprafata inferioara a frunzelor. Aparitia fainarii este favorizata de conditii meteorologice, mai exact temperaturile ridicate si seceta.

Cum controlam aparitia fainarii la afin?

Aparitia fainarii la afin poate fi controlata prin cultivarea de soiuri rezistente si respectarea aplicarii tratamentelor fungice.

Fainare afin

Virusul ,,siretul afinului" ( Blueberry Shoestring Virus)

Cum se manifesta siretul afinului?

Se manifesta sub forma de dungi alungite rosiatice pe tulpini. Frunzele care au fost afectate capata o curbura spre partea inferioara.

Plantele infectate pot sa nu prezinte simptome de boala timp de 4 ani sau mai mult. In aceasta perioada latenta, virusul poate fi raspandit la alte plante, ceea ce face ca indepartarea tufelor vizibil infectate sa fie o metoda de control ineficienta; virusul este transmis de afide.

Cum controlam Virusul ,,siretul afinului" ( Blueberry Shoestring Virus)?

Una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a raspandirii virusului este ca aplicarile de timp ale insecticidelor sa coincida cu aparitia afidelor. Prima aplicare se face de obicei la sfarsitul lunii mai sau inceputul lunii iunie. Orice echipament utilizat pentru aplicarea insecticidelor trebuie curatat temeinic inainte de a fi folosit din nou.

Cancerul tulpinii (Botryosphaeria corticis, Fusicoccum putrefaciens)

Cum se manifesta cancerul tulpinii?

Simptomele initiale ale cancerului tulpinii apar ca leziuni de culoare rosie pe tulpini care in timp se vor umfla si vor capata o forma conica. Pe unele soiuri de afin, leziunile sunt initial pete de culoare maronie ingropate in scoarta.

Infectia apare de regula la sfarsitul primaverii, sporii sunt raspanditi de vant, la temperaturi mai scazute, boala poate fi limitata la pete de dimensiuni mici si nuante rosiatice.

Cum controlam aparitia cancerului tulpinii?

Cea mai importanta metoda de control al cancerului de tulpina este plantarea soiurilor rezistente in zonele in care apare boala, deoarece fungicidele sunt in mare masura ineficiente.

Daunatorii care pot ataca afinul (Botrytis cinerea) sunt:

Acarienii - Cum se manifesta atacul acarienilor?

Acarienii sunt insecte de dimensiuni extrem de mici, fiind foarte greu vizibili cu ochiul liber. Acarienii sunt insecte care se hranesc cu sucul celular, acest lucru putand duce la stagnarea dezvoltarii afinului.

Cum putem controla atacul acarienilor la afin?

Pentru a putea combate atacul acarinilor la afin puteti folosi insecticidele Vertimec 1.8 EC sau Milbeknock.

Acarieni

Gandacul japonez (Popillia japonica)

Cum se manifesta atacul gandacului japonez?

Frunzele capata un aspect ,,scheletizat" (raman doar nervuri), florile si mugurii sunt deteriorati. Daunele provocate plantelor pot fi destul de mari; insecta adulta este un gandac de culoare verde- metalic. Gandacii adulti au o lungime de aproximativ 13 mm, larvele sunt de culoare alb-crem si se dezvolta in sol.

Gandacul japonez are o generatie la fiecare 1-2 ani, gandacul ierneaza ca larva in sol si are o gama extinsa de peste 300 de plante gazda.

Cum controlam aparitia gandacului japonez?

Pentru combaterea gandacului japonez (Popillia japonica) este recomandat sa folositi insecticide specifice.

Gandacul japonez

Tripsi

Cum se manifesta atacul tripsilor?

Frunzele se vor curba in jurul tulpinii incepand de la varful, iar pe masura ce apar frunze noi, ondularea se raspandeste din ce in ce mai mult. Insecta este de dimensiuni mici aproximativ 1,5 milimetri si subtire. Tripsul adult este galben pana la maro deschis, iar nimfele sunt mai mici si mai deschise la culoare.

Larvele se transforma in pupa in sol; timpul dintre ou si insecta adulta este de aproximativ 3 saptamani, in functie de temperatura.

Cum putem controla aparitia tripsilor?

Zonele infestate pot fi indepartate prin taiere; in plantatiile comerciale insecticidele inregistrate pot fi foarte toxice pentru albine si trebuie aplicate seara, cand albinele nu sunt active.

Pentru combaterea tripsilor este recomandat sa folositi insecticide precum Actellic 50 EC sau Karate Zeon.

Afidele - Acestea pot fi gasite sub forma de colonie in partea inferioara a frunzei. Daca acestia ataca intr-o forma avansata pot provoca stres plantei, ducand la moartea acesteia.

Va recomandam sa utilizati insecticidul Decis Expert 100 EC.

Afla mai multe despre afin din articolul nostru, click aici!

Produse recomandate

-52%
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
6,99 Lei
14,57 Lei
-24%
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
3,99 Lei
5,22 Lei