Categorii

Alun (Corylus avellana) - Sfaturi pentru combaterea bolilor si daunatorilor

Cum combatem bolile alunului - Cum combatem daunatorii alunului


Alun combatere boli si daunatori

Alunul (Corylus avellana) - In functie de specie, acestia variaza de obicei intre 6-8 metri inaltime si pot fi cultivati ca arbusti sau pomi mici. Deoarece sunt destul de compacti si pot fi taiati cu usurinta, acestia sunt o alegere excelenta daca nu aveti o gramada de spatiu pentru cultivarea pomilor.

Alunii sunt originari din multe parti ale emisferei nordice si pot fi gasiti in padurile reci de foioase, au fost un simbol al intelepciunii si inspiratiei de-a lungul istoriei.

Alunul prefera solul bine drenat si destul de scazut in substante nutritive, solul excesiv de bogat ofera o crestere abundenta a frunzelor in detrimentul florilor si fructelor.

Bolile care pot afecta alunul sunt:

Mozaicul alunului (Apple mosaic virus)

Cum se manifesta mozaicul alunului:

Mozaicul alunului se manifesta prin ingalbenirea frunzelor, iar in cazul in care plantele sunt tinere si atacul dur pot suferi un randament scazut al recoltei.

Boala poate fi cauzata de diferiti virusi, cum ar fi Prunus necrotic ringspot virus (Virusul pătării inelare necrotice a prunilor).

Cum putem combate mozaicul alunului:

O solutie pentru controlul aparitiei mozaicului alunului ar fi sa plantati numai arbori sanatosi (acestia trebuie mereu verificati inainte de plantare pentru a nu prezenta urme de posibile boli).

Bacterioza

Cum se manifesta bacterioza:

Este foarte periculoasa in plantatiile de aluni. Bacterioza ataca mugurii si frunzele. Mugurii devin maronii si nu se dezvolta, vor deveni uscati. Bacterioza se transmite prin exsudatul bacterian care este transportat de picaturile de apa, vant sau prin procedurile de intretinere. Pe frunze apar pete negre, asezate pe spatiile dintre nervi. Petele se unesc si distrug intreaga frunza.

Putregaiul radacinii

Cum se manifesta putregaiul radacinii?

Putregaiul radacinii se manifesta prin frunzele de dimensiuni mici, decolorate, care cad devreme, ofilirea ramurilor, ofilirea plantei. Aparitia bolii favorizata de solurile umede.

Cum putem controla aparitia putregaiului radacinii la alun?

Putregaiul radacinii nu poate fi controlat eficient odata ce a devenit stabilit intr-o livada, plantele bolnave sau ofilite trebuie dezradacinate si indepartate, plantarea portaltoilor rezistenti este cea mai eficienta metoda de prevenire a bolii.

Cancer bacterian (Pseudomonas syringae)

Cum se manifesta cancerul bacterian?

Daca infectia incepe la baza pomului, se formeaza umflaturi in scoarta si sunt vizibile ca zone gri deschis. Frunzele devin clorotice si se ofilesc, iar frunzele moarte raman atasate in pom.

Cum putem controla cancerul bacterian?

Cea mai buna solutie pentru a preveni aparitia cancerului bacterian este plantarea de soiuri sanatoase si rezistente.

Cancerul bacterian

Daunatorii care pot afecta alunul sunt:

Viermele fructelor

Cum se manifesta atacul viermelui de fructe?

Viermele fructelor afecteaza in cea mai mare parte fructele, care pot fi complet distruse, insa poate afecta si ramurile. Iernarea insectelor are loc in cocon in resturile de frunze de pe sol sau in fisuri si crapaturi.

Cum putem combate aparitia viermelui de fructe?

Aplicarea insecticidelor adecvate poate fi necesara pentru combaterea acestei insecte.

Afide

Acestea pot fi gasite sub forma de colonie in partea inferioara a frunzei. Daca acestia ataca intr-o forma avansata pot provoca stres plantei, ducand la moartea acesteia.

Va recomandam sa utilizati insecticidul Decis Expert 100 EC, click aici.

Afide

Cicada melifera (Metcalfa pruinosa)

Cicada melifera este o specie de cicada originara din estul Americii de Nord, iar in anul 2009 au fost observate populatii ale cicadelor melifere in zona orasului Constanta. Aceasta este un daunator foarte greu de combatut deoarece se extinde rapid la toate plantele din gradina dumneavoastra. Aripile din spate au o margine externa dreapta, iar la baza prezinta doua pete de culoare neagra. Cicada melifera are o generatie pe an, 5 stadii de larvare, ultimul fiind lung de 4 milimetri si avand o culoare verde palid.

Plantele gazda ale cicadei melifere depasesc 200 de specii, vorbind de plante spontane ale pomilor fructiferi si plantele ornamentale. Cicada melifera ajunsa in stadiul de adult, dar si larvele se hranesc cu sucul celular al plantelor prin intepat si supt.

Pentru combaterea cicadei melifere puteti folosi insecticidul Faster 10 CE, click aici.

Citeste si articolul despre cultivarea si ingrijirea alunului, clik aici.

Produse recomandate

-23%
Decis Expert 100 EC, 2.5 ml
Decis Expert 100 EC, 2.5 ml
4,99 Lei
6,48 Lei
-52%
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
6,99 Lei
14,57 Lei