Anason
Ce este anasonul?
Semintele de anason sunt folosite ca si condimente, fie macinate, fie intregi. Uleiul esential de anason si extractul sunt, de asemenea, fabricate din seminte. Semintele sunt produse de planta Pimpinella anisum , care a fost cultivata in Egipt, Orientul Mijlociu si Europa de mai multe secole. Semintele sunt de dimensiuni mici, au o culoare gri-maroniu si sunt usor curbate.
Este o planta care are o lunga istorie de utilizare ca ajutor medicinal. Semintele de anason, uleiul de anason si mai rar radacina si frunzele sunt utilizate pentru a face medicamente care pot ajuta in procesul de tartare al problemelor digestive.
Anasonul este, de asemenea, utilizat in mod obisnuit pentru a oferi un plus de aroma alimentelor, bauturilor, bomboanelor, etc.
Conditii de dezvoltare:
Anasonul necesita un pH al solului destul de alcalin intre 6,3 si 7,0 . Plantele de anason au nevoie de soare si de sol bine drenat, care sa permita scurgerea eficienta a apei, fara a se forma balti. Semanati intr-un pat de seminte deja pregatit, care nu contine buruieni, radacini si alte resturi. Anasonul in plin proces de dezvoltare are nevoie de apa regulata pana cand plantele sunt stabilite si apoi poate tolera perioadele de seceta. Planta de anason poate fi recoltata din luna august pana in septembrie. Se poate planta in gradina, langa alte tipuri de plante aromatice, dar poate fi plantata si in ghiveci
Boli care pot aparea la anason:
Mana: Se manifesta pe suprafata frunzelor sub forma unor pete, fara o forma exacta de culoare galbena, iar pe partea din spate a frunzelor afectate se poate observa un puf de culoare alba.
Pentru combaterea manei va recomandam Zytron, un fungicid bio, in stare lichida, din extract de plante, cu actiune sistemica si de contact, care stimuleaza cresterea plantelor si a productiei de fitoalexina ce ajuta sistemul de aparare al acestora.
Cercosporioza: Pe suprafata frunzelor apar pete de mici dimensiuni, au o forma rotunda si sunt de culoarea cafelei, inconjurate de o margine subtire de culoare maro. Aceasta boala poate fi confundata cu mana, insa de data aceasta pe partea inferioara a frunzelor nu se prezinta urme de puf alb.
Pentru combaterea cercosporiozei va recomandam utilizarea fungicidului Switch 62.5 WG.
Fainarea: Aceasta se dezvolta pe parcursul vremii secetoase, atacul asupra frunzelor se manifesta sub forma de filament subtire de culoare alba. Aceasta se raspandeste prin spori.
Pentru combaterea fainarii va recomandam utilizarea fungicidului Cidely Top.
Daunatori care pot aparea la anason:
Afide: Acestea nu ataca un singur tip de planta, mutandu-se de la una la alta, le puteti observa sub forma de colonie pe partea din spate a frunzelor sau pe ramurile tinere, se hranesc cu sucul celular.
Va recomandam sa utilizati Decis Expert care actioneaza prin contact si ingestie asupra insectelor daunatoare aflate in stadiu de larve sau adulti.
Beneficiile anasonului:
Ceaiul de anason este incredibil de valoros in gestionarea tulburarilor de somn, daca este utilizat dupa mese sau chiar inainte de a merge la culcare. Trebuie sa aveti grija sa nu fierbeti prea mult timp, deoarece uleiul sau esential se evapora de asemenea, va pierde majoritatea calitatilor sale terapeutice. Mai bine, in cazul in care gustul nu va place, puteti adauga miere imediat ce ceaiul este gata.
Anasonul include anumite substante chimice care prezinta proprietati antioxidante, precum si avantaje pentru sanatate. In prezent se efectueaza cercetari pentru a stabili astfel de afirmatii.
Inapoi la Aromatice si Medicinale.