Antracnoza Cucurbitaceelor
Aceasta este o boala care apare frecvent in urmatoarele culturi: castraveti, pepeni galbeni si verzi. Intensitatea cu care se manifesta difera in functie de conditiile climatice.
Cum se manifeste antracnoza la cucurbitacee:
Cucurbitacee se manifesta in toate etapele de dezvoltare, pe suprafata organelor supraterane. Dupa rasarire pe cotiledoane apar pete de culoare galben-verzuie, care mai apoi devin maronii. La inceput sunt superficiale, dupa care se adancesc in tesuturi.
Pe suprafata frunzelor adevarate, vor aparea pete care nu au o forma exacta, dar care au culoarea galben-verzui. In momentul in care boala avanseaza petele se imbina si se extind pe suprafata frunzei care se va necroza.
Pete asemanatoare puteti vedea si pe suprafata tulpinilor, atacul manifestandu-se pe fructe pe care vor aparea pete de dimensiuni mai mari, rotunde cu un diametru de 1-2 centimetri. Cand sunt inca in stadiul de inceput au culoare galbuie, apoi devin maroniu-cenusii.
Colletotrichum lagenarium ierneaza sub forma de micelii in resturile de plante care sunt atacate. Aceasta ciuperca se raspandeste prin conidii, diseminate cu ajutorul picaturilor de apa sau al insectelor.
Cum putem combate Antracnoza cucurbitacee– Fungidice specifice:
Topas 100 EC - un fungicid foarte cunoscut care are un spectru foarte mare de combatere al patogenilor din culturile de camp.
Topsin 70 WDG - Fungicid sistemic, cu actiune curativa si preventiva, folosit pentru tratarea si protejarea culturilor agricole impotriva bolilor. Se va aplica la un interval de 6-8 zile.
Ortiva Top - actioneaza asupra unui numar mare de boli, are efect preventiv si curativ, prin activitate de contact, este recomandat sa fie utilzat in culturile de camp. Se va aplica la un interval de 8-14 zile.
Citeste si despre Antracnoza la Vinete.