Araucaria
Araucaria este un gen de arbori de conifere care face parte din familia Araucariaeceae. Araucaria heterophylla mai este cunoscuta si dupa denumirea de pin de Norfolk sau mai simplu brad de camera.
Araucaria heterophylla creste maiestuos si poate fi cultivata in ghivece asezate pe holuri de intrare. Este singurul tip de Araucaria, care poate fi cultivat in interior.
Araucaria heterophylla necesita taiere in mod regulat. Pinul de Norfolk nu este atat de usor de ingrijit, are nevoie de un substrat special, are nevoie sa fie udat si fertilizat in mod regulat.
In salbaticie, pinul de Norfolk (Araucaria heterophylla) poate creste pana la 60 m inaltime. Aceste conifere adora climatul bland si lipsit de inghet al insulei australiene Norfolk, dar are nevoie de un loc racoros in timpul iernii, de la 5 deg C la 10 deg C.
Cum se ingrijeste un arbore de Araucaria?
In spatele ideii uimitoare de a tine un pin in casa, se afla o conifera, care este de fapt foarte usor de intretinut si confortabil de trait, ascunzand proportiile potrivite in camere mari si luminoase si aducand o bucata de natura in spatii inchise.
Amplasarea arborelui de Araucaria
Araucaria heterophylla sau pinul de Norfolk, nu suporta lumina directa a soarelui, dar tolereaza putin soarele de dimineata si de seara. In caz contrar, o zona umbrita si un spatiu suficient pentru dezvoltare este foarte bun.
Vara, arborele de Araucaria are nevoie de o temperatura de la 18 deg C la 23 deg C, iar iarna de la 5 deg C la 10 deg C. In plus, arborele are nevoie de un grad de umiditate constant de aproximativ 80%, ceea ce este dificil de realizat in camerele de astazi, care sunt temperate in mod regulat pe tot parcursul anului.
Daca temperatura este constanta de cel putin 10 deg C pana la 15 deg C, planta poate fi plasata si pe un balcon sau veranda. Cu toate acestea, este necesar sa va asigurati ca Araucaria nu primeste lumina directa a soarelui, mai ales la pranz. Pinul Norfolk (arborele de araucaria) creste foarte uniform atunci cand il rotiti la intervale regulate.
Arborele de Araucare are nevoie de:
- Sol proaspat-umed pana la uscat moderat
- Prefera tipul de sol nisipos-argilos si bine drenat
Cum se uda un arbore de Araucaria?
Arborii de Araucaria provin dintr-o zona climatica subtropicala, unde exista doar doua sezoane: faza de vegetatie ploioasa si usoara intre aprilie si septembrie si pauza rece si uscata de iarna intre octombrie si martie. Trebuie sa udati un pic mai mult atunci cand suprafata este uscata.
Fertilizare - Araucaria
In timpul fazei principale de crestere ar trebui sa oferiti arborelui de Araucaria ingrasamant lichid la fiecare 14 zile. Din luna august nu ar mai trebui sa fertilizati planta, astfel incat lastarii sa se poata matura pentru pauza de iarna.
Inmultire - Araucaria
Prin butasire
- folositi numai butasi terminali
- taierea ar trebui sa aiba loc iarna
- aveti nevoie de cel putin un varf de ramura si un mugur de floare
- taiati mai mult sau mai putin 4cm sub varful ramurii
Umpleti ghiveciul cu un substrat de sol bogat in nutrienti. Rasadul trebuie plantat atat de adanc incat nodul este direct deasupra solului. Substratul este umezit cu apa. Mentineti temperatura constanta la aproximativ 18 deg C pana la 22 deg C. Inradacinarea ar trebui sa aiba loc in termen de 2 pana la 3 luni.
Boli care pot aparea la Araucaria
Singura boala importanta, care poate infecta arborii de Araucaria plantati in ghivece, este putregaiul tulpinii: De la lastari in sus, se dezvolta o coloratie maronie, care se raspandeste si duce la moartea plantei.
Pentru a trata putregaiul tulpinii trebuie sa folositi fungicidul Dithane M 45.
Daunatori care pot aparea la Araucaria
Tripsi - tripsii ajunsi la maturitate au o culoare neagra. Tripsii sunt insect de dimensiuni microscopice. Daunele provocate de tripsi asupra plantelor ornamentale se rezuma la aparitia unor pete, dar pot produce si daune mai mari.
In cazul in care arborii dumneavoastra de Araucaria sunt afectati de aparitia tripsilor puteti folosi insecticidele Faster 10 CE sau Karate Zeon 50 CS.
Citeste si articolul despre Anthurium.