Generalitati ale coniferelor:
Plantarea arborilor de conifere:
Cel mai indicat este sa plantati in primavara si la inceputul toamnei, cand temperaturile sunt mai reci si precipitatiile sunt mai abundente, acesta este cel mai bune moment pentru plantarea coniferelor. Pentru a reduce transpiratia sau pierderea de apa, plantati intr-o zone cu umiditate suficienta a solului. Majoritatea coniferelor cresc cel mai bine in zone insorite.
Plantarea fara pamant pe radacini se face in special la arborii ornamentali, cel mai important pas in tot acest proces este mocirlirea radacinilor, adica inmuierea acestora intr-un amestec de apa cu pamant si balegar ( amestec care trebuie sa aiba consistenta smantanii ) timp de 15 minute. Scopul acestui proces este acela de a hidrata radacinile si de a-i oferi plantei o prindere excelenta in momentul plantarii.
Sol
Pentru majoritatea coniferelor, solul usor acid, argilos si bine drenat este ideal. Cu exceptia cazului in care solul este foarte compact sau atat de usor si poros incat pastreaza foarte putina umiditate, nu va trebui sa adaugati materie organica. Daca drenajul solului este o problema continua, luati in considerare crearea unui pat de plantare ridicat care a fost modificat pentru a imbunatati solul.
Apa
Ingrijirea sarguincioasa este esentiala de la momentul plantarii pana la stabilirea de noi radacini. In primele cateva saptamani, verificati planta la fiecare doua pana la trei zile pentru semne de stres si apa ori de cate ori solul se simte uscat. Odata ce radacinile au crescut in solul inconjurator, care dureaza in general aproximativ trei pana la sase luni, planta poate fi verificata mai rar. Arborii care au fost deja plantati au nevoie de apa suplimentara numai in perioadele de seceta prelungita. Cantitatea de apa va depinde de specie si de tipul de sol. In medie, udati bine daca primii doi-trei centimetri de sol se simt uscati. Udarile din abundenta sunt mai bune decat udarile frecvente, de mica adancime. Este important de retinut ca coniferele nu prezinta semne de stres la fel de usor ca alte plante. De exemplu, rareori se ofilesc.
Daunatori si boli:
Gandacii din scoarta sunt cele mai devastatoare insecte care ataca pinii. Acestea exista in toata America de Nord, de Est, cat si de Vest. Vor ucide arborii sanatosi si cei deja slabiti de alti factori. Gandacii din scoarta brazdeaza arborii in timp ce construiesc galerii de oua. Lipsa sevei ucide imediat arborele, insectele se muta in cei adiacenti vii si daunele se raspandesc. Molia de tussock este un important defoliator al bradutilor adevarati. Larvele se hranesc cu frunzisul dezvoltat in anul curent, facandu-l sa-si schimbe culoarea, devenind maro si sa dauneze foarte grav arborelui.
Intretinerea arborilor de conifere:
Ramurile de conifere moarte sau bolnave ar trebui indepartate imediat, indiferent de perioada anului. Orice alta taiere trebuie facuta atunci cand planta este inactiva. Spre deosebire de multi arbusti de foioase, cele mai multe conifere nu se pot redezvolta din zonele mai vechi, asa ca o regula buna este sa mi taiati niciodata mai mult de o treime din dezvoltarea totala. Daca taiati prea drastic, planta nu se poate recupera niciodata complet. Multe dintre soiurile pitice nu trebuie niciodata taiate, dar apreciaza unele taieri subtiri pentru a permite aerului si lumina soarelui sa patrunda in interiorul plantei. Daca taiati doar o parte a ramurii, acest lucru promoveaza frunzisul mai gros, mai compact si o planta generala mai mica. Pinii sunt taiati intr-un mod special, numit lumanare, pentru a controla dezvoltarea.
Mulcirea coniferelor este esentiala. Mentine temperaturile relativ reci ale solului pe care le prefera majoritatea coniferelor. Mulcirea ajuta, de asemenea, la conservarea apei si reduce aparitia si dezvoltarea buruienilor. Cu toate acestea, mulciul ar trebui sa aiba o adancime de cel mult doi pana la trei centimetri si nu ar trebui sa intre niciodata in contact cu trunchiurile plantelor.
Bradul:
ABIES ALBA
O alegere populara ca pom de Craciun, acest tip de brad produce, de asemenea, uleiuri si rasini aromate si este utilizat pentru fabricarea hartiei. Acesta este ingust, creste intr-o forma simetrica, piramidala pana la conica, cu ace plate, stralucitoare, de culoare verde inchis, de pana la un centimetru lungime. Acesta este sensibil in general la caldura. Nu este foarte tolerant fata de climele urbane, dar ramane o alegere obisnuita ca arbore peisagistic.
ABIES KOREANA
Bradul corean este una dintre speciile mai mici de brad. Creste incet si se potriveste in majoritatea peisajelor. Aceasta conifer incepe sa produca conuri atunci cand arborele are o inaltime mai mica de trei metri. Conurile distinctive apar la sfarsitul primaverii si vin in nuante de albastru sau violet. Frunzele sunt mici si pot ajunge pana la maxim 5 centimetri, verde-inchis stralucitor pe suprafetele superioare si argintiu pe partea inferioara. Aceasta specie creeaza un pom de Craciun bun, datorita dimensiunilor sale mici.
ABIES CONCOLOR
Aceasta specie de brad produce un ulei esential cu un parfum de pin. Frunzele aplatizate au o lungime de 5 pana la 10 centimetri, de culoare verde inchis lucios, cu doua dungi albicioase pe partile inferioare.
Tuia:
Thuja, acest conifer vesnic verde produce frunze parfumate si conuri mici. Acest arbore poate ajunge pana la 60 de metri inaltime fara taiere. Cel mai bun moment pentru plantarea acestui conifer este primavara, in timp ce vremea este inca rece.
Cum se planteaza tuia:
Indepartati iarba si buruienile din zona de plantare pentru a elimina concurenta pentru nutrientii solului si umezeala. Alegeti un loc care este expus soarelui mare parte din zi. Acestui arbore nu-i plac solurile umed, asa ca alegeti un loc cu un drenaj excelent. Daca solul este sarac in nutrienti, dezgropati zona si amestecati cativa centimetri de compost.
Sapati o groapa cu lopata de doua ori mai lata si la fel de adanca precum radacina. Asezati 2 centimetri de sol inapoi in partea de jos a gropii. Acest strat va plasa coniferul putin mai sus decat nivelul solului, ceea ce imbunatateste drenajul in jurul radacinilor.
Ridicati arborele in lateral si scoateti-l usor din recipient. Inspectati radacinile pentru posibile daune. Intindeti radacinile cu atentie in groapa.
Asezati radacina in groapa si asigurati-va ca sta cu cativa centimetri mai sus decat nivelul solului. Umpleti groapa cu pamant, asezand-o in jurul radacinii. Tasati usor solul, astfel incat arborele sa aiba o pozitie dreapta. Plantati arborii la o distanta de 1,5-2 metri.
Creati un musuroi de sol in jurul bazei arborelui de 2 centimetri. Udati arborele in fiecare saptamana cand precipitatiile sunt scazute pentru a stimula dezvoltarea radacinilor.
Daunatorii coniferelor:
Afidele: Acestea se deplaseaza de la planta la planta, pot fi gasite in colonie pe partea din spate a frunzei. Acestea se hranesc cu sucul celular, astfel ofilind-o.
Va recomandam sa utilizati insecticidul Mospilan 20 sg, un insecticid sistemic din grupa produselor neonicotinoidice, cu un spectru larg de combatere.
Omida Paroasa: Atacul acesteia incepe in anotimpul de primavara, prin roaderea mugurilor in proces de dezvoltare. Larvele se hranesc cu frunze, atacul incepe de la baza spre varf. Pentru a combate acest tip de daunator este necesar sa utilizati feromon antractant sexual.
Insecticidul perfect pentru Omida Paroasa este Vertimec 1.8 EC sau Milbeknock.
Va invitam sa cititi si articolul despre Arborele lalea.