Categorii

Ardei - Tratamente pentru combaterea bolilor si daunatorilor

Combatere boli si daunatori ardei


Ardei boli si daunatori

Ardeiul gras sau dupa denumirea stiintifica Capsicum annuum este un grup de soiuri de plante anuale sau perene din familia Solanaceae cultivate pentru fructele lor comestibile. Plantele de ardei gras sunt tufe scurte cu tulpini lemnoase care cresc fructe viu colorate.

Planta produce flori albe sau violete in forma de clopot, care au un diametru de 2,5 cm. Fructele rosii, galbene, violete sau maro sunt produse in fiecare sezon la aproximativ 3-6 saptamani dupa inflorire. Plantele de ardei pot creste 1 m inaltime si sunt de obicei cultivate ca anuale in regiunile temperate doar pentru un singur sezon de crestere. Ardeiul gras poate fi de mai multe culori ardei rosu, ardei galben sau ardei verde si se crede ca isi are originea in America Centrala si de Sud.

Bolile care pot afecta cultura de ardei gras sunt:

Antracnoza (Colletotrichum capsici)

Antracnoza se manifesta sub forma de leziuni circulare pe fructe. Leziunile ajung de obicei la 3 cm in diametru, dar se pot mari pentru a acoperi cea mai mare parte a suprafetei fructului. Leziunile pot aparea si pe frunze si tulpini si apar ca pete gri de forma neregulata, cu margini inchise la culoare.

Antracnoza se gaseste in toate zonele in care sunt cultivate legume din intreaga lume si poate provoca pierderi mari daca este lasata netratata. Plantati intotdeauna seminte si transplanturi fara boli. Daca se stie ca boala este prezenta, campul trebuie rotit cu culturi nesusceptibile pe o perioada de 3 ani.

Pentru combaterea antracnozei la ardei este necesar sa utilizati fungicidul Dithane M 45.

Antracnoza ardei

Caderea si putrezirea plantulelor (Pythium spp.)

Aceasta boala poate fi prezenta in cazul in care semintele nu au germinat sau rasadurile se prabusesc si mor.

Boala se poate raspandi in solul infectat si in apa de irigare. Aparitia bolii este favorizata de plantele supraaglomerate si de fertilizare excesiva cu azot.

Evitati plantarea in sol prost drenat, racoros si umed. Plantati seminte de inalta calitate care germineaza rapid. Tratati semintele cu fungicid inainte de plantare pentru a elimina agentii patogeni fungici.

Caderea si putrezirea plantutelor ardei

Ofilirea ardeiului (Fuzarioza) (Fusarium oxysporum)

Aceasta boala se manifesta sub forma de ingalbenire a frunzelor si ofilirea frunzelor superioare. Ofilirea se raspandeste in toate partile plantei. Frunzele raman atasate de planta si sunt de culoare verde inchis. Aparitia bolii favorizeaza un continut ridicat de umiditate a solului. Plantati ardeiul in soluri bine drenate si evitati udarea in exces.

Fainarea (Leveillula taurica)

Fainarea la ardei se manifesta sub forma de pete de culoare alba, pe partea inferioara a frunzelor. Boala poate aparea atat in conditii de umiditate ridicata, cat si in conditii de seceta, dar se raspandeste cel mai rapid in conditii de umiditate ridicata afectand de regula frunzele mai vechi.

Pentru combaterea fainarii la ardei este recomandata utilizarea fungicidului Topas 100 EC.

Fainare ardei

Ofilirea bacteriana (Ralstonia solanacearum)

Aceasta boala se manifesta pe suprafata frunzelor superioare ale plantei care se ofilesc in zilele cu temperaturi ridicate si isi revin seara. Frunzele afectate raman verzi si atasate de planta. Daca conditiile sunt favorabile dezvoltarii bolii, atunci intreaga planta se poate ofili.

Cele mai multe pierderi majore in cultura de ardei sunt suportate in regiunile tropicale si subtropicale de crestere. Ofilirea bacteriana este foarte greu de controlat odata ce este stabilita pe camp. Metodele de control cultural includ plantarea rasadurilor fara boala si asigurarea apei de irigare fara agent patogen.

Plantele nu trebuie irigate excesiv pentru a preveni acumularea apei care favorizeaza dezvoltarea bolii. Ardeiul trebuie rotit cu culturi nesusceptibile pentru a preveni acumularea agentului patogen in sol.

Deficitul de magneziu

Simptomele deficientei de magneziu apar mai intai pe frunzele mai vechi. Simptomele initiale sunt cloroza interveinala a frunzelor si, ocazional, o nuanta violeta a frunzelor. Pe masura ce deficienta devine mai severa, pe frunze pot aparea albe. Deficientele severe pot duce la scaderea productiei de fructe.

Deficienta de magneziu este rara la ardeii cultivati in camp, dar poate aparea in soluri nisipoase atunci cand ploaia abundenta provoaca lesierea. Deficitul de magneziu poate fi prevenit prin aplicarea unui ingrasamant care contine magneziu.

Deficitul de azot

Plantele prezinta o crestere redusa si frunzele sunt mai mici decat in mod normal. Frunzele prezinta o ingalbenire generala. Fructele au dimensiuni reduse si culoare palida.

Deficitul de azot apare de obicei in plantatiile comerciale prin aplicarea inadecvata a ingrasamintelor. Ploile abundente pot lichefia azotul din solurile nisipoase.

Daca sunt detectate devreme, simptomele deficientei de azot pot fi tratate prin aplicarea cantitatilor adecvate de ingrasamant cu azot.

Boala petelor de bronz (Tomato spotted wilt virus in pepper)

Simptomele acestei boli pot varia mult in functie de varietate si de conditiile de mediu. In general frunzele prezinta pete de culoarea bronzului. Virusul poate infecta o gama larga de plante, inclusiv culturi, plante ornamentale si buruieni. Ca masura de combaterea impotriva bolii petelor de bronz este necesara eliminarea tuturor plantelor bolnave din cultura.

Boala petelor de bronz ardei

Mana (Phytophthora capsici)

Mana se manifesta sub forma de leziuni de culoare neagra pe tulpini.

Ca metode de prevenire impotriva manei la ardei sunt: transplanturile fara boli ale plantelor, udarea adecvata, deoarece agentul patogen depinde de apa pentru supravietuire, rotirea culturilor si aplicarea tratamentelor fitosanitare adecvate.

Pentru combaterea manei la ardei este recomandat sa utilizati fungicidul Zeama Bordeleza.

Mana ardeiului

Daunatori care pot aparea la ardei:

Afide

Afidele sunt insecte de dimensiuni mici, cu corp moale, care se hranesc cu lichidele bogate in nutrienti din plante. In numar mare, pot slabi semnificativ plantele, daunand florilor si fructelor. Afidele se inmultesc rapid, deci este important sa le controlam inainte de a incepe reproducerea. Multe generatii pot aparea intr-un singur sezon. Vestea buna este ca tind sa se miste destul de incet, iar controlul afidelor este relativ usor.

Daca populatia de afide este limitata la doar cateva frunze sau lastari, atunci infestarea poate fi taiata pentru a oferi control. Pentru combaterea afidelor este recomandat sa utilizati insecticidul Kabon.

Afide ardei

Paianjenul (acarianul) rosu comun (Tetranychus urticae)

Paianjenul rosu comun este in mod normal vazut doar pe mar, in timp ce acarianul sudic ataca o varietate mult mai larga de plante. Un acarian face parte din familia Tetranychidae si este un arahnid, dar este mai mic si are o singura sectiune a corpului.

Cum se controleaza acarienii rosii - Paianjenul rosu comun este cel mai activ pe vreme rece, deci este cel mai probabil sa vedeti o infestare cu acestia in primavara sau toamna. Cel mai bun mod de a elimina paianjenii rosii este sa va asigurati ca nu ii primiti in primul rand, ceea ce inseamna sa tineti cont de lucrarile de ingrijire ale plantei. De asemenea, asigurati-va ca plantele au suficienta apa.

In locurile in care frunza a fost atacata, veti putea observa zone punctiforme si decolorari de-a lungul nervurilor. Frunzele care au fost atacate de paianjenul rosu vor avea o culoare cenusiu-lucitoare si un aspect pergamentos, iar pe partea inferioara a frunzelor veti putea observa urme de panza de paianjen.

Pentru combaterea paianjenului acarian rosu comun este recomandat sa utilizati Milbeknock.

Musculita alba de sera

Musculita alba de sera trece prin sase etape, si anume ou, larva (4 stadii) si adult. Larvele se gasesc pe partea inferioara a frunzelor tinere si au o forma ovala. Primele larve sunt mobile, in timp ce restul stadiilor de larve raman turtite pe frunza. Al patrulea stadiu al larvelor se dezvolta intr-o carcasa alba, ovala, inconjurata de un inel de tije erecte. Acesta se numeste stadionul pupelor si aceste pupe se gasesc pe cele mai vechi frunze.

Larvele musculitei albe au nevoie de multe proteine pentru a se dezvolta si, prin urmare, consuma o cantitate mare de seva. Aceasta contine o proportie ridicata de zahar, iar excesul este excretat ca miere, larvele mai mari expulzand cantitati mari. Daunele pe care musculitele albe le cauzeaza unei culturi sunt rezultatul hranirii cu seva din frunzele plantei si secretarea mierii.

Pentru combaterea musculitei albe de sera este recomandata utilizarea insecticidului Mospilan 20 SG.

Coropisnita

Coropisnita face parte din familia Gryllotalpidae, este o specie raspandita in Europa, Asia Centrala si Afrida de Nord, in Romania fiind intalnita in mare parte in zonele in care se cultiva legume. Poate produce pagube de pana la 40% in cultura.

Aceasta coropisnita ataca in special legumele cum ar fi: vinetele, tomatele, ardeiul, etc. Coropisnita poate ataca si semintele de legume, din aceasta cauza apar golurile pe randuri.

Pentru combaterea coropisnitei este recomandata utilizarea produsului Corocid Forte.

Musca miniera (Liriomyza trifolii)

Musca miniera a fost gasita de mult in estul Statelor Unite si Canada, nordul Americii de Sud si Caraibe. Cu toate acestea, in ultimii ani a fost introdus in California, Europa si in alte parti. Traficul extins in culturile de flori pare a fi baza pentru gama extinsa a acestei specii. Cu toate acestea, ca daunator vegetal, aparitia sa este limitata in principal la regiunile tropicale si subtropicale. In Romania a musca miniera a fost observata pentru prima data in anul 1981.

Pentru combaterea mustei miniere este recomandata utilizarea insecticidului Coragen 20 SC.

Citeste si articolul despre Plantarea si ingrijirea culturii de ardei!

Produse recomandate

-12%
Fungicid Zeama Bordeleza (Bouille Bordelaise) 50
-12%
Topas 100 EC, 3 ml
Topas 100 EC, 3 ml
7,85 Lei
8,88 Lei
Kabon, 1 litru
149,99 Lei