Ardei
Toate soiurile sunt surse excelente pentru vitamina A si C, potasiu , acid folic si fibre. Ardeii verzi sunt recoltati mai devreme, inainte de a avea sansa sa devina galbeni, portocalii si apoi rosii. Comparativ cu un ardei gras verde, cei rosii au aproape 11 de ori mai mult beta-caroten si de 1,5 ori mai multa vitamina C .
Beneficiile nutritionale ale ardeiului gras:
O portie de 80g de ardei gras rosu (crud) ofera:
- 17 kcal / 71KJ
- 0,6g proteine
- 0,2g grasime
- 3,4g carbohidrati
- 1,8g de fibre
- 173mg potasiu
- 101mg vitamina C
Este demn de remarcat faptul ca contributia nutritionala a ardeiului gras variaza in functie de culoarea lor, soiurile rosii furnizand mai mult potasiu, vitamina C si folat decat echivalentele lor galbene, portocalii sau verzi.
La fel ca alte legume, valoarea nutritionala va fi afectata de metodele de preparare si gatit.
Care sunt cele mai bune 3 beneficii ale ardeiului gras pentru sanatate:
1. Poate reduce riscul de cataracta si degenerescenta maculara
Nutritia joaca un rol important in intarzierea dezvoltarii pierderii vederii legate de varsta. In special, doua carotenoide numite luteina si zeaxantina , atunci cand sunt consumate in cantitati suficiente, par sa imbunatateasca sanatatea ochilor. Acestea fac acest lucru protejand retina de daunele oxidative. Ardeiul rosu este bogat in special in aceste carotenoide, precum si in alti nutrienti de protectie, cum ar fi vitamina C. Numeroase studii sugereaza ca consumul regulat de alimente bogate in carotenoizi si, in special, luteina si zeaxantina, poate reduce riscul atat al cataractei, cat si al degenerescentei maculare .
2. Poate reduce probabilitatea de anemie
Una dintre cele mai frecvente cauze este deficienta de fier. Ardeii grasi contribuie la cantitati modeste de fier, dar sunt remarcabil de bogati in vitamina C, jumatate de ardei alimentand pana la 100 mg. Acest lucru este semnificativ, deoarece vitamina C creste absorbtia fierului in intestin si numeroase studii confirma ca dietele bogate in fructe si legume bogate in vitamina C duc la o absorbtie mai buna a fierului. Ardeii grasi ajuta in continuare, deoarece contin vitamina B6, care este necesara pentru a produce hemoglobina, proteina care transporta oxigenul in jurul corpului.
3. Poate proteja impotriva anumitor boli cronice
Ardeiul gras este bogat in antioxidanti , care sunt asociati cu o mai buna sanatate si protectie impotriva unor afectiuni precum bolile de inima si cancerul. De exemplu, ardeiul este bogat in special in vitamine antioxidante, inclusiv vitaminele C, E si beta-caroten. De asemenea, furnizeaza cantitati abundente de polifenoli, acesti compusi de protectie includ luteina, quercetina si capsantina , aceasta din urma fiind bogata in special in ardei rosu copt. Avand o cantitate mare de antioxidanti, ardeii ofera o capacitate antiinflamatorie puternica si sunt susceptibili de a reduce riscul bolilor cronice.
Plantare ardei:
Trebuie sa tineti cont ca temperatura sa fie peste 15 grade Celsius, distanta dintre randuri trebuie sa fie de aproximativ 75 de centimetri, distanta dintre ardei pe rand difera in functie de tipul acestuia. Dupa ce plantati, udati si utilizati un ingrasamant stimulator de inradacinare Razormin.
Ingrijire ardei:
Ardeii au nevoie de cantitati mari de apa, astfel ca dupa cum am spus si mai sus prima udare se face imediat dupa plantare, apoi nu mai udati cateva zile, pentru ca radacinile sa se dezvolte, iar dupa udati la un interval de 7-10 zile, pana cand acestia ajung sa fructifice.
Fertilizarea se face la 1-2 saptamani dupa plantare, iar noi va recomandam in functie de conditiile de mediu ingrasamantul foliar Bio, 100% natural, Cropmax.
Boli care pot aparea in cultura dumneavoastra de ardei:
Patarea Bacteriana - Daca vorbim de un atac usor aceasta poate lasa pete pe frunze, iar daca este vorba despre un atac dur petele se vor extinde pe toate organele aeriene.
Va recomandam utilizarea fungicidului Topsin 500 SC.
Putregaiul Cenusiu - Acesta poate fi observat cel mai des in sere sau solaria, iar in anii in care precipitatiile sunt crescute chiar si pe camp. Acesta se manifesta sub forma de pete cu o culoare maronie si in conditii de umiditate veti observa si un puf de culoare cenusie.
O solutie pentru combaterea putregaiului este sa utilizati fungicidul Dithane M 45.
Daunatori care pot aparea in cultura de ardei:
Afidele - Acestea sunt specii ce ataca numeroase plante sun forma unor colonii pe partea inferioara a frunzelor si lastarilor. Se hranesc cu sucul celular al plantei atacate. In urma acestora nu vor mai creste corespunzator ( referindu-ne la dimensiuni ), frunzele devoltandu-se deformat.
Va recomandam utilizarea unui insecticid Decis Expert 100 EC, 100 ml.
Tripsii - Au dimensiuni foarte mici, fiind greu observabili, produc daune frunzelor, apar pete argintii lipicioase.
Impotriva acestora puteti utiliza insecticidal Fastac Active.
Necesitatile ardeiului fata de sol si clima:
Se dezvolta foarte bine la temperaturile cuprinse intre 15 - 25 de grade Celsius, iar cand temperaturile scad sub 15 grade Celsius dezvoltarea stagneaza. Acesta are nevoie de lumina pentru a se dezvolta armonios, lipsa acestui factor poate duce la prelungirea perioadei de vegetatie. Lipsa apei poate duce la dezvoltarea inceata a fructelor si cu forme anormale.
Va invitam sa cititi si articolul despre ceapa.