Aronia (Aronia melanocarpa) - Este un arbust care face parte din familia Rosaceae si este foarte raspandit in zonele care au soluri umede.
Cum se ingrijeste Aronia?
Planta neagra ( Aronia melanocarpa sau Photinia melanocarpa ) produce flori albe frumoase in primavara, fructe de padure in toamna si frunzis rosu inchis care accentueaza frumusetea toamnei. Boabele sale sunt acre, dar pot fi folosite pentru a face gemuri sau sucuri.
Aronia este o planta care creste pana la o inaltime cuprinsa intre 1 si 3 metri. Din acest motiv, este recomandat sa alegeti cateva pentru plantat in ghivece. Creste usor in orice tip de sol si necesita multa apa.
Aronia este o planta nativa din America de Nord care este cultivata pe scara larga in Europa pentru productia de fructe.
Cultivarea Aronia duce la recoltarea uneia dintre cele mai sanatoase fructe de padure de pe planeta noastra minunata. Fructele de aronia sunt pline de antioxidanti valorosi, minerale si vitamine. Exista diferite soiuri, de exemplu Nero sau Viking. Plantele Aronia nu sunt foarte pretentioase in privinta solului in care sunt stabilite. Se adapteaza multor de tipuri de pamant. Arbustii Aronia se descurca bine in solurile umede de iarna cu uscare lenta si sunt rezistente la verile secetoase. Solul optim este usor acid cu pH intre 6 si 6,5.
Pregatirea pamantului pentru plantele Aronia este foarte asemanatoare cu alte fructe de padure. Puteti imbunatati pamantul adaugand compost / humus la sfarsitul toamnei. Sapam cu atentie totul si repetam din nou procesul la sfarsitul iernii. Folositi mulci organici in jurul arbustilor pentru a va imbogati solul cu substante nutritive. Daca aveti pamant nisipos sau greu in gradina dumneavoastra, asigurati-va ca va amestecati pamantul cu mult compost, inainte de a planta Aronia pentru a asigura conditii optime.
Intretinere:
Arbustul raspunde bine la taiere daca doriti sa pastrati o anumita dimensiune, pur si simplu taiati-l in timpul sezonului.
Pentru a pastra tufisurile care produc culturi mari de fructe de padure, taiati cateva dintre cele mai vechi si mai groase la fiecare doi ani.
Aronia creste si se raspandeste prin absorbtie, ceea ce permite tufisurilor salbatice sa se dezvolte in colonii.
Radacinile Aruniei sunt groase si fibroase, formand un covor dens chiar sub suprafata solului. Aceasta materie radiculara fibroasa este excelenta pentru mentinerea pamantului si prevenirea eroziunii solului , ceea ce il face o selectie buna pentru plantarile de pe deal .
Una peste alta, arbustii Aronia sunt bine adaptati la multe tipuri de conditii de crestere si produc boabe ,,superalimentare" cu intretinere redusa. Cu siguranta demn de un loc in gradina comestibila.
Boli pe care le puteti intalni la aronia:
Cancerul Bacterian - Acesta dezvolta tumori pe suprafata tulpinilor, in prima faza moi, apoi cand se dezvolta capata o textura lemnoasa. Patrunde in planta prin leziunile produse de grindina si se dezvolta cel mai bine la temperaturi cuprinse intre 20 si 30 de grade Celsius si umiditate atmosferica mare.
Sfaturi pentru combatere: pregatiti suprafata de plantare corespunzator, taiati suprafetele afectate si puteti utiliza fungicide specifice.
Fainarea - Primele semne de aparitie sunt pe frunze, ramuri tinere sau chiar fructe. Pe suprafetele afectate va aparea o panza fina, fructele nu mai ajung sa se dezvolte.
Va recomandam sa folositi Topas 100 EC.
Rugina - In mod frecvent aceasta boala ataca frunzele, pe partea superioara, sub forma unor pete de culoare galbena, frunzele atacate nu se mai dezvolta normal.
Va recomandam sa folositi Topsin 70 WDG.
Daunatori aronia:
Acarieni - Sunt paianjeni de dimensiuni foarte mici, atacand inca din primavara. Se pot dezvolta in circa 7 generatii pe an si ierneaza sub forma de ou. Ii puteti observa pe partea inferioara a frunzelor, pe masura ce acestia ataca pe frunza se va dezvolta o panza fina.
Va recomandam folosirea insecticidului Vertimec 1.8 EC, 10 ml.
Afide - Acestea pot fi gasite sub forma de colonie in partea inferioara a frunzei. Daca acestia ataca intr-o forma avansata pot provoca stres plantei, ducand la moartea acesteia.
Va recomandam sa utilizati insecticidul kabon.
Omida Paroasa - Aceasta poate ataca si arborii ornamentali si pomii fructiferi. Aceasta poate dezvolta 2 generatii pe an, producand defolierea pomilor, productia de fructe scazand cu mult, le putem intalni pe partea inferioara a frunzelor.
Va recomandam utilizarea insecticidului Karate Zeon 50 cs.
Plantare aronia:
Inainte de plantarea propriu-zisa trebuie sa fasonati radacinile pentru a fi sigur ca acestea sunt sanatoase, dupa care se mocirlesc pentru a favoriza prinderea mai buna in pamant a arbustilor.
Cel mai bine ar fi sa plantati toamna, la inceputurile lunii noiembrie, pastrand o distanta intre plante de maxim 1,5 metri. Acum urmatorul pas este sa pichetati terenul, adica pe scurt sa marcati locul in care urmeaza sa plantati fiecare arbust, ramanand doar de sapat groapa si plantarea efectiva.
Udare aronia:
Udarea Aroniei este necesara pentru o productie maxima de fructe. Cand este uscata, udati planta o data sau de doua ori pe saptamana. Asigurati-va ca udati arbustii imediat dupa plantare. Cel mai bun moment pentru udare este dimineata devreme pana la 8, plantele sunt cele mai receptive la apa in acest moment. Dimineata radacinile plantei primesc efectiv apa si celulele frunzelor se deschid pentru a lua roua diminetii, nu uda niciodata in timp ce soarele straluceste. Unul dintre factorii cei mai semnificativi pentru marimea redusa a fructelor de padure si randamentul fructelor este lipsa de apa.
Inapoi la "Arbusti fructiferi".