Artarul
Cum sa cresti un artar:
Exista cateva metode de plantarea a artarilor:
Cultivarea artarilor din butasi: Cultivarea artarilor din butasi este o modalitate usoara de a obtine puieti gratuiti pentru gradina dumneavoastra. Luati butasi de 10 centimetri. De la varfurile copacilor tineri in mijlocul verii sau la mijlocul toamnei si indepartati frunzele din jumatatea inferioara a tulpinii.
Plantarea semintelor de artar: De asemenea, puteti cultiva un artar din seminte. Semintele de artar se maturizeaza fie primavara pana la inceputul verii sau toamna tarziu, in functie de specie.
Plantati semintele la o adancime de aproximativ 2 cm in muschi de turba umed. Pastrati solul umed in orice moment.
Tipuri de artar:
Artar cu frunze mari (Acer macrophyllum)
Dupa cum sugereaza si numele, frunzele sunt destul de mari la acest copac. Are frunzele cele mai mari fata de orice alta specie. Clasicele frunze cu cinci lobi, in forma de palma, pot avea o latime de peste 12 centimetri. Alte denumiri comune pentru acest copac includ artarul cu frunze late si artarul Oregon. Artarul cu frunze mari este un copac masiv, cu trunchi gros, cu scoarta gri sau bruna rosiatica. Frunzisul de primavara este visiniu, devine verde vara, apoi galben sau galben-portocaliu toamna. Acest copac mare este excelent de umbra.
Artarul de Manciuria(Acer ginnala):
Este unul dintre copacii mici ai genului, in crestere , fie ca un arbust multi-tulpina, raspandire sau un arbore mic cu coroana rotunjita. Artarul de Manciuria este uneori clasificat ca subspecie a artarului tataresc, purtand eticheta Acer tataricum. De asemenea, este denumit uneori si sub numele comun de artar tataresc. Culoarea frunzelor de toamna este rosie, cu nuante de galben care apar uneori.
Jugastrul(Acer campestre)
Este o alegere excelenta pentru gradina, si poate rezista bine in multe medii dificile: seceta, soluri acide, alcaline sau sarate, locatii umbrite. De asemenea, cunoscut sub numele de artar de camp sau artar comun, artarul de gard viu, este un copac de dimensiuni mici pana la mijlocii care poate servi drept copac de umbra sau poate fi taiat pentru a servi ca gard viu. Frunzisul verde-mediu capata culoarea galbena in toamna.
Un daunator care poate afecta artarul:
Afide: Acestea se deplaseaza de la planta la planta, pot fi gasite in colonie pe partea din spate a frunzei. Acestea se hranesc cu sucul celular, astfel ofilind-o.
Va recomandam sa utilizati insecticidul Mospilan 20 sg, un insecticid sistemic din grupa produselor neonicotinoidice, cu un spectru larg de combatere.
O boala care poate afecta artarul este:
Fainarea: ceasta ciuperca poate ataca toate organele aeriene ale plantei, pe suprafata frunzelor de la baza se poate observa o pasla de culoare alba. Plantele care sunt atacate de aceasta boala pot fi oprite din procesul de dezvoltare.
Va recomandam utilizarea fungicidului Kumulus DF.
Va invitam sa cititi si articolul despre Arborele lui Iuda.