Asmatui
Gust
Gustul asmatuiului este probabil cel mai bine descris ca o versiune fina si delicata a unei incrucisari intre tarhon si patrunjel.
Aspect: Asmatuiul arata ca un patrunjel cu frunze plate usor mai palid, mai delicat si mai fin, dar cu frunze o idee mai subtiri. Uneori, ciorchinii de asmatui vor avea frunze destul de bine inchise, aproape ca de flori. Evitati asmatuiul cu flori reale atasate - ceea ce inseamna, de obicei, ca va avea un gust putin amar.
Informatii nutritionale
Cand gatiti cu asmatui, cel mai probabil veti folosi versiunea proaspata a plantei. In plus, este posibil sa utilizati o cantitate mica, din acest motiv, adaugarea de asmatui proaspat la mancare nu este susceptibila sa schimbe valoarea nutritionala a acesteia.
Asmatuiul uscat este disponibil si in magazine. O lingura de asmatui uscat ofera putin peste patru calorii. Majoritatea acestor calorii provin din carbohidrati si o cantitate mica provine din proteine si grasimi.
O portie tipica de o lingura de asmatui uscat nu este, de asemenea, probabil sa furnizeze micronutrienti semnificativi. Cu toate acestea, veti obtine o cantitate mica de vitamina A, vitamina C, vitamina B6, riboflavina si folat. Mineralele includ calciu, fier si magneziu, seleniu, potasiu si mangan.
Particularitati:
Asmatuiul este o planta anuala, tulpina acestuia fiind foarte ramificata, putand ajunge la o inaltime de 40 - 60 de centimetri. Florile sunt de culoare alba, procesul de inflorire are loc in lunile mai - iunie.
Este rezistent la frig, nu are necesitati mari de lumina, poate fi cultivat in livada, in zone umbrite.
Cum se cultiva:
Poate fi semanat direct pe camp, din 2 in 2 saptamani, perioada ideala din martie pana in semptembrie.
Distanta necesara intre randuri este de 20 de centimetri, iar intre plante de 25-30 de centimetri.
Cum se recolteaza:
Prima recolta are loc dupa maxim 35 de zile, prin retezarea frunzelor de la exteriorul rezetei.
Beneficiile consumului de asmatui:
Mentine sanatatea rinichilor:
Cercetarile au descoperit ca consumul de asmatui ajuta la imbunatatirea functionarii organelor digestive si a rinichilor. Ii ajuta sa fie puternici, sanatosi si vitalizati.
Scade colesterolul rau:
Consumul de alimente procesate, indulcitori artificiali, alimente grase, produse dulci, etc. nu adauga nici un plus in dieta ta. Aceste tipuri de alimente sunt responsabile de boli majore cu care ne confruntam majoritatea dintre noi astazi. Una dintre problemele de sanatate cauzate de acesta sunt nivelurile mai ridicate de colesterol rau. Planta de asmatui este una dintre cele mai bune optiuni pentru a reduce cu usurinta nivelurile ridicate de colesterol. Deci, asigurati-va ca il consumati regulat pentru un stil de viata mai sanatos.
Va invitam sa cititi si articolul despre Anason.