Categorii

Azaleea

Boli - Daunatori - Plantare - Tratamente Azaleea


azalee

Azaleea

Cultivarea si ingrijirea acestor arbusti este usoara, acestea fiind spuse, exista cateva lucruri de luat in considerare atunci cand le adaugati la peisaj. Pentru a ingriji corect azaleea este esential sa alegeti un loc adecvat de plantare. Azaleea arata de fapt cel mai atractiv cand este plantata singura. Acesti arbusti trebuie plantati primavara, de preferinta in locuri reci si usor umbrite. Expusa prea mult timp soarelui , frunzele se pot arde, in timp ce in umbra le poate lipsi de oxigenul necesar, rezultand o inflorire slaba si o crestere asemenea.

Cel mai bun sol pentru aceste plante care au radacini putin adanci este unul bine drenat. Materia organica adaugata in sol si o stratificare adecvata a mulciului vor oferi, in general, azalee cu substante nutritive suficiente, prin urmare nu este necesara fertilizarea frecventa. Cu toate acestea, daca exista cantitati reduse de azot in sol , poate fi necesara aplicarea ingrasamantului pentru a preveni o deficienta de nutrienti. Simptomele deficientei includ crestere scazuta, frunze galben-verzui mai mici sau caderea acestora timpuriu. Fertilizarea acestor arbusti ar trebui sa aiba loc la sfarsitul primaverii pana la inceputul toamnei.

Bolile si daunatorii frecventi care pot afecta azaleea includ acarienii, patarea frunzelor, si putrezirea radacinilor.

Plantarea in zone cu un drenaj bun si conservarea apei prin aplicarea de mulci ajuta de obicei la reducerea sanselor de deteriorare a plantelor din cauza acestor probleme.

Pentru a mentine azaleea cu un aspect mai compact sau pur si simplu pentru a incuraja cresterea mai stufoasa, taiati dupa ce perioada lor de inflorire a trecut.

Sfaturi pentru a cultiva azaleea:

* Plantati azaleea intr-un loc adapostit la umbra partiala sau intr-o zona insorita.

* Toate tipurile de azaleea necesita sol bogat in humus, care este umed, dar bine drenat.

* In interior, cultivati azaleea intr-o camera bine ventilata, cu suficienta lumina. Temperaturile ar trebui sa fie in jur de 16-18 grade Celsius.

Cum se cultiva azaleea in ghiveci:

Cel mai important este sa ai pamant cu un ph cuprins intre 5-6, un ghiveci destul de larg pentru ca planta sa se poata dezvolta armonios. Inca un lucru important ar fi ca atunci cand alegi ghiveciul neaparat acesta sa poata permite scurgerea apei prin mai mult de o gaura, altfel radacinilie pot putrezi daca este udata din greseala prea mult. Dupa ce ati plantat ar fi bine sa acoperiti cu un strat subtire de mulci si apoi sa udati.

Cum sa plantati in azaleea in gradina:

Aceasta planta poate oferi gradinii dumneavoastra un aspect uimitor, o solutie pentru a putea rezista planta si in anotimpurile reci ar fi sa o mutati in ghiveci, dar tot va necesita o ingrijire mai aparte.

Factori esentiali pentru o dezvoltare buna:

Luminozitatea - acesta este un factor destul de important, puteti pozitiona planta astfel incat sa beneficieze de lumina soarelui dimineata, dar mai putin spre amiaza, atunci fiind prea puternic.

Temperatura - In general acesta rezista la temperaturi cuprinse intre 13 grade Celsius si 29. Ideale ar fi temperaturile cuprinse intre 20 si 25 de grade Celsius.

Udare - In perioada de dezvoltare, si anume vara aceasta are nevoie de mai multa apa.

Fertilizare - Azaleea are nevoie de un sol cu ph acid, de aceea este bine sa utilizati maxim de 2 ori pe luna un fertilizant

Taiere - Pentru mentinerea unei forme, dar si pentru sanatatea plantei. Inlaturati posibilele urme de mucegai pentru a preveni raspandirea.

Pentru o taiere usoara si eficienta va recomandam utilizarea foarfecului Fiskars.

Boli care pot aparea la azalee:

Fainarea - Atacul acestei boli este usor observabil pe ramurile tinere, frunze sau chiar fructe, acestea fiind acoperite cu un puf de culoare alb-cenusiu. Pe masura ce boala avanseaza frunzele capata o forma rasucita la margini.

Impotriva acestei boli va recomandam utilizarea fungicidului Switch 62.5 WG, 100 g.

Fainare Azalee


Patarea Frunzelor - Aceasta boala este raspandita la mai multe tipuri de pomi, apare pe frunze ca o pata de culoare cenusie, cu diametru intre 3 si 4 mm. Aceste pete se extind si se pot chiar uni. Raspandirea acestora este realizata cu ajutorul sporilor.

Va recomandam utilizarea unui fungicid Zeama Bordeleza, 50 de grame.

Patare Frunze Azalee


Daunatori:

Afide - Sunt niste paduchi, acestia se pot gasii pe mai multe tipuri de plante printe care si zmeurul. Fac parte din familia Aphididae, formeaza colonii pe partea inferioara a frunzei, acestea rasucindu-se si schimbandu-si culoarea. Afidele lasa in urma lor pe planta o secretie lipicioasa cu aspect stralucitor.

Impotriva afidelor va recomandam utilizarea insecticidului Mavrik 2 F, 100 ml.

Afide Azalee


Acarieni - Acestea sunt insecte de dimensiuni foarte mici, greu observabile, ataca multe plante si pomi fructiferi. Dupa atacul acestora planta afectata nu se va mai dezvolta corespunzator sau chiar cresterea ii poate fi stopata.

Va putem recomanda tratametele cu insecticidul Vertimec 1.8 EC.

Cel mai frecvent motiv pentru care o azalee nou plantata moare este lipsa de apa suficienta:

Daca indepartati imediat florile ofilite, plantele vor creste mult mai rapid si frumos, plantele vesnic verzi de rododendron ar trebui sa fie infrante de indata ce inflorirea este completa, altfel vor avea mai putine flori anul viitor. (Acest lucru nu este de obicei cazul majoritatii azaleelor de foioase.) Taiati sau rupeti numai grupul de flori uzate, avand grija sa nu indepartati mugurii de anul viitor care sunt deja grupati la baza vechiului grup de flori.

Odata stabilite, azaleele sunt arbusti cu intretinere foarte redusa, dar va trebui sa le udati in perioade prelungite de seceta sau cand solul este uscat. Verificati solul in mod regulat pentru a avea o umiditate consistenta.

Va invitam sa cititi si articolul nostru despre alun.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare noua

Produse recomandate

-12%
Fungicid Zeama Bordeleza (Bouille Bordelaise) 50
-9%
Switch 62.5 WG, 100 g
Switch 62.5 WG, 100 g
145,10 Lei
158,96 Lei
Mavrik 2 F, 100 ml
71,13 Lei