Bananier (Musa spp)
Bananierul sau Musa spp. face parte din familia Musaceae, un gen care include plantele care produc banane, in tara noastra, bananierul poate fi cultivat in sera pentru a putea avea conditiile necesare sau ca planta de ornament in apartament.
Cum sa cultivam un Bananier
Mai intai trebuie sa va asigurati ca puteti, de fapt, sa cultivati bananieri acolo unde va aflati.
Aveti nevoie de un climat cald
Bananierii pot face fata caldurii extreme (daca au suficienta apa), dar nu le place. Se pot descurca cu vremea rece pentru o perioada scurta de timp, dar nici acest aspect nu prea le surade. Sub 14 grade Celsius bananierii nu se mai dezvolta.
Daca temperaturile sunt foarte joase, fructul sufera, iar coaja devine cenusie si frunzele pot deveni galbene.
Intervalul ideal de temperatura pentru cultivarea bananierilor este in jur de 26-30 de grade Celsius.
Aveti nevoie de multa apa pentru a cultiva bananieri
Frunzele uriase au nevoie de multa apa. In locul din care bananierii provin, cultivatorii isi uda plantele de doua sau trei ori pe zi cu aspersoare pentru a mentine umiditatea din plantatia de banane!
Aveti nevoie de sol foarte bogat
Daca nu aveti sol bun pentru inceput, faceti ceva. Incorporati foarte mult compost si mult gunoi de grajd inainte de a va planta bananierii.
Bananierii au nevoie de spatiu
Bananierii au nevoie de adapost impotriva vantului. Cultivarea multor bananieri impreuna creste umiditatea la mijloc, uniformizeaza putin schimbarile de temperatura si umbreste si raceste trunchiurile.
Bananieri - Ingrijire
Lumina si apa
Indiferent daca este in interior sau in exterior, bananierii cultivati in ghiveci au nevoie de soare plin, cu sase pana la opt ore de lumina directa a soarelui in fiecare zi. De asemenea, au nevoie de multa apa pentru a-si mentine frunzele mari bine hidratate. Verificati frecvent solul din recipient, in special la temperaturi de vara.
Sol si ingrasamant
Daca bananierul dumneavoastra nu a fost plantat intr-un sol bogat, bine drenat, cu o multime de humus, luati in considerare replantarea acestuia pentru a-i oferi conditiile de care are nevoie. Sau, adaugati un strat de mulci organic peste partea de sus a solului pentru a-l ajuta sa pastreze umiditatea si pentru a oferi nutrienti suplimentari plantei.
Daunatori si boli care pot aparea la Bananieri
Cu exceptia potentialului putregai al radacinilor cauzat de udare in exces, bananierii nu au probleme semnificative in legatura cu bolile de tip fungic.
Insa cand vine vorba despre daunatori care pot aparea la Bananieri putem enumera acarienii, tripsi si paduchii lanosi.
Impotriva acarienilor -> insecticidul Milbeknock.
Impotriva tripsilor -> insecticidul Actellic 50 EC.
Impotriva paduchilor lanosi -> insecticidul Mavrik 2 F.
Citeste si articolul despre Avocado.