Categorii

Camelina (Camelina sativa) - Bolile si daunatorii care pot afecta aceasta cultura

Fungicide boli - Insecticide daunatori


Camelina

Camelina

Este o planta care face parte din familia Brassicaceae. C. sativa a fost cultivata in mod traditional ca si cultura oleaginoasa pentru a produce ulei vegetal si hrana pentru animale.

Boli care pot aparea la camelina:

Putregaiul alb: La baza plantelor va aparea o zona (sau inel) de mucegai cu inaltime variabila, sub care tesuturile sunt putrezite. Vasele de conducere sunt invadate de miceliu, iar plantele sufera o ofilire totala sau se vor usca. Daca atacul este partial, iar vremea secetoasa intervine, ciuperca va evolua doar in interiorul tulpinii, distrugand maduva, iar la final planta se va fractura (indoi). Pentru combaterea putregaiului alb puteti folosi fungicidul Pictor.

Mana: Plantele care au ajuns la maturitate si sunt infectate mai tarziu, au pe suprafata frunzelor pete de culoare galbena in zona nervurilor. Zona care de altfel se va si brunifica in timp. In dreptul acestor pete, dar pe spatele frunzei puteti observa un puf de culoare alba de miceliu. Pentru a putea combate mana puteti folosi Bouille Bordelaise WDG.

Fainare: Pentru a combate aparitia fainarii puteti folosi fungicidul Topas 100 EC.

Hernia radacinilor: Puteti observa pe radacini umflaturi, apoi acestea devin moi si intr-un final putrezesc. Aceasta boala poate fi recunoscuta usor, simptomele acesteia putand fi vizibile pe flori si radacina. Combaterea acestei boli se face inlaturand plantele infestate.

Alternarioza: Apar pete cu o forma rotunda, de culoare maronie atat pe suprafata frunzelor cat si a petiolilor. In cazul in care aceasta boala nu este tratata la timp, dimensiunile petelor se maresc si capata o margine galbena.

Pentru combaterea alternariozei va recomandam sa utilizati Ortiva Top, care actioneaza asupra unui spectru larg de boli, preventiv si curativ, prin activitate de contact.

Daunatorii care pot afecta cultura de camelina:

Gandacul lucios - In Romania poate fi observat foarte des in zonele in care ploile sunt abundente. Gandacii luciosi ajunsi in stadiul de adulti sunt de dimensiuni mici, aproximativ 2,5 mm, de culoare negru-verzui metalic si au antene in forma de picior. Puteti scapa de gandacul lucios folosind insecticidul Karate Zeon 50 CS.

Gandacul lucios

Viespea rapitei - se mai numeste si viespea cu fierastrau a rapitei, omida acesteia ataca des provocand pagube in culturile de rapita. Puteti combate viespea rapitei folosind insecticidul Mospilan 20 SG.

Gandacul paros - Adultii au o lungime cuprinsa intre 9 si 12 mm, un corp mat, negru, acoperit cu fire albe care dau un aspect paros. Larva are 14-16 mm lungime, culoare alb-galbuie si cu capul maro. Este destul de dificil sa controlati gandacul paros, deoarece ataca in perioada de inflorire. Cel mai recomandat este sa inspectati zilnic culturile, mai ales in diminetile insorite. Pentru a putea combate gandacul paros puteti folosi insecticidul Mavrik 2 F.

gandacul paros

Fluturele alb al verzei - Fluturii albi de varza sunt omizile atat ale fluturilor albi mici, cat si mari ( Pieris rapae si Pieris brassicae ). Omizile albe mici sunt de culoare verde pal, cu un corp de pana la 2,5 cm lungime, in timp ce omizile albe mari au 4 cm si sunt galbene cu marcaje negre. Fluturii adulti depun oua din mai pana in iunie si apoi din iulie pana in septembrie. Pentru a putea combate fluturele alb al verzei trebuie sa folositi un insecticid precum Coragen 20 SC.

Puteti citii si articolul despre semanarea Camelinei (click aici)!

Produse recomandate

-19%
Topas 100 EC, 250 ml
Topas 100 EC, 250 ml
88,99 Lei
110,23 Lei
Ortiva Top, 1 litru
436,24 Lei
-10%
Mavrik 2 F, 5 ml
Mavrik 2 F, 5 ml
13,99 Lei
15,50 Lei
-37%
Mospilan 20 SG, 3 g
Mospilan 20 SG, 3 g
4,50 Lei
7,09 Lei