Canepa
Canepa (Cannabis sativa) reprezinta o planta erbacee florifera originara din Asia de Est. Canepa a fost cultivata de-a lungul istoriei ca o sursa de fibre industriale sau ulei de seminte, etc.
In functie de scopul in care este culeasa, fiecare parte a plantei este recolatata diferit.
Daunatorii care pot aparea la canepa sunt:
Molia canepei – Acest daunator mai poate fi cunoscut dupa denumirea stiintifica Grapholita delineana. Din cauza modului de hranire al larvelor aceasta molie produce deformari fusiforme la lastarii atacati. Pentru a putea combate aceasta molie trebuie sa folositi insecticide specifice. O metoda de prevenire a aparitiei moliei este sa arati adanc inainte sa infiintati cultura.
Paianjenul rosu comun - este cel mai activ pe vreme rece, deci este cel mai probabil sa vedeti o infestare cu acestia in primavara sau toamna. Cel mai bun mod de a elimina paianjenii rosii este sa va asigurati ca nu ii primiti in primul rand, ceea ce inseamna sa tineti cont de lucrarile de ingrijire ale culturii.
Paduchele testos – Corpul femelei este de aproximativ 4-6 mm lungime si 2-4 milimetri latime avand o forma ovala. Masculul are un corp cu forma alungita de aproximativ 2 mm lungime si o culoare bruna-rosiatica. Larvele au aproximativ 3 mm lungime si au o culoare maronie. Pentru a combate aparitia paduchelui testos puteti folosi insecticidul Mospilan 20 SG.
Paduchele verde al piersicului - Paduchele verde al piersicului este o specie raspandita si dauneaza unei game largi de culturi horticole. Culoarea corpului lor variaza de la galben, verde si portocaliu la roz. Paduchele verde al piersicului poate fi dificil de controlat datorita dezvoltarii rezistentei la mai multe grupe chimice. Pentru a combate aparitia paduchelui verde al piersicului puteti folosi insecticide precum Faster 10 CE.
Bolile care pot afecta canepa sunt:
Putregaiul cenusiu (Botrytis cinerea) - Produce pete de culoare maronie care se pot confunda usor cu cele care sunt produse de boala cu scleroti. In dreptul petelor, tesuturile sunt moi si putrede si va aparea un puf de culoare cenusie. Agentul patogen se numeste Botrytis cinerea, ciuperca se raspandeste de la o planta la alta prin spori, care sunt luati de vant, insecte sau chiar si picaturi de ploaie. Pentru a combate aparitia putregaiului cenusiu puteti folosi fungicideul Impact 125 SC.
Septorioza (Septoria cannabis) - Plantele de cannabis, din păcate, sunt susceptibile la o mare varietate de boli și dăunători. Septoria frunzelor este o astfel de boală și poate deteriora foarte mult frunzele, dezvoltarea și randamentul plantei dvs. de canabis. Pentru combaterea acestei boli puteti folosi un fungicid precum Dithane M 45!
Putregaiul alb - Aceasta boala este favorizata de cantitatea mare de ploi din toamna, pot fi atacate chiar si plantele abia rasarite. Simptomele primare se pot observa pe tulpinile tinere, unde vor aparea pete de culoare galben-brune care pot inconjura tulpina. Puteti combate aparitia putregaiului alb folosind fungicide precum Pictor.
Puteti afla mai multe detalii despre cultivarea, semanarea sau bolile si daunatorii plantei Camelina sativa apasand click aici!