Categorii

Rapita - Cultivare, boli si daunatori

Sfaturi plantare - Daunatori - Boli


Rapita

Oamenii cultiva si cresc rapita de mii de ani pentru a extrage uleiurile pe care le pot produce. Rapita sau Brassica napus poate atinge o inaltime de maxim 100 de cm. Florile culturii de rapita sunt de culoare galbena. Radacina culturii de rapita este pivotanta si poate ajunge in sol pana la 80-90 de cm. Tulpina este ramificata.

Sfaturi pentru plantarea rapitei

Chiar daca rapita este o cultura bienala, majoritatea oamenilor o cultiva ca anuala. Se dezvolta bine la temperaturi de 10 pana la 30 de grade Celsius. Cele mai bune rezultate vin atunci cand temperaturile sunt mai apropiate de 30 de grade Celsius.

Plantati in zone foarte insorite. Rapita are nevoie de zone foarte insorite pentru a prospera si pentru a se dezvolta la capacitatea ei maxima. Daca cresteti pentru frunzele comestibile, asigurati-va ca obtineti cel putin 6 ore de soare pe zi.

Rapita este o cultura destul de rezistenta si de aceea este o cultura buna. Cand solul dumneavoastra nu functioneaza la fel de bine pe cat aveti nevoie, acesta adauga o multime de substante nutritive pentru a imbunatati lucrurile.

Pentru cele mai bune rezultate, plantati in sol bine drenat, cu un pH de 5,5 pana la 8,5. Rapita tolereaza si solurile saline.

Cand sa plantezi rapita

Cultura de rapita care a fost cultivata in timpul iernii ar trebui sa fie plantata toamna si recoltata pana la mijlocul anotimpului de vara. Rapita cultivata in primavara ar trebui sa fie plantata la inceputul primaverii si sapata sau recoltate la sfarsitul verii.

Plantarea semintelor de rapita

Trebuie sa aveti sol fin pentru primul centimetru unde plantati.

Presarati usor semintele peste solul din gradina si treceti usor o grebla peste sol, amestecand solul si semintele impreuna. Mi se pare mai usor sa arunc samanta, dar le puteti semana individual. Plantati aproximativ un centimetru adancime cand plantati cate unul.

Rapita

Sfaturi pentru ingrijirea semintelor de rapita

Udare - Cultura de rapita este sensibila la udarea in exces, dar nici suporta solul foarte uscat. Pastrati solul umed si udati cam o data pe saptamana.

In zone deosebit de uscate, este posibil sa fie nevoie sa udati de cateva ori pe saptamana pentru a mentine solul umed. Introduceti degetul in sol si, daca se simte uscat, adaugati apa.

Avantajele cultivarii rapitei

Plantele de rapita retin bine umiditatea si satureaza perfect campurile cu oxigen. Rapita isi formeaza masa verde foarte repede. In consecinta, campurile insamantate cu acesta pot fi folosite pentru pasunat.

Bolile care pot aparea in cultura de rapita sunt: putregaiul alb, mana, fainarea si alternarioza.

Daunatorii care pot aparea in cultura de rapita sunt: gandacul lucios, gandacul rosu al rapitei sau viespea rapitei.

Gandacul lucios al rapitei - Gandacul lucios al rapitei este o specie foarte raspandita in Asia Centrala, Africa si zonele centrale si de nord ale Europei. In Romania poate fi observat foarte des in zonele in care ploile sunt abundente. Gandacii luciosi ajunsi in stadiul de adulti sunt de dimensiuni mici, aproximativ 2,5 mm, de culoare negru-verzui metalic si au antene in forma de picior. Femelele musca fante in baza mugurilor de rapita si isi depun ouale inauntru. Pentru a putea combate aparitia gandacului lucios al rapitei puteti folosi insecticidul Karate Zeon 50 CS.

Viespea rapitei - Viespea rapitei (Athalia rosae) se mai numeste si viespea cu fierastrau a rapitei, omida acesteia ataca des provocand pagube in culturile de rapita. Corpul insectei adulte este portocaliu stralucitor, cu exceptia capului. Lungimea sa este de aproximativ 7-8 mm. Aripile sunt galbene la baza si negricioase la marginea frontala si la jumatatea exterioara. Exista doua pete romboide negre pe partea superioara a toracelui. Abdomenul este gros si ascutit la femela, rotunjit la mascul. Pupa are culoare galbena, o lungime cuprinsa intre 6 si 11 mm si se introduce in cocon cilindric maro. Larva ierneaza in sol intr-un cocon (adancimea este de aproximativ 7-15 cm). Puparea are loc in aprilie, cu durata de 8-15 zile. Insectele adulte din prima generatie zboara in mai - inceputul lunii iunie. Femelele si masculii se hranesc si cu plante salbatice si agricole din familiile Brassicaceae (Crucifere). Apoi are loc copulatia. Durata de viata a femeilor este de aproximativ trei saptamani. Larvele se hranesc cu frunze, aceasta traieste 15-20 de zile. Are 4-5 mutari, 6 etape de dezvoltare. Larva adulta patrunde in pamant pentru pupatie.

Pentru a putea combate aparitia viespei rapitei puteti folosi insecticidul Mospilan 20 SG.

Citeste si articolul despre Porumbul zaharat!

Produse recomandate

-20%
Karate Zeon 50 CS, 100
Karate Zeon 50 CS, 100 ml
71,42 Lei
88,87 Lei
-24%
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
3,99 Lei
5,22 Lei
-44%
Mospilan 20 SG, 1.5 g
Mospilan 20 SG, 1.5 g
2,40 Lei
4,32 Lei
-37%
Mospilan 20 SG, 3 g
Mospilan 20 SG, 3 g
4,50 Lei
7,09 Lei