Boli si daunatori care pot aparea la floarea soarelui:
Floarea soarelui reprezinta o planta anuala care face parte din familia Asteraceae, originara din America. Aceasta planta este una dintre cele mai cultivate pentru simplul fapt ca semintele acesteia sunt bogate in ulei, iar din seminte este extras si uleiul de floarea soarelui.
Cultura de floarea soarelui este importanta datorita faptului ca este utilizata pe scara larga pentru alimentatia omului, dar si pentru hrana animalelor.
Daunatorii care pot afecta cultura de floarea soarelui sunt:
Gandacul pamantiu (Opatrum sabulosum): Aceasta specie de gandac poate fi recunoscut usor datorita corpului de culoare neagra. Lungimea corpului poate varia de la 7 la 10 milimetri, aripile anterioare fiind prevazute cu striuri intrerupte. Are o singura generatie pe an. Ierneaza in stadiul de adult in stratul superficial al solului. Acesta poate produce pagube de pana la 60% in cultura. Ca masura de combatere impotriva gandacului pamantiu poate fi aratul in adancime toamna.
Viermii sarma: Acesta reprezinta o insecta foarte periculoasa, larvele acestora avand intre 1,6 si 2,5 cm lungime. Viermii sarma prezinta o singura generatie la 4-5 ani. Pentru a combate aparitia viermilor sarma puteti folosi insecticidul Kabon.
Paduchele mic al prunului (Brachycaudus helichrysi): Acesta poate fi observat pe suprafata frunzelor sau pe inflorescentele nedesfacute. Tesuturile care au fost atacate se vor rasuci si se vor ingalbeni. Pentru a scapa de paduchele mic al prunului trebuie sa folositi insecticide specifice.
Boli care pot afecta cultura de floarea soarelui:
Septorioza - Aceasta boala se manifesta cel mai des din cauza temperaturilor mici si umiditatii ridicate. Pe suprafata frunzelor se pot observa pete inchise la culoare. Aceasta este o ciuperca foarte des intalnita, insa nu produce pagube insemnate.
Un tratament bun pentru combaterea septoriozei ar fi cel cu Dithane M 45, cel mai cunoscut fungicid de contact.
Alternarioza - Apar pete cu o forma rotunda, de o culoare deschisa pe suprafata frunzelor. In cazul in care aceasta boala nu este tratata la timp, dimensiunile petelor se maresc si capata o margine galbena.
Pentru combaterea alternariozei va recomandam sa utilizati Ortiva Top, care actioneaza asupra unui spectru larg de boli si are un efect preventiv si curativ.
Putregaiul cenusiu - Ciuperca paraziteaza numai palariile, incepand cu partea din spate. Produce pete de culoare maronie care se pot confunda usor cu cele care sunt produse de boala cu scleroti. In dreptul petelor, tesuturile sunt moi si putrede si va aparea un puf de culoare cenusie. Pentru a combate putregaiul cenusiu puteti folosi fungicide precum Pictor.
Rugina florii soarelui - Este cauzată de agentul patogen fungic Puccinia helianthi, nu este o boală pe care o vedem în fiecare an. Cu toate acestea, dacă apare la începutul sezonului, poate pune probleme grave în special în câmpurile irigate. Agentul patogen de rugină are un ciclu de viață foarte complex constând din cinci etape distincte de spori. Pentru a combate aparitia ruginii la floarea soarelui trebuie sa folositi fungicidul Impact 125 SC.
Putregaiul alb al florii soarelui - Putregaiul alb al florii soarelui afecteaza radacinile, tulpinile, inflorescentele si semintele plantei.
Aceasta boala este favorizata de cantitatea mare de ploi din toamna, pot fi atacate chiar si plantele abia rasarite. Simptomele primare se pot observa pe tulpinile tinere, unde vor aparea pete de culoare galben-brune care pot inconjura tulpina. Pentru a combate aceasta boala puteti folosi un fungicid specific.
Citeste si articolul in care vorbim despre Fertilizare florii soarelui.