Categorii

Bolile si dauntorii orzului - Combatere

Daunatori - Boli - combatere


Orz

Orzul este o planta care poate atinge inaltimi intre 0,7 si 1,3 m. Orzul este o cultura cerealiera ce poate fi folosita la mai multe procese, cum ar fi: orzul ar putea fi folosit ca furaj, in fabricarea berii sau pentru alimentatie. Pentru mult timp orzul a fost una dintre culturile principale pe langa grau si mei. Orzul este originar din Orientul apropiat, zona balcanica de est. Orzul se poate dezvolta excelent pe terenurile joase, umede, dar se poate adapta si in cazul conditiilor nefavorabile. In comparatie cu graul, orzul este mai putin rezistent pe parcursul iernii.

Principalii daunatori ai orzului sunt:

Plosnita cerealelor - Plosnita cerealelor face parte din familia Scutelleridae, fiind un daunator foarte des intalnit in culturile de paioase, fiind capabil sa produca pagube insemnate. Este raspandita in zona Campiei Romane, judetul Mehedinti. Ciclul de viata al plosnitelor de cereale este format din cinci etape, aceste 5 etape incluzand si fazele adulte de inactivitate din timpul verii si iernii. Timpul de dezvoltare al plosnitelor de cereale de la ou la adult poate varia de la 30 la 55 de zile in functie de conditiile de mediu si disponibilitatea plante gazda. Temperaturile optime pentru supravietuire sunt cuprinse intre 6-25 de grade Celsius, iar populatia incepe sa scada la temperaturi peste 37 de grade Celsius. Pentru a putea scapa de plosnita cerealelor puteti folosi insecticidul Mavrik 2 F.

Paduchele verde al cerealelor - Paduchele verde al cerealelor este o insecta foarte raspandita pe glob, la noi in tara fiind prezenta in zone in care se cultiva cereale paioase si produce pagube insemnate culturilor cerealiere. Atacul paduchelui verde al cerealelor va fi asupra frunzele si tulpinile de orz. Paduchele verde al cerealelor produce pagube insemnate in primele faze de dezvoltare ale plantelor. La noi in tara, sorgul, care este cea mai atacata planta de paduchele verde al cerealelor. In locul in care plantele au fost intepate de catre paduchele verde, se vor dezvolta pete decolorate, care mai apoi capata o culoare rosie. Pentru a putea scapa de paduchele verde al cerealelor puteti folosi insecticidul Faster 10 CE.

Paduchele verde al cerealelor

Gandacul ghebos – adultii gandacului ghebos sunt celeoptere ce au dimensiuni cuprinse intre 1,1 si 1,5 centimetri in lungime. Corpul acestuia prezinta un luciu usor metalic, capul este de culoare maro inchis spre negru. O femela poate depune pe parcursul vietii intre 100 si 130 de oua. Acesta ierneaza in stadiu de larva in sol. Ca masuri de combatere impotriva gandacului ghebos sunt necesare rotatia culturilor si aplicarea insecticidelor specifice.

Gandacul ghebos

Gandacul balos - Acesta are o singura generatie pe an, iar adultii vor aparea de obicei dupa 20 a lunii aprilie. Pentru a scapa de gandacul balos ati putea folosi insecticidul Karate Zeon 50 CS.

gandacul balos

Bolile care pot aparea la orz:

Rugina galbena – Rugina galbena apare sub forma de pustule de culoare galben-portocalii. Pe frunzele care sunt tinere, leziunile care sunt produse de rugina galbena se vor mari. In cazurile in care atacul de rugina galbena este sever, spicul paote fi infectat. Pentru a combate sau preveni aparitia ruginii galbene trebuie sa cultivati soiuri care sunt rezistente, sa fertilizati echilibrat si mai ales sa semanati in momentul optim.

Arsura frunzelor de orz – Aceasta boala poate fi observata in aproape toate culturile de orz si poate fi una dintre cele mai daunatoare boli intalnite la orz. Aceasta boala afecteaza in principal frunzele si tecile. Pe suprafata frunzelor se poate manifesta sub forma de pete de forma ovala care sunt inconjurate de un halou care are o culoare brun-deschisa. Pentru a putea combate arsura frunzelor de orz trebuie sa aplicati o rotatie a culturii care sa nu includa graul si secara, trebuie sa aplicati tratamente inainte de perioada de semanare, iar pe langa acest aspect trebuie sa aplicati tratamente cu fungicide specifice.

Rugina bruna – Aceasta boala se manifesta pe partea superioara a frunzelor unde vor aparea pustule care au o culoare portocalie. In timp ce rugina bruna va evolua pe partea din spate a frunzelor vor aparea formatiuni de forma circulara, dimensiuni mici si culoare neagra. Pentru a combate rugina bruna trebuie sa cultivati soiuri rezistente, sa fertilizati echilibrat si mai ales sa semanati in perioada optima.

Malura orzului - Plantele care au fosta afectate de malura nu se vor putea observa decat dupa procesul de inspicare. Plantele vor avea inaltimi reduse, iar spicele nu se vor apleca, vor capata o culoare galbena si vor fi mai fragile. Este o boala raspandita in mai multe tari din Europa printre care se numara si tara noastra. In Romania a putut fi observata prima data in anul 1946. In lanurile care au fost infectate dur cu malura s-au inregistrat pagube in recolta de pana la 10%. Pentru a putea combate malura orzului puteti folosi fungicidul Dithane M 45.

Taciunele imbracat al orzului - Plantele care sunt afectate de taciunele imbracat inspica mai devreme decat ar fi normal, inaltimea este redusa, iar spicele sunt drepte si de dimensiuni mici. Semintele care sunt distruse sunt invelite de o membrana fina, masa de spori fiind compacta.

Spre deosebire de taciunele zburator, plevele si aristele care sunt atacate nu sunt in totalitate distruse. Spicul care a fost afectat de taciune este tare, nu poate fi sfaramat cu usurinta. Pentru a putea combate taciunele imbracat al orzului veti fi nevoit sa cultivati soiuri rezistente, sa efectuati o rotatie corecta a culturilor si sa semanati in perioada si la adancimea optima.

Pentru mai multe detalii despre cultivarea orzului puteti citii articolul nostru!

Produse recomandate

-10%
Mavrik 2 F, 5 ml
Mavrik 2 F, 5 ml
13,99 Lei
15,50 Lei