Categorii

Combaterea bolilor si daunatorilor la ovaz

Combatere boli ovaz - Combatere daunatori ovaz


Ovaz

Combaterea bolilor si daunatorilor la ovaz

Ovazul este bogat in substante nutritive importante, precum proteine, carbohidrati, calorii, fibre, minerale si vitamine. In ciuda numeroaselor beneficii ale ovazului pentru sanatate, cea mai mare parte a productiei globale este destinata hranirii animalelor.

Antracnoza (Colletotrichum graminicola)

Simptome - Pete de forma ovala si culoare rosie pana la maronie pe suprafata frunzelor. Structurile fungice negre pot fi vizibile pe pete. Coroanele capata o culoare alba si apoi devin maronii.

Ciuperca supravietuieste sub forma de spori pe seminte si resturi de culturi. Sporii pot fi raspanditi prin vant sau prin stropirea apei; plantele cu deficit de nutrienti sunt mai susceptibile la aceasta boala.

Ca metode de prevenire ale infectarii ovazului cu antracnoza trebuie sa oferiti plantelor niveluri adecvate de ingrasamant; rotiti culturile pentru a imbunatati calitatea solului; combate buruienile in camp; evitati plantarea ovazului in soluri cu un pH ridicat.

Rugina coroanei (Puccinia coronata)

Simptome - Aceasta boala se manifesta la ovaz sub forma de pete clorotice sau pete necrotice maronii pe frunze sau tulpini, dungi galbene sau pete pe frunzis, dungi necrotice maronii pe frunzis, pustulele portocalii pot fi prezente pe leziuni. Rugina coroanei este una dintre cele mai distructive boli de ovaz. Cea mai eficienta metoda de combatere a ruginii la ovaz este plantarea soiurilor de ovaz rezistente, plantarea ovazului devreme le permite sa se maturizeze inainte ca sporii sa ajunga la plante si sa scape de cele mai multe daune.

Rugina ovaz

Taciunele zburator

Simptome - Inainte de perioada de inflorire, plantele care sunt bolnave au dimensiuni mai mici decat cele sanatoase si o culoare galben-verzuie. Din panicul vor ramane doar ramuri care vor avea o pozitie dreapta.

Atacul taciunelui zburator al ovazului are loc sub 2 forme: taciunele moale(pe parcursul vremii calde si uscate) si taciune tare (pe parcursul vremii racoroase si umede). Pentru a combate si preveni aparitia taciunelui zburator al ovazului trebuie sa cultivati soiuri rezistente.

Fainarea (Erysiphe graminis)

Fainarea ovazului este influentata de conditiile climatice. Aceasta boala apare mai intai pe suprafata frunzelor de la baza plantei, apoi urmand sa se extinda pe teci si tulpina. Frunzele care au fost afectate de aceasta boala isi vor schimba culoarea, devenind galbene si vor muri prematur.

Plantarea soiurilor rezistente este una dintre cele mai bune modalitati de a proteja plantele de mucegaiul praf, alte strategii de control includ: aplicarea fungicidelor foliare adecvate, daca sunt disponibile, indepartarea resturilor de cultura de pe camp dupa recoltare pentru a reduce nivelul ciupercii de iernare.

Fainare ovaz

Daunatorii care pot aparea la ovaz sunt:

Paduchele verde al cerealelor - Paduchele verde al cerealelor este o insecta foarte raspandita pe glob, la noi in tara fiind prezenta in zone in care se cultiva cereale paioase, producand pagube destul de mari in culturile de cereale. In momentul in care ajung pe plantele gazda, procesul descris mai sus se va repeta pana in iulie cand vor incepe sa apara din nou formele cu aripi. O femela poate naste pana la 60-70 de pui. In functie de conditiile meteorologice, in special de temperatura dezvoltarea unei generatii poate dura intre 5 si 21 de zile. Pentru a putea combate paduchele verde al cerealelor trebuie sa folosit insecticidul Faster 10 CE.

Gandacul balos - Acesta are o singura generatie pe an, iar adultii vor aparea de obicei dupa 20 a lunii aprilie. Pentru a scapa de gandacul balos ati putea folosi insecticidul Karate Zeon 50 CS.

Gandacul balos

Gandacul ghebos - adultii gandacului ghebos sunt celeoptere ce au dimensiuni cuprinse intre 1,1 si 1,5 centimetri in lungime. Corpul acestuia prezinta un luciu usor metalic, capul este de culoare maro inchis spre negru. O femela poate depune pe parcursul vietii intre 100 si 130 de oua. Acesta ierneaza in stadiu de larva in sol. Ca masuri de combatere impotriva gandacului ghebos sunt necesare rotatia culturilor si aplicarea insecticidelor specifice.

Viermele rosu al paiului - In timpul primaverii, larvele se inoada in sol. Solurile calde si umede accelereaza dezvoltarea daunatorilor si momentul aparitiei adultilor, care are loc de la mijlocul lunii aprilie si dureaza pana la zece saptamani. Viermii adulti sunt rosii si au o lungime de pana la 5 mm (femelele tind sa fie mai mari decat masculii). Dupa imperechere, femelele depun oua de culoare rosie (pana la 250) pe suprafetele superioare si inferioare ale frunzelor de cereale, dispuse in linie de-a lungul nervurilor frunzelor. Pentru a putea combate aparitia viermelui rosu al paiului trebuie sa folositi insecticidul Decis Expert!

Viermi sarma (Aeolus spp.)

Simptome - Moartea rasadurilor, larvele de viermi pot fi gasite in sol atunci cand sunt sapate in jurul tulpinii. Larvele sunt viermi de culoare galbeni-maronii, subtiri, cu pielea stralucitoare. Stadiul larvelor poate dura intre 1 si 5 ani, in functie de specie. Pentru a putea combate viermii sarma puteti folosi Corocid Forte (o momeala sub forma de granule de culoare albastra, cu miros caracteristic) sau Trika Expert (este un produs cu actiune rapida, de soc, actionand prin contact si ingestie).

Citeste si articolul despre Cultivarea ovazului (click aici)!

Produse recomandate

-23%
Decis Expert 100 EC, 2.5 ml
Decis Expert 100 EC, 2.5 ml
4,99 Lei
6,48 Lei
-24%
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
3,99 Lei
5,22 Lei
Corocid Super, 50 g
14,40 Lei