Categorii

Bolile si daunatorii care pot aparea in cultura de porumb

Combatere boli porumb - Combatere daunatori porumb


Porumb

Porumbul reprezinta una dintre cele mai productive si dominante culturi din lume. Este cultivat pe scara larga ca hrana atat pentru oameni, cat si pentru animale, ca biocombustibil si ca material brut in industrie. Porumbul este a treia cea mai mare sursa de hrana vegetala din lume. In ciuda importantei sale ca aliment major in multe parti ale lumii, porumbul este inferior altor cereale din punct de vedere nutritional.

Daunatorii care pot aparea in cultura de porumb sunt:

Paduchele verde al cerealelor - Paduchele verde al cerealelor este o specie care nu migreaza, iar evolutia ciclului biologic are loc doar pe speciile graminee. Are intre 8 si 15 generatii pe an, iernand pe diferite graminee, in stadiul de ou. In martie, la sfarsit va aparea fundatrixul care va da nastere la cateva generatii de fundatrigene aripate, astfel raspandindu-se pe gramineele cultivate. Pentru a combate paduchele verde al cerealelor puteti folosi Karate Zeon 50 CS.

Viermii sarma - Etapele larvare (viermii sarma) deterioreaza semintele si rasadurile dintr-o mare varietate de culturi, inclusiv lucerna, fasole, sfecla, porumb, ierburi, cereale mici (grau, ovaz etc.) numeroase plante de legume. Deteriorarea produsa de viermii sarma poate fi dificil de diagnosticat, in parte, deoarece larvele sunt foarte mobile in sol si pot sa nu mai fie prezente. Cautati tesut mestecat pe seminte si parti de plante tinere sub sol. Pentru a scapa de viermii sarma puteti folosi insecticidul Kabon!

Lacusta calatoare - Lacusta calatoare este originara din Australia, este o insecta mare si puternica. Culoarea sa variaza de la verde sau maro. Lacustele migratoare sunt cele mai raspandite specii de lacuste din lume. Este o lacusta de dimensiuni mari si foarte puternice, cu corpul adultului de 14-60mm lungime. Adultii variaza de la culoarea verde la maroniu in circumstante obisnuite pana la galben atunci cand roiesc. Nimfele pot fi de culoare inchisa, negre si cafenii. Pentru a scapa de lacusta calaroare puteti folosi insecticidul Faster 10 CE.

Lacusta calatoare

Sfredelitorul porumbului - Acesta are 2 generatii pe an si poate ierna ca larva in cocenii de porumb. Adultii vor aparea la sfarsitul lunii iunie. Dupa procesul de eclozare, larvele urmeaza sa se hraneasca cu paniculul plantelor. Pentru a putea combate aparitia sfredelitorului porumbului este necesara arderea resturilor vegetale, dupa procesul de recoltare. Pe langa acest aspect pentru a preveni aparitia sfredelitorului porumbului mai puteti ara adanc toamna.

Bolile care pot afecta cultura de porumb sunt:

Putregaiul uscat al stiuletilor - Putregaiul uscat al stiuletilor de porumb este o boala cunoscuta in toate zonele in care se cultiva porumbul, nu produce pagube insemnate, fiind o boala care mai mult depreciaza stiuletii de porumb. Ciuperca putregaiului uscat al stiuletilor de porumb, ataca in camp, acolo unde stiuletii nu sunt inveliti bine in panusi in faza de maturare. Aceasta boala ataca si stiuletii care sunt dezveliti de catre ciori. Stiuletii care sunt atacati prezinta un putregai uscat al rahisului, acest lucru facandu-i sa fie sfaramiciosi. La baza boabelor de pe stiulete si in rahis, puteti observa o coloratie cenusie care este produsa de spori negri, in numar foarte mare. Pentru a putea combate putregaiul uscat al stiuletilor de porumb puteti folosi fungicidul Dithane M 45.

Taciunele porumbului - Taciunele comun al porumbului poate fi observat des in culturile de porumb si poate produce pagube in medie de 2-5% din recolta. Taciunele comun al porumbului se manifesta pe suprafata tuturor organelor supraterane. Pe organele care au fost atacte se vor forma tumori (de marimea unui pumn) care au la exterior o membrana argintie-albicioasa.

Putregaiul tulpinilor si stiuletilor - Putregaiul tulpinilor si stiuletilor este intalnit des in toate culturile de porumb, pagubele care sunt produse de aceasta boala fiind influentate de factorii climatici.

La noi in tara pagubele mari care sunt produse de putregaiul tulpinilor si stiuletilor sunt semnalate in zonele sudice sau vestice, in special in anii cu anotimpuri de toamna ploioase. Semintele de porumb care sunt introduse in pamant fara sa fie tratare, vor forma plantute care pot fi invadate de miceliu din pamant sau de cel provenit din germinatia sporilor care se pot gasii pe boabe. Plantele tinere mor inainte de a rasarii, iar in culturi se poate observa scaderea densitatii normale. Pentru a putea combate putregaiul tulpinilor si stiuletilor puteti folosi fungicidul Score 250 EC, un fungicid sistemic cunoscut pentru actiunea sa preventiva si curativa.

Putregaiul tulpinilor de porumb

Putregaiul moale al tulpinilor de porumb - Putregaiul moale al tulpinilor de porumb este o boala fungica ce a fost observata prima data in anul 1942 in Australia. La noi in tara a fost observata prima data in 1964 in culturile de porumb irigat din jurul Bucurestiului. Primele simptome ale putregaiului moale al tulpinilor de porumb vor aparea pe partea insorita a plantelor, tulpinile prezinta pete de culoare verde inchis (10-20 de centimetri lungime) si cu un aspect umed. Pentru a putea combate aparitia putregaiului moale al tulpinilor de porumb puteti folosi fungicidul Teldor 500 SC, un fungicid cu actiune de contact.

Citeste si articolul nostru despre Cultivarea porumbului!