Rapita este o planta anuala , de 30 sau mai inalta, cu o radacina pivotanta, de obicei subtire. Cel mai bine se dezvolta in zonele bogate organic, in mod constant umede, bine drenate, in plin soare. Tolereaza si zonele umbrite. PH-ul solului ar trebui sa fie intre 6 si 7. Soiurile anuale sunt cultivate in zonele cu ierni reci, dar soiurile bienale sunt adesea cultivate in zonele cu ierni calde. Brassica napus este denumirea stiintifica pentru rapita. Este a treia cea mai mare sursa de ulei vegetal din lume.
Daunatorii care pot aparea in cultura de rapita sunt:
Fluturele alb al verzei - Fluturii albi de varza sunt omizile atat ale fluturilor albi mici, cat si mari ( Pieris rapae si Pieris brassicae ). Omizile albe mici sunt de culoare verde pal, cu un corp de pana la 2,5 cm lungime, in timp ce omizile albe mari au 4 cm si sunt galbene cu marcaje negre. Fluturii adulti depun oua din mai pana in iunie si apoi din iulie pana in septembrie. Verificati frunzele plantelor dvs. pentru a vedea semnele de aparitie ale oualor de omida. Este putin probabil ca alte specii de fluturi sa depuna oua pe plantele dumneavoastra, dar niciodata nu sunt garantate. Fluturii albi ai verzei au oua galbene aurii. Pentru a putea combate aparitia fluturelui alb al verzei trebuie sa folositi un insecticid precum Coragen 20 SC.
Viespea rapitei - Viespea rapitei (Athalia rosae) se mai numeste si viespea cu fierastrau a rapitei, omida acesteia ataca des provocand pagube in culturile de rapita. Aripile sunt galbene la baza si negricioase la marginea frontala si la jumatatea exterioara. Exista doua pete romboide negre pe partea superioara a toracelui. Abdomenul este gros si ascutit la femela, rotunjit la mascul. Pupa are culoare galbena, o lungime cuprinsa intre 6 si 11 mm si se introduce in cocon cilindric maro. Pentru a putea combate viespea rapitei puteti folosi insecticidul Mospilan 20 SG.
Gandacul paros - Gandacul paros este o specie raspandita in Europa, America de Nord, Asia si Orientul Mijlociu. In tara noastra se gaseste in mod obisnuit in zone de stepa si ataca pomi, vita de vie si culturi crucifere in perioada de inflorire. Adultii au o lungime cuprinsa intre 9 si 12 mm, un corp mat, negru, acoperit cu fire albe care dau un aspect paros. Larva are 14-16 mm lungime, culoare alb-galbuie si cu capul maro. Pentru a putea combate aparitia gandacului paros puteti folosi insecticidul Mavrik 2 F.
Gandacul lucios al rapitei - Gandacul lucios al rapitei este o specie foarte raspandita in Asia Centrala, Africa si zonele centrale si de nord ale Europei. In Romania poate fi observat foarte des in zonele in care ploile sunt abundente. Gandacul lucios al rapitei este daunator in cultura de rapita oleaginoasa, hranirea adultilor si a larvelor poate duce la avortul mugurilor si la reducerea setului de pastai. Cu toate acestea, daunele duc rar la productii reduse pentru culturile de iarna. Culturile de primavara sunt mai vulnerabile, deoarece stadiul sensibil al mugurilor verzi / galbeni coincide adesea cu migrarea gandacului. Adultii sunt, de asemenea, daunatori ocazionali de conopida si broccoli. Puteti folosi pentru a combate gandacul lucios al rapitei insecticidul Decis Expert.
Bolile care pot aparea in cultura de rapita sunt:
Hernia radacinilor - Puteti observa pe radacini umflaturi, apoi acestea devin moi si intr-un final putrezesc. Aceasta boala poate fi recunoscuta usor, simptomele acesteia putand fi vizibile pe suprafata radacinilor. Combaterea acestei boli se face prin rotatia culturilor.
Fainarea - Aceasta boala, in cultura de rapita, se manifesta prin aparitia invelis de culoare alba, paslos pe suprafata frunzelor. In cazul in care boala avanseaza si nu este tratata pe suprafata invelisului paslos se vor dezvolta puncte de culoare maronie spre neagra. Pentru a putea combate aparitia fainarii in cultura de rapita trebuie sa rotiti culturile si sa arati la o adancime optima.
Mana cruciferelor - Mana cruciferelor sau Peronospora parasitica este o boala raspandita in toate tarile cu climat temperat, si poate produce foarte multe pagube in special in faza de rasad. Agentul patogen ataca atat cruciferele cultivate cat si pe cele spontane. Agentul patogen (Peronospora parasitica) - rezista in timpul iernii sub forma de spori de rezistenta sau in radacini. Ciuperca se poate raspandi foarte usor cand conditiile meteo sunt favorabile: ploi frecvente, grad de umiditate ridicat, ceata, etc. Pentru a combate aparitia manei cruciferelor puteti folosi fungicidul Amistar.
Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) - Aceasta boala este favorizata de cantitatea mare de ploi din toamna, pot fi atacate chiar si plantele abia rasarite. Simptomele primare se pot observa pe tulpinile tinere, unde vor aparea pete de culoare galben-brune care pot inconjura tulpina. La baza plantelor va aparea o zona (sau inel) de mucegai cu inaltime variabila, sub care tesuturile sunt putrezite. Vasele de conducere sunt invadate de miceliu, iar plantele sufera o ofilire totala sau se vor usca. Daca atacul este partial, iar vremea secetoasa intervine, ciuperca va evolua doar in interiorul tulpinii, distrugand maduva, iar la final planta se va fractura (indoi). Pentru a putea combate aparitia putregaiului alb in cultura de rapita trebuie sa efectuati rotirea corecta a culturilor, iar pe langa acest aspect mai trebuie sa tineti cont si sa arati la o adancime optima.
Citeste si articolul despre Cultivarea, infiintarea culturii de rapita!