Combaterea bolilor si daunatorilor care apar in cultura de soia
Soia este o planta care face parte din familia de leguminoase, subfamilia Faboideae. Soia este un aliment vegetal bogat in proteine pe care oamenii il pot prepara si manca intr-o varietate de moduri. Plantele de soia pot atinge intre 30 si 90 de cm inaltime. Pastaile cresc intre 2,5 si 10 cm lungime in grupuri de trei pana la cinci.
Bolile care pot aparea in cultura de soia sunt:
Mana (Peronospora manshurica) – Aparitia manei pe suprafata plantelor provoaca pete sau zone de culoare verde pal pana la galben pe suprafata superioara a frunzei. Pastaile infectate nu prezinta simptome vizibile, dar samanta poate fi mai mica. Mucegaiul si sporii ciupercii pot fi vazuti pe suprafata inferioara a frunzelor. Semintele in momentul recoltarii pot fi acoperite cu mucegai si spori. Pentru a preveni aparitia manei in cultura de soia trebuie sa tineti cont de rotatia culturii care se face odata la 3-4 ani si sa fertilizati echilibrat. Pentru combaterea manei puteti folosi un fungicid numit Ridomil Gold Mz 68 WG.
Arsura bacteriana (Pseudomonas syringae pv. Glycinea) - Arsura bacteriana este cauzata de o bacterie care apare cel mai frecvent pe vreme rece si umeda si poate afecta toate partile plantei de deasupra solului, dar este cea mai vizibila in partea superioara. Infectiile incep ca pete mici, unghiulare, imbibate cu apa, care devin galbene si apoi maronii pe masura ce tesutul moare. Petele se intuneca si sunt inconjurate de halouri galben-verzui. Punctele se imbina adesea pentru a forma pete mari si moarte pe frunze care pot cadea. Frunzele infectate raman de obicei pe planta. Ca masuri de prevenire impotriva arsurii bacteriene trebuie sa cultivati soiuri rezistente si sa inlaturati resturile vegetale de la suprafata solului.
Putregaiul alb (Sclerotinia sclerotiorum) – Putregaiul alb apare adesea la sfarsitul sezonului de crestere. Plantele de soia infectate cu putregai alb au leziuni de tulpina de culoare maro pal. Adesea, o crestere alba, asemanatoare bumbacului si mici corpuri negre (sclerotia) pot fi observate pe sau in tulpinile plantelor afectate. Ca masuri de prevenire impotriva aparitiei putregaiului alb trebuie sa tineti cont de rotatia corecta a culturii si sa fertilizati echilibrat. Pentru combaterea putregaiului alb puteti folosi un fungicid precum Dithane M 45.
Distrugerea pastailor si tulpinilor (Diaporthe phaseolorum var. sojae) – Aceasta boala este observata de obicei in a doua jumatate a sezonului de crestere, cand plantele moarte au frunze uscate care raman atasate de tulpini de frunze (petioli). Boala se manifeste de regula sub forma de pete. Leziunile de culoare rosu-maronii se dezvolta in primele etape de reproducere ale plantelor. Pe masura ce boala progreseaza, leziunile maronii sau negre se maresc longitudinal. Acest lucru face ca fluxul de nutrienti si apa al plantei sa fie perturbat.
Ca masuri de prevenire impotriva acestei boli trebuie sa tineti cont sa folositi seminte sanatoase si sa fertilizati echilibrat.
Septorioza - simptomele bolii se pot observa pe suprafata tuturor organelor aeriene ale plantelor. Pe suprafata frunzelor vor aparea pete de culoare galbena care daca boala nu este tratata devin maronii. In cazul in care boala nu este tratata la timp plantele se vor usca. Ca masuri de prevenire impotriva septoriozei trebuie sa utilizati seminte sanatoase si sa semanati in perioada optima.
Daunatori care pot afecta cultura de soia:
Acarieni (Tetranychus spp) – Acarienii au mai multe generatii pe an, iar femelele formeaza o panza cu care inconjoara tulpina, dupa care depuna ouale. Larvele si adultii insectelor se hranesc cu sucul celular al plantelor, in acest mod dezvoltarea plantei fiind incetinita. Pentru combaterea aparitiei acarienilor puteti folosi insecticidul Vertimec 1.8 EC.
Viermi Sarma (Agriotes spp) – Viermii sarma sunt alungiti, turtiti si variaza ca marime si culoare in functie de specii. Speciile mai mici au o lungime de aproximativ 0,6 mm. Majoritatea speciilor sunt de culoare maro pana la negru, desi unele au culori fie rosiatice, fie galbui. Larvele, sunt numite ,,viermii sarma", sunt de obicei cu un corp tare, maroniu, 18-25 mm lung si cilindric, cu trei perechi de picioare minuscule adevarate in spatele capului. Pentru combaterea viermilor sarma puteti folosi insecticidul Kabon.
Nematozi (Heterodera goettingiana) – Acestia dezvolta 2 generatii pe an. Nematozii ierneaza sub forma de chist, radacinile care au fost atacate prezinta gale. In cazul in care plantele dumneavoastra sunt atacate de aceste insecte se pot dezvolta slab. Ca metoda de prevenire a aparitiei nematozilor trebuie sa faceti rotatia corecta a culturii.
Molia pastailor de soia (Etiella zinckenella) – Aceasta insecta are 2 generatii pe an si poate ierna in stadiul de larva pe stratul superficial al solului. Larvele se hranesc cu semintele dintr-o pastaie dupa care se deplaseaza spre alte pastai. Molia pastailor de soia in cazul unui atac dur poate distruge pana la 30% dintr-o cultura. O masura de combatere impotriva acestei insecte este folosirea insecticidelor specifice.
Citeste si articolul despre Soia - Lumina, udare, plantare, boli.