Categorii

Trifoi (Trifolium) - Sfaturi pentru combaterea bolilor si daunatorilor

Combatere boli - Combatere daunatori


Trifoi

Trifoi este denumirea comuna data unui grup de aproximativ 300 de plante leguminoase din genul Trifolium, din familia Fabaceae. Mai multe specii sunt cultivate special pentru furaje. Cel mai frecvent cultivat este trifoiul alb, Trifolium repens. Speciile de trifoi sunt in general mici si sunt de obicei trifoliate. Planta de trifoi are tulpini netede si produce flori mici rosii, violete, albe sau galbene, alcatuite din multe flori. Speciile de trifoi pot fi perene anuale, bienale sau de scurta durata. Trifoiul alb poate trai 3-5 ani si poate atinge o inaltime de 20-30 cm.

Boli care pot aparea la trifoi:

Mozaicul galben (Alfalfa mosaic virus)

Cum se manifesta mozaicul galben la trifoi: Aceasta viroza se manifesta sub forma de dungi galbene paralele cu nervurile frunzelor. Aparitia acestei viroze la trifoi poate duce la crestere scazuta a plantelor. Aceasta viroza ierneaza pe multe plante perene este transmisa de populatia de afide.

Pentru a combate aparitia mozaicului galben la trifoi trebuie sa tineti sub control populatia de afide. Pentru a combate afidele este recomandat sa folositi un insecticid precum Mavrik 2 F.

Putregaiul trifoiului (Sclerotinia trifoliorum)

Cum se manifesta putregaiul trifoiului: Putregaiul trifoiului se manifesta sub forma de leziuni de dimensiuni mici de culoare bruna pana la neagra pe frunze care se unesc si determina uscarea acestora. Dupa aceste simptome planta intr-un final se va ofili. Materialul vegetal mort de pe sol poate fi acoperit cu mucegai alb. Ciuperca poate supravietui in sol pana la 5 ani, pasunile grav infectate pot fi reduse la mase de plante putrezite pe sol.

Cum putem combate putregaiul trifoiului:

Pentru a combate aparitia putregaiului trifoiului trebuie sa luati masuri pentru a reduce umiditatea din jurul plantelor, ceea ce la randul sau va incetini progresia bolii. O alta solutie ar fi sa arati materialul vegetal adanc in sol. Se recomanda rotatia la o gazda nesensibila pentru o perioada de 4-5 ani.

Patarea bruna a frunzelor de trifoi (Pseudopeziza trifolii)

Cum se manifesta patarea bruna a frunzelor de trifoi:

Patarea bruna a frunzelor de trifoi se manifesta sub forma de pete circulare de dimensiuni mici, negre, cu margini neuniforme pe frunze. Pe masura ce boala avanseaza si este netratata frunzele se ingalbenesc si cad din planta.

Aparitia patarii brune a frunzelor de trifoi este favorizata de vremea rece si umeda, fiind frecventa in perioadele cu precipitatii abundente.

Cum se poate combate aparitia patarii brune a frunzelor de trifoi:

Pentru a preveni aparitia patarii brune a frunzelor de trifoi trebuie sa se realizeze rotatia corecta a culturii.

Daunatori care pot aparea la trifoi:

Viermi sarma (Agriotes sp.) - Gandacii pocnitori (viermii sarma) sunt alungiti, turtiti si variaza ca marime si culoare in functie de specii. Speciile mai mici au o lungime de aproximativ 0,6 mm. Majoritatea speciilor sunt de culoare maro pana la negru, desi unele au culori fie rosiatice, fie galbui. Larvele, sunt numite ,,viermii sarma", sunt de obicei cu un corp tare, maroniu, 18-25 mm lung si cilindric, cu trei perechi de picioare minuscule adevarate in spatele capului. Pentru combaterea viermilor sarma puteti folosi insecticide precum Kabon sau Trika Expert.

Viermi sarma

Afide - Sunt insecte mici, cu corp moale, care se hranesc cu lichidele bogate in nutrienti din plante. In numar mare, pot slabi semnificativ plantele, daunand florilor si fructelor. Afidele se inmultesc rapid, deci este important sa le controlam inainte de a incepe reproducerea. Multe generatii pot aparea intr-un singur sezon. Vestea buna este ca tind sa se miste destul de incet, iar controlul afidelor este relativ usor. Pentru a scapa de afide puteti folosi un insecticid precum Karate Zeon.

Citeste si articolul despre Sorg - Metode de combatere ale bolilor si daunatorilor.

Produse recomandate

Kabon, 1 litru
149,99 Lei
-24%
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
3,99 Lei
5,22 Lei
-10%
Mavrik 2 F, 5 ml
Mavrik 2 F, 5 ml
13,99 Lei
15,50 Lei
Trika Expert, 300 g
26,99 Lei