Categorii

Sfaturi pentru combaterea bolilor si daunatorilor la cultura de tutun

Combatere boli tutun - Combatere daunatori tutun


Cultura tutun

Sfaturi pentru combaterea bolilor si daunatorilor din cultura de tutun:

Tutunul sau dupa denumirea stiintifica Nicotiana tabacum este o planta erbacee anuala sau perena din familia Solanaceae cultivata pentru frunzele sale. Planta de tutun are o tulpina groasa, paroasa si frunze mari, simple, de forma ovala. Planta de tutun produce flori albe, crem, roz sau rosii care cresc in ciorchini mari, au aspect tubular si pot atinge 3,5-5,5 cm lungime. Tutunul poate atinge 1,2-1,8 m in inaltime si asa cum se cultiva de obicei anual, supravietuind doar unui singur sezon de crestere.

Utilizari - Tutunul este un stimulent, iar frunzele uscate ale plantei de tutun pot fi utilizate pentru a produce tigari, trabucuri sau pentru producerea de pesticide.

Propagare - Cerinte de baza:

Tutunul creste foarte bine intr-o gama larga de climat si va creste optim la temperaturi cuprinse intre 20 si 30 de grade Celsius in zonele in care exista o perioada uscata pentru a facilita recoltarea frunzelor.

Tipul de sol depinde de varietatea tutunului care se cultiva, dar cele mai bune productii se obtin de obicei in solurile argiloase pana la nisipoase. Solul ar trebui sa aiba un pH cuprins intre 5,0 si 6-6. Plantele de tutun sunt usor deteriorate de solurile inundate, iar calitatea poate fi afectata de salinitate ridicata. Prin urmare, plantele trebuie cultivate intr-un sol bine drenat si bine aerat.

Boli care pot afecta cultura de tutun:

Patarea bruna a frunzelor de tutun:

Cum se manifesta patarea bruna a frunzelor de tutun?

Patarea bruna a frunzelor de tutun se manifesta sub forma de pete de dimensiuni mici, circulare pe frunzele inferioare. Leziunile sunt de obicei inconjurate de un halou galben stralucitor, acestea se maresc si se unesc, centrele afectate uscandu-se si cazand, astfel dand frunzelor un aspect zdrentuit. Daca varietatea de tutun cultivat este susceptibila de boala, atunci pot aparea si pete pe tulpini.

Aparitia patarii brune a frunzelor de tutun este favorizata de vremea calda si umeda, fertilizarea excesiva poate provoca pierderi mai mari de recolta.

Cum putem combate patarea bruna a frunzelor de tutun:

Rotirea culturii de tutun poate ajuta la reducerea nivelului de raspandire al agentului patogen pe camp; tulpinile si radacinile ramase dupa recoltare trebuie indepartate si distruse.

Patarea bruna a frunzelor de tutun

Putregaiul plantelor de tutun (Sclerotinia sclerotiorum)

Plantele care sunt afectate de putrezirea coletului sunt putrezite pe jumatate. Plantele de tutun care au fost afectate sever de aceasta boala pot fi infectate in partea inferioara a tulpinilor.

Ca metode de prevenire si combatere ale putregaiului coletului la plantele de tutun puteti reduce acumularea de umiditate din cadrul serelor de cultivare prin cresterea ventilatiei si a circulatiei mai buna a aerului.

Mozaicul frunzelor de tutun (Tobacco mosaic virus)

Cum se manifesta mozaicul frunzelor de tutun:

Mozaicul frunzelor de tutun se manifesta pe suprafata frunzelor sub forma de pete de culoare deschisa. Dupa ce boala a atacat planta frunzele se usuca. Mozaicul frunzelor de tutun poate fi raspandit prin intermediul echipamentelor Agricole.

Cum putem preveni sau combate aparitia mozaicului frunzelor de tutun:

Indepartati si distrugeti orice plante infectate, dezinfectati bine instrumentele, spalati-va bine mainile dupa utilizarea produselor din tutun inainte de manipularea plantelor. evitati sa aveti produse din tutun personal atunci cand lucrati cu plante de tutun.

Mozaicul frunzelor de tutun

Daunatori care pot aparea in cultura de tutun:

Afide - Cum se manifesta atacul afidelor asupra plantelor de tutun:

Afidele sunt insecte de dimensiuni mici, care se pot observa pe partea inferioara a frunzelor si / sau tulpinilor plantei. Daca infestarea cu afide este severa, aceasta poate provoca pete necrotice distorsionate, pe frunze. Afidele secreta o substanta lipicioasa, zaharoasa, numita roua de miere, care incurajeaza cresterea mucegaiului de funingine pe plante.

Daca populatia de afide este limitata la doar cateva frunze sau lastari, atunci partea infestata poate fi taiata pentru a oferi control; verificati transplanturile impotriva afidelor inainte de plantare.

Pentru a putea combate afidele puteti folosi insecticide precum Decis Expert sau Kabon.

Limaxul cenusiu (Deroceras agreste) - Limaxul cenusiu este de culoare inchisa pana la gri inchis. Fiind receptivi la umezeala, acestia se pot reproduce si pot fi activi in orice moment al anului, daca predomina conditiile adecvate. Aceasta specie este o problema in climatul cu precipitatii mai ridicate, in solurile care crapa si retin umiditatea. Limacsii sunt hermafroditi (au atat organe reproductive masculine, cat si feminine) si au capacitatea de a intarzia imperecherea si depunerea ulterioara a oualor. Imperecherea incepe de obicei dupa ploile din mijlocul toamnei sau la inceputul iernii. Ciorchinele de oua sunt asezate in stratul superior al solului umed si clocesc 3-5 saptamani mai tarziu, in functie de temperatura. Temperatura optima pentru dezvoltarea oualor este de 10-16 grade Celsius.

Pentru a putea combate aparitia limacsilor puteti folosi Moluscocid optimol sau Moluscocid arion pro.

Citeste si articolul despre Combaterea manei la tutun.

Produse recomandate

-23%
Decis Expert 100 EC, 2.5 ml
Decis Expert 100 EC, 2.5 ml
4,99 Lei
6,48 Lei
Kabon, 1 litru
149,99 Lei