Categorii

Cactusi - Tratamente impotriva bolilor si daunatorilor

Boli - Daunatori - Combatere


Cactusi

Cacatusi – Bolile si daunatorii care pot aparea

Cactusii sunt plante care fac parte din familia Cactaceae, familie ce cuprinde 127 de genuri si circa 1750 de specii.

Sfaturi generale despre prevenirea și tratarea cactușilor pentru dăunători și boli:

Verificați rădăcinile cactușilor la fiecare 2-3 luni. Multe schimbări durează câteva luni pentru a fi afișate, iar cactusul dvs. ar putea suferi deja de dăunători / boli. Puteți afla despre multe probleme uitându-vă la rădăcinile cactușilor.

Când tratați cactusul pentru orice boală / dăunător, asigurați-vă că dezinfectați ghiveciul și solul înainte de a vă planta cactusul. În caz contrar, există mari șanse de reinfectare.

Carantinați (izolați) cactușii nou achiziționați sau afectați. Cactușii cumpărați recent ar putea transporta dăunători și vor provoca infectarea altor plante. Același lucru este valabil și pentru plantele infectate - carantina este o necesitate.

Nu vă udați prea mult cactușii, deoarece acest lucru ar putea cauza multe probleme

Principalele boli care pot aparea la cactusi sunt:

  • Mozaicul Cactaceelor – Aceasta este o viroza, iar semnele aparitiei sunt petele de culoare galbena. Din cauza cresterii inegale ale tesuturilor, plantele se vor deforma. In timp ce boala evolueaza, petele se unesc si vor aparea portiuni cu aspect de mozaic. Aceasta viroza apare datorita afidelor, iar pentru a putea trata cactusul trebuie sa folositi un fungicid si un insecticid.
  • Putregaiul umed al cactaceelor – Vor aparea pete de marimi diferite si culoare maronie (bruna), iar pe masura ce boala va avansa tesuturile afectate se vor inmuia si vor emana un miros urat. Pentru a putea combate putregaiul umed trebuie sa folositi fungicidul Champ.
  • Mana cactaceelor – Aceasta boala este reprezentata de aparitia petelor usor umede care au o culoare maronie. In dreptul petelor, tesuturile sunt adancite si vor putrezi. Atentie, aceasta boala evolueaza destul de rapid, iar in cazul in care nu se vor aplica tratamente la timp planta poate muri. Pentru a combate mana cactaceelor trebuie sa folositi fungicidul Merpan 80 WDG.
  • Antracnoza cactaceelor - Simptomele acestei boli se pot observa pe suprafata tulpinilor, unde vor aparea pete de culoare negricioasa si forma rotunda. Pe masura ce boala avanseaza si este netratata petele se maresc si se vor uni, astfel tesuturile atacate se vor usca iar plantele nu vor mai vegeta normal. Pentru a trata antracnoza cactaceelor puteti folosi Ortiva top sau Score.
  • Fuzarioza cactaceelor – Aceasta boala se manifesta la inceput la baza plantei, iar apoi, treptat se extinde la toate organele aeriene. Pe masura ce boala avanseaza planta devine cenusie, iar tulpina capata un aspect “zbarcit”, in cele din urma putrezind. Pentru a putea combate si a preveni aparitia bolii fuzarioza cactaceelor trebuie sa utilizati butasi sanatosi, sa dezinfectati ghiveciul si uneltele folosite si sa udati rational.

Principalii daunatori care pot aparea la cactusi sunt:

  • Nematodul cactaceelor (Heterodera Cacti) – Acest daunatori ierneaza in stadiul de ou in stratul superficial al solului, iar in anotimpul de primavara cand ouale eclozeaza, larvele se deplaseaza prin pamant si ajung la radacini. Pentru a preveni aparitia nematozilor trebuie sa folositi doar plante sanatoase in momentul plantarii.
  • Paianjenul rosu comun – Acest daunator ierneaza in stadiul de femela in crapaturile scoartei si sub resturile de pe sol. Larvele si adultii se hranesc cu sucul celular al plantelor care au fost atacate, iar in urma atacului dezvoltarea plantei este incetinita. Pentru a scapa de paianjenul rosu comun puteti folosi insecticidul Vertimec 1.8 EC.
  • Musculita alba de sera – Adultii acestor insect au un corp care este acoperit cu o substanta ceroasa de culoare alba. Adultii si larvele acestui daunator se hranesc cu sucul celular al plantei, iar in cazul unui atac dur plantele se pot ofilii. Impotriva musculitei albe de sera puteti folosi insecticidul Decis Expert sau Konflic.
  • Paduchele lanos – Acest daunator are mai multe generatii pe an si poate coloniza toate organele aeriene ale unei plante. Adultii si larvele acestui daunator sug sucul celular al plantelor, provocand atrofierea tesuturilor afectate. Pentru a scapa de paduchele lanos puteti folosi insecticidul Mavrik 2 F.

Citeste si articolul despre Ingrijirea cactusilor.

Produse recomandate

-24%
ORTIVA 250 SC (AMISTAR) 10 ml
Amistar, 10 ml
18,70 Lei
24,67 Lei
-40%
Score 250 EC, 2.5 ml
Score 250 EC, 2 ml
8,99 Lei
14,93 Lei
Merpan 50 WP, 150 g
26,70 Lei
Champ 77 WG, 1 kg
99,99 Lei