Categorii

Cum se manifesta FAINAREA si care sunt daunele pe care le poate produce?


Fainare

Fainarea este printre cele mai cunoscute boli ale cerealelor si poate produce daune destul de insemnate.

Factorii care ajuta fainarea sa se dezvolte sunt temperaturile de peste 10 grade Celsius, gradul ridicat de umiditate din aer si fertilizarea excesiva cu azot. Temperaturile ridicate si vremea insorita fara prezenta precipitatiilor vor opri evolutia fainarii.

Fainarea cucurbitaceelor

Fainarea cucurbitaceelor sau Sphaerotheca fuliginea este o boala care se manifesta cu precadere pe partile aeriene ale plantelor, adica pe suprafata tulpinilor, fructelor, frunzelor. Aceasta boala poate fi observata in toate stadiile de dezvoltare ale plantei atacate.

Aparitia fainarii la cucurbitacee poate fi prevenita prin rotatia corecta a culturilor sau prin distrugerea resturilor de tip vegetal. Pentru combatere fainarii cucurbitaceelor este recomandata utilizarea tratamentelor fungice.

Cum sa combatem fainarea la cucurbitacee:

Thiovit Jet 80 WG - Acesta este un fungicid de contact care poate fi folosit impotriva fainarii in culturile de ardei, cais, castraveti, dovleac, dovlecei, grau, gutui, mar, morcov, par.

Ortiva Top - Acesta este un fungicid care poate fi folosit pentru combaterea cercosporiozei, fainarii, manei in culturile de ardei, broccoli, capsun, castraveti, ceapa, conopida.

Fainarea tutunului

Erysiphe cichoracearum (Fainarea tutunului) este un agent patogen al plantei care cauzeaza boala de fainare a cucurbitelor , inclusiv pepene galben, castravete, dovleac si dovlecei. Simptomele primare sunt sub forma de pete de culoare alba, asemanatoare pudrei pe frunze si tulpini.

Erysiphe cichoracearum, ciuperca se raspandeste de la o planta la alta prin sporii transportati de vant si de ploaie, iar rezistenta ciupercii in timpul iernii si raspandirea ei in anul urmator, este asigurata de fructele rezistente ale ciupercii (cleistotecii) ).

Cum sa combatem fainarea tutunului:

Karathane gold 350 EC - Acesta este un fungicid cu actiune de contact ce poate fi folosit pentru combaterea fainarii la vita de vie si mar.

Fainarea vitei de vie

Ciuperca poate provoca daune semnificative, reduce calitatea si cantitatea randamentului fructelor si, daca nu este controlata corespunzator, poate reduce chiar cresterea vitei de vie.

Agentul patogen ierneaza ca structuri fructifere fungice pe bastoane, fructe si frunze de pe sol. In primavara, ascosporii sunt eliberati din chasmotecia iernata dupa o ploaie si sunt transportati catre alte tesuturi de vita de vie de catre vant. Sporii germineaza apoi si provoaca infectii primare. Dupa infectia primara, ciuperca dezvolta un alt tip de conidie de spori, care este raspandita de vant catre alte parti ale plantei unde provoaca infectii secundare.

Cum sa combatem fainarea la vita de vie:

Microthiol special WDG - Acesta este un fungicid de contact care se poate folosi in culturile de castraveti, coacaze, grau, mar, orz, piersic, tutun, vita de vie.

Fainare vita de vie

Fainarea piersicului

Atacul poate fi observat initial pe frunze tinere la varful mugurilor, avand forma unor pete de culoare albe de miceliu, care pot creste si acoperi intreaga suprafata.

Sphaerotheca pannosa var. persicae fc oidium leucoconium, iernarea agentului patogen se face prin miceliu rezistent localizat in muguri, spre toamna, in miceliu ectoparazitar. In timpul primaverii, miceliul rezistent intra in stadiul de vegetatie si infecteaza mugurii de piersici.

Cum sa combatem fainarea piersicului:

Score 250 EC - Acesta este un fungicid sistemic care poate fi folosit in culturile de cais, capsun, cires, gutui, mar, par, piersic, prun, sfecla de zahar, tomate, visin. Poate fi folosit impotriva alternariozei, basicarii frunzelor, cercosporiozei, ciuruirii frunzelor, fainarii, patarilor, putregaiului, rapanului.

Fainare piersic

Fainarea trandafirului

Fainarea este favorizata de zilele calde si uscate, urmate de noptile reci si grad de umiditate ridicate. Daca sunt lasate necontrolate, sporii microscopici se raspandesc rapid la celelalte plante neafectate.

Fainarea este predominanta in timpul verilor uscate la o temperatura cuprinsa intre 16 si 27 de grade Celsius, ceea ce face ca conditiile sa fie favorabile dezvoltarii si raspandirii sporilor .

Cum sa combatem fainarea trandafirului:

Topas 100 EC - Acesta este un fungicid sistemic local care poate fi folosit in culturile de afine, alun, ardei, capsun, castraveti, cires, trandafir, etc. Topas 100 EC poate fi folosit pentru combaterea fainarii, putregaiului, ruginii.

Fainare trandafir

Fainarea graului

Graul reprezinta una dintre cele mai cultivate plante din lume si a patra cultura mondiala ca productie dupa trestia de zahar, porumb si orez. Fainarea graului este influentata de conditiile climatice. Aceasta boala apare mai intai pe suprafata frunzelor de la baza plantei, apoi urmand sa se extinda pe teci si tulpina. Frunzele care au fost afectate de aceasta boala isi vor schimba culoarea, devenind galbene si vor muri prematur.

Cum sa combatem fainarea graului:

Pentru combaterea fainarii la grau este recomandat sa folositi fungicide precum Impact 125 SC sau Tebucur 250 EW.

Fainare grau

Fainarea agrisului

Fainarea Agrisului este originara din America, prima data fiind observata in anul 1833. La noi in tara a aparut in anul 1914 si poate produce pagube insemnate. Ciuperca paraziteaza coacazul rosu, negru, etc.

Atacul asupra lastarilor are loc din luna mai, ciuperca formand pasla albicioasa cu aspect prafos, care vor inconjura lastarii pe zone fie mai mari, fie mai mici.

Cum sa combatem fainarea la agris:

Switch 62.5 WG - este un fungicid cu spectru larg de actiune impotriva numeroaselor boli ale plantelor de cultura.

Amistar - este un fungicid polivalent cu spectru larg de combatere a bolilor.

Fainarea salatei

Ciuperca ataca salata atunci cand gradul de umiditate este foarte ridicat, lumina este prea puternica sau temperaturile depasesc 28-30 de grade.

Pentru a evita aparitia ciupercii recomandat este sa aveti un program de udare regulat sau cultivarea semintelor sanatoase.

Cum sa combatem fainarea la salata:

Signum - un produs inovativ care imbina o combinatie unica de doua substante active noi cu moduri de actiune diferite.

Afla mai multe despre Fainare, click aici.

Produse recomandate

-41%
Ortiva Top, 10 ml
Ortiva Top, 10 ml
14,00 Lei
23,55 Lei
Amistar, 250 ml
139,90 Lei
-41%
Microthiol Special WDG, 500 g
Microthiol Special WDG, 500 g
14,00 Lei
23,79 Lei