Ingrijirea copacilor bonsai pentru incepatori
Ce este un Bonsai?
Un copac bonsai este un copac miniatural care este plantat intr-un ghiveci. De fapt, termenul ,,bonsai" inseamna literalmente ,,plantat intr-un container sau ghiveci" in limba japoneza.
Producerea Bonsai-ului a fost o arta in cultura japoneza care dateaza de la inceputul secolului al XIV-lea. Doar de cei mai bogati aristocrati si membri de rang inalt din societatea japoneza avea acces la acest copacel, bonsaiul fiind acum o forma de arta de care se bucura oamenii din intreaga lume.
Ingrijirea copacilor bonsai
Ingrijirea unui copac bonsai ar putea parea greu la inceput dar este chiar invers. Iata cateva sfaturi pentru a va arata cum sa aveti grija de un copac bonsai cu usurinta.
Unde sa va pozitionati arborele Bonsai
Pentru aflarea celui mai bun loc, va trebui sa stiti ce tip de bonsai este si daca este sau nu o de interior sau de exterior.
Cele mai uzuale tipuri de bonsai, cum ar fi ienuparul, pinul si molidul, sunt plante care stau in aer liber si ar trebui sa fie expuse afara. Bonsaiul in aer liber include si artar, ulmi si gingko, ceea ce inseamna ca frunzele lor se schimba odata cu anotimpurile.
Arborii bonsai de interior sunt de obicei specii subtropicale care prospera la temperature constante pe toata perioada anului.
Odata aflat ce fel de bonsai aveti, restul este foarte simplu.
Iata cateva sfaturi simple despre pozitionarea, care se aplica tuturor tipurilor de copaci bonsai.
Pozitionare: bonsaiul dvs. trebuie sa stea departe de caldura sau curenti de aer.
Iluminare: Pastrati-va bonsaiul in zona cu multa lumina naturala.
Umiditate: Bonsaii au nevoie de umiditate pentru a-si mentine si dezolta sistemul radicalar.
Cum udam bonsaiul
Prima cauza a problemelor care apar la bonsai, este udatul rar. Deoarece stratul de pamant in ghiveci este limitat ca volum, bonsaiul poate fi predispus la uscare foarte rapid. Arborii ar trebui udati chiar atunci cand stratul superior al solului din ghiveci pare umed. In functie de tipul si dimensiunea arborelui dvs., precum si de tipul de sol pe care il utilizati, frecventa udarii poate diferi de la zi la zi. Prin urmare, cel mai bine este sa udati fiecare planta bonsai separat un functie de inaltime, lumina, temperatura s.a.
Cand va udati copacul bonsai, pricipalul obiectiv este sa “alimentati” cu apa, sistemul radicular. Pentru a va asigura de o saturatie adecvata, pastrati udarea pana cand apa curge prin orificiile de scurgere. Pentru a permite o drenare de calitate, folositi un ghiveci cu gauri si o tavita de scurgere pentru a colecta excesul de apa.
Udarea excesiva poate fi, de asemenea, daunatoare pentru arborele dvs. bonsai. Simptomele unui bonsai udat excesiv includ: ingalbenirea frunzelor si rarirea ramurilor mai mici. Daca un bonsai este udatat in exces, radacinile sale se ineaca in apa si raman fara oxigen, ceea ce impiedica cresterea sanatoasa in continuare pentru a sustine arborele.
Pentru a va asigura ca va udati bonsai in mod corect, trebuie sa verificati macar la 2 zile cum se prezinta pamantul din ghiveci. Regula de baza este sa udati imediat ce solul este uscat sau semi-uscat.
Tunderea si modelarea bonsai-ului
Tunderea este foarte importanta pentru pastrarea copacilor bonsai mici si pentru mentinerea formei lor perfecte. Exista doua tipuri principale de taiere: taierea de intretinere si taierea structurala.
Taierea de intretinere intareste arborele prin incurajarea cresteri unor noi ramuri. Prin taierea lastarilor si frunzelor, expune frunzele dedesubt la aer si la lumina soarelui, ceea ce intareste sistemul radicular aducand beneficii sanatatii sale.
Partea copacului care necesita taierea include ramuri muguri si frunze. Tunderea ramurilor incurajeaza cresterea ramurilor mai mici si va permite sa dati forma pe care o doriti.
De preferat, ar trebui sa va taiati arborele bonsai atunci cand vedeti o noua crestere a ramurilor care nu va place ce forma va ofera. Pentru bonsaii infloriti, taierea ar trebui sa aiba loc primavara pentru a incuraja mai multe flori sa creasca in urmatorul an.
Tunderea structurala este o tehnica mai deosebita care ar trebui facuta doar atunci cand arborele este in vegetatie. Aceasta implica indepartarea ramurilor structurale primare ale copacului si necesita abilitatile unui profesionist sau a unei persone care a mai facut macar de 2-3 ori aceasta operatiune, pentru a se asigura ca arborele se poate recupera.
O alta varianta de a va modela cum doriti arborele bonsai, este sa-i legati ramurile sis a ii dati o forma placuta.Puteti controla forma si modelul de crestere al ramurilor, legandu-le cu o ata subitre in jurul lor. Legarea ramurilor trebuie facuta neaparat doar in timpul iernii, cand frunzele copacului bonsai au cazut si cand acesta nu mai este in vegetatie. Asigurati-va ca urmariti cresterea ramurii si indepartati ata atunci cand este trebuie. Daca ramura creste prea repede, poate creste in atat si poate provoca cicatrici. Atunci ata trebuie inlocuita sau eliberata ca ramura sa se poata dezvolta.
Alegerea pamantului potrivit pentru bonsai
Cheia alegerii pamantului potrivit pentru bonsai este sa alegeti unul care sa ofere un drenaj adecvat si sa fie bogat in nutrienti. Adaugati petricele mici in amestecul de pamant, pentru a imbunatati drenajul si pentru a introduce aer in ghiveci. Amestecul ideal de sol ar trebui sa fie capabil sa retina apa dar in acelasi timp sa ofere si un drenaj eficient.
Alegerea ingrasamantului
Cel mai important pas pentru ingrijirea bonsai-ului este INGRASAMANTUL.
Acest pas trebuie facut cu atentie deoarece acest copacel are nevoie de un ingrasamant granular cu eliberare controlata, de preferat OSMOCOTE de 2 ori pe an si un ingrasamant foliar CROPMAX o data la 30 de zile. Si, preventiv este recomandat sa folositi un fungicid TOPSIN pentru bolile care ar putea aparea in viitor.
Replantarea Bonsaiului intr-un ghiveci mai mare
Transplantarea este un factor important in mentinerea sanatatii copacului dvs. bonsai. Scopul replantari este de a indeparta radacinile in exces care pot determina arborele sa moara de foame sau sa nu primeasca suficienti nutrienti pentru masa sa. Replantarea se face de obicei, intr-un ghiveci mai mare pentru ca arborele sa se poate dezvolta mult mai bine. Arborii bonsai ar trebui repopulati o data la 2 ani, in functie de cat de repede creste.
Pasii pentru mutarea bonsai-ului intr-un nou ghiveci
Scoateti cu atentie copacul din ghiveci.
Foloseste o foarfeca si taie radaciniile exterioare.
Inspectati radacina si verifica daca exista zone de putregai. Aceste zone arata de fapt ca bonsaiul nu este suficient de drenat.
Asezati patrate de plasa peste gaurile de drenaj pentru a preveni caderea solului.
Intindeti partea inferioara a vasului cu sol si asezati copacul deasupra.
Umpleti cu pamant gaurile si golurile ramase in care exista radacina.
Ingrijirea copacilor bonsai: un ghid rapid
Se spune ca bonsaiul nu este doar o planta, ci un mod de viata. Arborii Bonsai necesita ingrijire si intretinere regulata. Urmati sfaturile noastre despre cum sa aveti grija de un copac bonsai si in curand veti fi pe cale sa deveniti un adevarat pasionat de bonsai!
Pentru incepatori, arborii bonsai de ienupar sunt cei mai usor de ingrijit, asa ca sunt perfecti pentru pasionatii de bonsai incepatori.
Daca nu va descurcati cu intretinerea unui bonsai poti suna oricand un specialist Garden Farm la numarul de telefon: 0786975000