Brugmansia
Exista putini arbori care pot face o persoana sa se opreasca si sa admire, asa cum o poate face Brugmansia. In climatul lor natal, brugmansia poate creste pana la 6 metri inaltime. Ceea ce o face atat de impresionanta este ca intregul arbust poate fi acoperit cu flori lungi in forma de trompeta.
Informatii despre Brugmansia:
Brugmansia se numeste in mod traditional ,,trompeta ingerilor". Brugmansia este frecvent confundata cu sau se crede ca este aceeasi cu datura , care sunt, de asemenea, numite in mod obisnuit ,,trompetele inger". Brugmansia si datura nu au legaturi directe, fiind din genuri diferite. Brugmansia este un arbore lemnos. Cele doua ,,trompete de inger" diferite se pot distinge prin directia florilor. La brugmansia, floarea atarna. La datura, floarea sta in pozitie verticala. Multi oameni privesc brugmansia si presupun ca pot fi cultivate numai in clima tropicala. Desi este adevarat ca brugmansia sunt arbori tropicali, acestea sunt de fapt foarte usor de cultivat pentru cineva care locuieste intr-un climat mai rece.
Brugmansia poate fi cultivata cu usurinta in ghivece:
Aceasta se dezvolta destul de bine in ghivece, plantati intr-un recipient destul de mare, cu cel putin jumatate de metru in diametru. Asigurati-va ca pastrati brugmansia bine udata in timp ce o pastrati afara. Au nevoie de multa apa, iar aceasta poate avea nevoie chiar si de 2 udari pe zi. Majoritatea brugmansiei nu vor creste la inaltimea maxima daca sunt cultivate intr-un ghiveci. Cel mult, cea plantata in ghivece va atinge o inaltime de aproximativ 3,5 metri.
Taierea acesteia la inaltimea sau forma dorita nu va afecta dimensiunea sau procesul de dezvoltare al florilor.
Flori
Florile de Brugmansia cresc in jos si se deschid intr-o forma larga asemanatoare unei trambite. Florile pentru fiecare specie arata asemanator si apar mai ales vara, variind de la 15 la 25 de centimetri in lungime. Culoarea florii fiecarei specii corespunde de obicei denumirii sale, toate speciile de brugmansia emana un parfum dulce.
Marime
Majoritatea speciilor de Brugmansia variaza intre 1,5 si 4,5 metri inaltime, cu o raspandire potrivita, in functie de modul in care sunt plantate. Daca sunt tinute afara in conditii optime, probabil vor atinge 4,5 metri in inaltime.
Conditii de dezvoltare
Plantele Brugmansia se pot dezvolta atat in zone insorite, cat si in umbra partiala. In climatele calde, umbra partiala le va oferi cea mai buna sansa de a-si atinge potentialul. Nu sunt tolerante la seceta, necesita udare regulata. Solul trebuie pastrat umed, poate fi necesar sa udati planta de doua ori pe saptamana daca este pastrata in aer liber in cele mai calduroase luni. Plantele de Brugmansia se dezvolta excelent intr-un interval de pH al solului de la 5,5 la 7,0 si prefera solurile bine drenate (adica cele care pot oferi scurgerea buna a apei, fara acumularea de balti).
Frunze
Toate speciile au frunzis de culoare verde, mediu. Pe parcursul lunilor mai calde si pana in toamna, frunzele formeaza de obicei o acoperire densa pe fiecare ramura. In clime mai reci, unde temperaturile ajung sub 0 grade Celsius sau usor mai jos, planta isi poate pierde o parte din frunzis.
Boli care pot afecta Brugmansia:
Fainarea: Aceasta ciuperca poate ataca toate organele aeriene ale plantei, pe suprafata frunzelor de la baza se poate observa o pasla de culoare alba. Plantele care sunt atacate de aceasta boala pot fi oprite din procesul de dezvoltare.
Va recomandam utilizarea fungicidului Topsin 500 sc, un produs conditionat sub forma de suspensie apoasa concentrata, de culoare alba, care contine 500 gr/litru tiofanat metil.
Fuzarioza: Frunzele afectate se ingalbenesc, apoi se ofilesc iar boala continua sa avanseze spre varful plantei, pe tulpina puteti observa ca tesuturile vasculare se brunifica.
Pentru combaterea fuzariozei va recomandam Switch 62.5 WG, un fungicid cu spectru larg de actiune impotriva numeroaselor boli
Daunatori care pot afecta Brugmansia:
Afide: Acestea se deplaseaza de la planta la planta, pot fi gasite in colonie pe partea din spate a frunzei. Acestea se hranesc cu sucul celular, in acest fel ofilind-o.
Va recomandam sa utilizati insecticidul Decis Expert 100 EC, actioneaza prin contact si ingestie asupra insectelor daunatoare aflate in stadiul de larve sau adulti.
Acarieni: Acestia sunt paianjeni de dimensiuni foarte mici, fiind foarte greu de observat cu ochiul liber, acarienii sunt insecte daunatoare plantelor de camp. Acarienii se hranesc cu sucul celular, frunzele afectate au o culoare cenusie, iar pe spatele acestora puteti observa panze de paianjen foarte fine.
Pentru combaterea acarienilor va recomandam utilizarea insecticidului Vertimec 1.8 EC.
Musculita alba: Aceasta poate fi observata pe frunze si lastari, in colonii, perioada in care apare este vara.
Va recomandam pentru combaterea musculitei albe de sera utilizarea Movento 100 SC, un insecticid cu sistemie totala pentru combaterea daunatorilor.
Va invitam sa cititi si articolul despre Artar.