Categorii

Busuioc (Ocimum basilicum)


Busuioc

Busuioc

Busuiocul este o planta parfumata de vreme calda, care ofera un gust excelent multor feluri de mancare . Plantati semintele dupa ce a trecut orice pericol de inghet, solul este cald si va produce o recolta abundenta in cateva saptamani. Continuati sa recoltati frunzele pentru a mentine planta puternica.

Cel mai frecvent tip de busuioc este busuiocul dulce ; alte tipuri includ busuioc mov (mai putin dulce decat busuiocul comun), busuioc de lamaie (aroma de lamaie) si busuioc thailandez.

Busuiocul este usor de cultivat, dar creste numai in aer liber vara, si mai ales dupa ce solul s-a incalzit.

Daca intentionati sa faceti pesto, cultivati mai multe plante. Pentru alte utilizari, una sau doua plante de busuioc sunt de ajuns.

CAND SA PLANTATI BUSUIOC

Pentru eficienta, incepeti semintele in interior cu 6 saptamani inainte de ultimul inghet de primavara.

Pentru a planta in exterior, asteptati pana cand solul s-a incalzit la cel putin 10 grade Celsius. Temperaturile pe timp de noapte nu trebuie sa scada sub 10 grade Celsius.

ALEGEREA SI PREGATIREA UNUI LOC DE PLANTARE

Busuiocul va creste cel mai bine intr-o zona in care primeste zilnic intre 6 si 8 ore de soare, desi se poate dezvolta bine si in zone partial-umbrite.

Solul trebuie sa fie bine drenat, adica sa permita scurgerea apei eficient, fara acumularea baltilor.

Busuiocul se dezvolta excelent in ghivece sau paturi ridicate, deoarece acestea permit un drenaj mai bun.

CUM SA PLANTATI BUSUIOC

Plantati seminte / rasaduri la aproximativ 1-2 centimetri adancime si 10-12 centimetri distanta. Ar trebui sa creasca pana la aproximativ 30 pana la 50 centimetri in inaltime.

Rosiile sunt vecini grozavi pentru plantele de busuioc din gradina, dar si pe farfurie!

CUM SA CULTIVATI BUSUIOC

Asigurati-va ca solul este umed. Plantelor de busuioc le place umezeala.

Daca locuiti intr-o zona cu temperaturi ridicate, folositi mulci in jurul plantelor (mulciul va ajuta la mentinerea umezelii si la suprimarea buruienilor).

In timpul perioadelor uscate de vara, udati plantele constant.

Dupa ce rasadurile si-au produs primele sase frunze, taiati pana peste al doilea set. Acest lucru incurajeaza plantele sa inceapa sa se ramifice, rezultand mai multe frunze pentru recoltare.

De fiecare data cand o ramura are sase pana la opt frunze, repetati taierea ramurilor pana inapoi la primul lor set de frunze.

Daca vremea va fi rece sau daca va fi un inghet brusc iminent, asigurati-va ca veti recolta busuiocul in prealabil, deoarece temperaturile reci va vor distruge plantele.

CUM SE RECOLTEAZA BUSUIOC

Incepeti sa culegeti frunzele de busuioc imediat ce plantele au o inaltime de 15 pana la 20 de centimetri.

Recoltati dimineata devreme, cand frunzele sunt cele mai suculente.

Asigurati-va ca alegeti frunzele in mod regulat pentru a incuraja cresterea pe tot parcursul verii.

Chiar daca nu aveti nevoie de frunze, recoltati-le pentru a incuraja planta sa dezvolte in continuare, pastrati-le pentru utilizare ulterioara!

Busuioc

Boli care pot aparea la busuioc:

Mana: Aceasta se manifesta sub forma unor pete de dimensiuni mari si culoare galbena pe suprafata superioara a frunzei, iar pe partea din spate a acesteia in zona petelor puteti observa un puf de culoare alba. Boala se transmite cu ajutorul sporilor ciupercii care sunt transportati de vant.

Pentru combaterea manei va recomandam utilizarea Melody Compact 49 WG, un fungicid sistemic dar si de contact, datorita celor doua substante active ale sale care activeaza asupra ciupercilor patogene.

Fainarea: Aceasta ciuperca poate ataca toate organele aeriene ale plantei, pe suprafata frunzelor de la baza se poate observa o pasla de culoare alba. Plantele care sunt atacate de aceasta boala pot fi oprite din procesul de dezvoltare.

Pentru combaterea fainarii va recomandam Tebucur 250 EW, un fungicid cu spectru larg de activitate avand proprietati sistemice impotriva bolilor.

Daunatori care pot aparea la busuioc:

Tripsi: Acestia sunt insecte de dimensiuni foarte mici, care ataca foarte multe plante de cultura. Atacul acestora este sub forma de colonie asupra florilor si frunzelor.

Pentru combaterea tripsilor va recomandam utilzarea Fastac Active, un insecticid piretroid de sinteza, rezistent la lumina, care combate adultii, larvele, precum si ouale insectelor.

Afide: Acestea se deplaseaza de la planta la planta, pot fi gasite in colonie pe partea din spate a frunzei. Acestea se hranesc cu sucul celular, astfel ofilind-o.

Va recomandam sa utilizati insecticidul Mavrik 2 F.

Va invitam sa cititi si articolul despre Anason.

Produse recomandate

-20%
Melody Compact 49 WG, 200 g
Melody Compact 49 WG, 200 g
65,46 Lei
81,73 Lei
-1%
Tebucur 250 EW, 1 litru
Tebucur 250 EW, 1 litru
149,31 Lei
150,28 Lei
Mavrik 2 F, 100 ml
71,13 Lei