Busuioc salbatic (Galinsoga parviflora)
Busuiocul salbatic are denumirea stiintifica Galinsoga parviflora si poate fi gasit sub mai multe denumiri populare cum ar fi: mierea porcului, soparlita, gluga ciobanului, iarba neagra sau izma salbatica.
Busuiocul salbatic este o planta dicotiledonata originara din Mexic si America Centrala. Galinsoga parviflora poate fi des observata pe solurile care sunt fertile.
Busuiocul salbatic (Galinsoga parviflora) – Aspect:
Busuiocul salbatic are o tulpina erecta care nu depaseste 80 de centimetri maxim. Frunzele sunt simple, au culoarea verde deschis si margini “zimtate”.
Florile busuiocului salbatic au culoarea galbena, iar marginile sunt formate dintr-o coroana de petale de culoare alba.
Perioada de inflorire a busuiocului salbatic este din luna septembrie pana in luna mai.
Busuiocul salbatic se inmulteste prin seminte, iar o planta poate produce pana la 30.000 de seminte, in general se gasesc intre 5000-10000 de seminte pe fiecare planta. Un factor care stimuleaza inmultirea busuiocului salbatic este lumina difuza sau iluminarea indirecta. Adancimea maxima de germinare este de pana in 2 centimetri.
Busuiocul salbatic poate produce pagube culturilor fiind o planta invaziva, dar are si un impact negative asupra animalelor.
Busuiocul salbatic (Galinsoga parviflora) poate reduce productivitatea culturilor de fasole (cu pana la 50%), porumb sau grau.
Pentru a combate busuiocul salbatic trebuie sa folositi erbicide specifice culturilor in care acesta apare.
Erbicide pentru combaterea busuiocului salbatic (Galinsoga parviflora):
Adengo 465 SC – Este un erbicid care are capacitate de reactivare, iar din acest motiv poate fi cel ideal pentru buruienile care apar dupa ploaie.
Sencor 600 FS – Erbicidul acesta este perfect pentru combaterea buruienilor care apar in culturile de cartof, tomate si soia.
Dual Gold – Acesta este un erbicid pelicular care actioneaza ca inhibitor de crestere pe parcursul procesului de germinare.
Citeste si articolul despre Teisor.