Categorii

Buxus


Buxus

Buxus

Plantele de buxus sunt arbusti densi, vesnic verzi, adesea pot fi observati in parcuri. Exista multe soiuri buxus. Acestia sunt cultivati pentru frunzis, deoarece florile lor sunt nesemnificative. Cultivarea buxusui acasa va permite sa creati un gard viu.

Sfaturi pentru plantare Buxus:

Cand alegeti locul unde sa plantati, asigurati-va ca este cel mai potrivit pentru nevoile lor. Este necesara o amplasare totala sau partiala in soare pentru dezvoltarea optima a acestui specimen. Cresterea cu succes a busului necesita un sol bine drenat si, in timp ce plantele prefera ca solul sa fie organic, nevoile acestuia sunt adaptabile. Cand plantati buxus, luati in considerare climatul pe tot parcursul anului. Daca temperaturile devin extrem de ridicate pe timpul verii, plantele de buxus vor avea nevoie de umbra cel putin dupa-amiaza si udare regulata.

Timp de aproape doi ani de la infiintare, acestia vor avea nevoie de udare cel putin saptamanal. Cand plantati buxus, asigurati-va ca acesta sunt intr-o zona protejata de vant pentru a fi sigur ca nu apar diverse afectiuni. Plantarea acestora prea adanc poate duce la stres, implicit la moarte acestuia.

Sfaturi pentru ingrijirea Buxusului

Buxusul in plin proces de dezvoltare ar trebui sa aiba un strat de mulci de 5 pana la 8 cm. La fel ca in cazul mulcirii la arbusti, trunchiurile nu trebuie acoperite. In afara de udare si mulcire, cresterea buxusului are nevoie de intretinere redusa, cu exceptia cazului in care doriti sa pastrati ca gard viu, sau sa mentineti o anumita forma.

Taierea buxusului va va retine foarte mult timp, dar veti putea obtine orice forma doriti.

Daca frunzele incep sa se ingalbeneasca, tratati cu ulei organic sau spray-uri insecticide .

PH-ul solului trebuie sa fie intre 6,5 si 7. Cel mai bine este sa testati solul inainte de a planta buxusul. Nu uitati sa udati si sa mulciti in mod corespunzator pentru un exemplar puternic si de lunga durata.

Daunatori care pot aparea la buxus:

Paianjenul rosu: Acesta ataca si produce pagube in toate cele 3 stadii de viata si anume: larva, nimfa si adult, inteapa si se hraneste cu sucul celular. In functie de cat de dur este atacul acesta poate ajunge sa afecteze si partea superioara a frunzei.

Puteti scapa de acesta utilizand acaricidul Vertimec 1.8 EC.

Paianjenul Rosu

Paduchele lanos: Acesta se hraneste cu seva plantelor, pe suprafata organelor afectate puteti observa o secretie de culoare alba.

Pentru a scapa de paduchele lanos va recomandam utilizarea insecticidului Mavrik 2 F.

Paduchele Lanos

Boli care pot aparea la buxus:

Putregaiul radacinii: poate rezulta din soluri moi, iar pentru a combate aceasta boala puteti folosi Cidely Top. Testele anuale de sol pot determina daca pH-ul solului pentru buxus este corect.

Fainarea: Aceasta ciuperca poate ataca toate organele aeriene ale plantei, pe suprafata frunzelor de la baza se poate observa o pasla de culoare alba. Plantele care sunt atacate de aceasta boala pot fi oprite din procesul de dezvoltare.

Pentru combaterea fainarii ideal este sa utilizati fungicidul Amistar (Perfect pentru combaterea: alternariozei, fainarii, manei, putregaiului).

Rugina: Aceasta boala apare cel mai des pe frunze, pe suprafata carora se pot observa pete albe, apoi pe masura ce boala avanseaza devin galbui-maronii. Frunzele care sunt afectate dur se rasucesc, iar apoi cad prematur.

Pentru combaterea ruginii va recomandam Polyram DF, un fungicid sistemic local translaminar in frunze, care combate diferitele tipuri de boli ale plantelor.

Cititi si articolul despre Brugmansia.

Produse recomandate

Amistar, 250 ml
139,90 Lei
Polyram DF, 200 g
1.187,45 Lei
Mavrik 2 F, 100 ml
71,13 Lei