Categorii

Caisul (Prunus armeniaca) - Pasii de urmat pentru o plantare ca la carte

Plantare - Boli - Daunatori - Tratamente Cais


Caisul

Caisul (Prunus armeniaca) - Este un pom fructifer de talie mica, dar cu o coroana mare care face parte din familia Rosaceae

Cum sa plantati un cais?

Acestia sunt cei mai pretentiosi cand vine vorba despre lumina, astfel incat trebuie plantati intr-o zona expusa cat mai luminoasa.

Trebuie totusi sa tineti cont si de faptul ca trebuie sa fie feriti pe cat posibil si de zonele in care vantul bate puternic sau zone in care temperaturile sunt foarte scazute. Cu alte cuvinte trebuie sa fiti atenti la mai multe detalii atunci cand plantati un pom fructifer in general, nu doar un cais.

Asa ca v-am pregatit niste sfaturi utile despre plantarea acestora:

Trebuie sa alegeti solul potrivit – Acestia prefera solurile bine drenate. O sa va intrebati ce inseamna asta. Ei bine, solurile bine drenate sunt solurile care permit apei sa se scurga intr-un ritm bun, mai exact cele care nu permit acumularea baltilor in jurul trunchiului. Este foarte bine de stiut deoarece daca solul nu este drenat corespunzator plantele nu au suficient timp pentru absorbtia apei, iar astfel se pot ofilii.

Tineti cont de umiditate – Fiind pretentiosi in vederea solului, era de asteptat ca acestia nu ar putea suporta un sol prea umed. Cerintele pomului pot varia in functie de soiul ales, insa cu toate acestea o perioada prea lunga fara udare ii poate dauna pomului.

Perioada de plantare – Perioada optima pentru plantarea in general a pomilor fructiferi este toamna, iar inca un pas de care ar trebui sa tineti cont inainte de plantarea propriu-zisa ar fi distanta dintre pomi, si anume 5 metri intre randuri si 4 metri intre pomi.

Fasonarea radacinilor – Poate parea un termen destul de dificil, insa nu este chia asa. Fasonarea reprezinta actiunea in care radacinile deteriorate / ofilite sunt taiate, iar cele sanatoase sunt scurtate cu aproximativ o treime din lungimea acestora. De ce facem acest lucru? Ei bine radacinile au cel mai important rol in cresterea si dezvoltarea corespunzatoare unui pom. Radacinile sunt constituite din ramificatii principale, din acestea urmand a se dezvolta un sistem de ramificatii treptat mai mic cu rolul de a patrunde in pamant si a mentine pomul stabil impotriva vanturilor puternice, furtunii, zapezii si multe altele. Acestea au un rol foarte important si pentru hranirea propriu-zisa a pomului, absorbind apa si substantele nutritive din pamant.

Mocirlirea radacinilor – Acest proces presupune practic sa scufundam radacinile fasonate intr-un amestec de balega, pamant si apa. Consistenta la care ar trebui sa ajungeti ar fi cea a smantanii.

Saparea gropii – Un sfat pe care vi-l putem oferi ar fi ca daca pamantul nu a fost lucrat, ar fi bine sa sapati groapa cu o luna inainte ( 100 x 100 x 80 cm). In cazul in care terenul a fost lucrat asa cum trebuie puteti sapa groapa linistit cu o zi inainte, de ce nu chiar si in aceeasi zi, doar ca de aceasta data groapa va trebui sa aibe dimensiunile urmatoare: 50 cm x 50 cm x 50 cm.

Introduceti pomul in groapa astfel incat radacina sa stea pe stratul fertil de la baza. Acoperiti radacinile pomului cu 10 cm de pamant, apoi tasati solul cu piciorul.

Va recomandam un biostimulator de inradacinare pe baza de aminoacizi de origine vegetala RAZORMIN, 250 ml.

Plantare Cais

Intretinere - ingrijire - cais:

In primavara este obligatoriu sa asigurati necesarul de apa al pomilor. Cu ajutorul mulcirii veti mentine o stare fitosanitara buna, impiedicand astfel cresterea buruienilor. O sa va intrebati probabil ce este sau ce inseamna mulcirea? Termenul “ mulch ” provine din limba Engleza si se refera la acoperirea cu materie organica a unei suprafete anume din gradina, ajutand astfel la conservarea apei in pamant, obtinerea unui strat de izolatie termica la nivelul pamantului, si multe altele.

Taierea – Aceasta este una dintre cele mai importante actiuni pe care sunteti nevoit sa le faceti asupra unui pom, avand un rol de baza in dezvoltarea armonioasa a coroanei si de a mentine echilibru intre cresterile de tip vegetativ si cele de fructificare, avand ca scop producerea indelungata de fructe.

Bolile care pot aparea la caisul dumneavoastra

1. Microplasmoza: Veti observa foarte usor daca pomul dumneavoastra are aceasta boala, intrucat frunzele pomilor atacati sunt decolorate, nu sunt crescute cum ar fi normal ( avand dimensiuni mici ), si mai ales sunt rasucite in partea superioara. Lastarii se vor ramifica anormal. Pomii atacati sever de aceasta boala sunt sensibili la temperaturile joase, productia de fructe va scadea, iar acestea nu vor avea nici gust.

Metode de combatere – utilizati altoi si portaltoi sanatosi.

2. Cancerul bacterian – Aceasta boala se manifesta prin aparitia tumorilor, de diferite dimensiuni in functie de varsta plantei dumneavoastra. Initial apar astfel de tumori de dimensiuni micute pe tulpini, foarte rar pe ramuri sau chiar frunze. In timp acestea se maresc, schimbandu-si culoarea devenind maronii-negricioase. Aparitia acestei boli este in mare parte favorizata de temperaturile intre 20 si 30 de grade Celsius.

Combatere – Dezinfectarea foarfecelor si a altor unelte utilizate la alti pomi inainte. Taierea ramurilor care sunt sanatoase pana in cel mai apropiat punct de zona sanatoasa.

Va recomandam fungicidul Zeama Bordeleza, 50 grame.

Cancer bacterian

Daunatori care pot aparea la cais:

Afidele – Acestea sunt specii ce ataca numeroase plante sun forma unor colonii pe partea inferioara a frunzelor si lastarilor. Se hranesc cu sucul celular al plantei atacate. In urma acestora nu vor mai creste corespunzator ( referindu-ne la dimensiuni ), frunzele devoltandu-se deformat.

Va recomandam utilizarea unui insecticid Decis Expert 100 EC, 100 ml.

Afide

Molia Vargata – Aceasta este o specie de molie care este intalnita si la cais. Ierneaza sub scoarta exfoliata a ramurilor, atacand primavara mugurii. In pomii tineri larvere isi vor face orificii de patrundere.

Impotriva moliei vargate va recomandam sa utilizati Faster 10 CE, 100 ml.

Speram ca v-am fost de ajutor. Va invitam sa cititi si articolul despre Castan.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare noua

Produse recomandate