Acesta este un gen care cuprinde circa 150-175 de specii de arbusti care fac parte din familia Adoxaceae. Acestia sunt originari din zonele temperate din Emisfera Nordica. Frunzele acestora sunt asezate opus pe ramuri, avand marginea simpla sau serata. Florile se dezvolta grupat in corimbe cuprinse intre 5 si 15 centimetri latime.
Scoarta anumitor specii este utilizata in domeniul medicinii naturiste.
Specii de Viburnum:
Virbunum opulus (calin) - Aceasta este o specie spontana la noi in tara, se dezvolta pana la maxim 4 metri inaltime, frunzele sunt trilobate, infloreste in lunile mai-iunie.
Virbunum lantana (darmox) - Aceasta este o specie autohtona, portul este viguros si poate atinge o inaltime maxima de 5 metri, lastarii sunt pubescenti, frunzele sunt ovale, florile sunt de dimensiuni mici si au culoarea alba.
Viburnum plicatum - Aceasta specie este originara din China, poate atinge o inaltime de maxim 3 metri, portul este rotunjit, ramurile sunt orizontale. Frunzele sunt ovale si au culoarea verde inchis. Infloreste in lunile mai-iunie.
Virbunum rhytidophyllum - Aceasta specie este originara din China, frunzisul este persistent, portul este viguros ce poate ajunge pana la o inaltime de maxim 3 metri. Frunzele sunt lanceolate, de culoare verde inchis. Aceasta specie infloreste in lunile mai-iunie.
Viburnum carlesii - Specia aceasta este originara din Coreea, insa este de dimensiuni mici, inaltimea maxima pe care o poate atinge fiind de 1 metru. Frunzele sunt late, infloreste in lunile aprilie-mai. Are boboci de culoare roz, iar cand acestia se deschid prezinta flori de culoare roz-pal.
Viburnum x bodnantense - Aceasta specie este hibrida si este originara din Anglia, poate ajunge pana la o inaltime de maxim 3 metri, frunzele sunt lanceolate si au forma ovala. Infloreste perioada lunilor octombrie-martie.
Sfaturi pentru plantare: Ideal ar fi ca plantarea sa aibe loc in primavara sau toamna, atunci cand planta este in repaus vegetativ. Dupa plantare tasati bine solul in jurul zonei plantate pentru a fi sigur ca nu raman goluri de aer.
Metode de inmultire:
Prin seminte -> Acest proces de inmultire se face in luna iulie, semintele se recolteaza in parga, are nevoie de o stratificare de 2 ani.
Altoire -> Acest proces trebuie sa aibe loc primavara, direct in teren pe tija, se utilzeaza Viburnum opului roseum pentru a forma trunchiul.
Daunatori viburnum:
Gandacul frunzei: Acesta are o lungime de 6 milimetri. Depune oua in luna august pe lastarii tineri, iar apoi acestia se ofilesc.
Metode de combatere: inlaturati toti lastarii afectati.
Afidele: Acestea pot fi gasite sub forma de colonie in partea inferioara a frunzei. Daca acestia ataca intr-o forma avansata pot provoca stres plantei, ducand la moartea acesteia.
Pentru a scapa de afide va recomandam sa folositi insecticidul Kabon.
Conditii necesare dezvoltarii - virbunum:
Lumina, este un prim factor important dezvoltarii acestora, insa se pot dezvolta si in locurile partial-umbrite.
Temperatura: Climatul tarii noastre este suportat de speciile indigene, cele originare din Asia de Est vor fi sensibile la temperaturile sub 0 grade Celsius.
Va invitam sa cititi si articolul despre Ulm.