Despre Capsuni - Plantare, Cultivare, Recoltare
Daca intentionati sa intrati in lumea cultivarii fructelor, capsunile sunt unul dintre cele mai usor fructe de cultivat si minunat pentru incepatori. In plus, capsunile de casa sunt mult mai aromate decat ceea ce veti gasi vreodata intr-un magazin alimentar. De ce? Zaharul din fructe de padure se transforma in amidon la scurt timp dupa ce au fost culese.
DESPRE CAPSUNI
Cel mai bun lucru despre capsuni este ca sunt foarte usor de cultivat in aproape toate climatele si solurile - atata timp cat le plantati intr-o locatie cu mult soare.
Soiuri de Capsuni:
1. Cele din Iunie fac fructe de obicei pe o perioada de trei saptamani. Aceste soiuri produc muguri toamna, flori si fructe in iunie. Mai sunt denumite si ,, Capsunile de Iunie"
2. Cele care fac fructe in mare parte primavara, sau la sfarsitul verii / toamnei . Aceste tipuri formeaza muguri in zilele lungi de vara si in zilele scurte de toamna. Mugurii formati in vara infloresc si rodesc toamna, iar mugurii formati in toamna fructifica primavara urmatoare.
3. Cele care fac fructe continu pana la primul inghet : aceste tipuri produc muguri si fructe continuu daca temperatura ramane intre 20 -25 de grade Celsius. Productia este mai mica decat cea a celor din Iunie.
Cum sa plantezi Capsunile?
Oferiti spatiu adecvat pentru intindere. Puneti plantele la o distanta de 50 de cm pentru a lasa loc radacinilor. Capsunile sunt plante care se intind, rasadurile vor trimite radacini, care la randul lor isi vor trimite propriile radacini.
Faceti gropi pentru radacina suficient de adanci si largi pentru a incapea cu usurinta tot. Cu toate acestea, nu plantati prea adanc! Radacinile ar trebui sa fie acoperite, dar coroana ar trebui sa fie chiar la suprafata solului. Este foarte important sa NU ingropati coroana (mugurul central in crestere) al plantei sau s-ar putea sa putrezeasca. Frunzele, florile si fructele trebuie expuse la lumina si aer proaspat.
Pentru a-si intinde radacinile bine in pamant, udati bine planta in momentul in care a-ti pus-o in pamant, de asemenea, este posibil sa creasca capsuni de la radacinile de anul trecut.
Cum sa ingrijiti capsunile pentru o recolta cat mai bogata?
Pastrati paturile de capsuni mulcite pentru a reduce necesarul de apa si invazia buruienilor, umezeala este incredibil de importanta pentru capsuni datorita radacinilor lor putin adanci. Apa adecvata, aproximativ 2.5 cm pe aproximativ 30 cm patrati pe saptamana, Aceste plante au nevoie de multa apa cand radacinile si florile se dezvolta din nou la sfarsitul verii, cand plantele sunt pe deplin mature si se pregatesc pentru repaus de iarna.
Fertilizati cu granule universale pentru o crestere puternica. Pe vreme calda, fructele se coc la aproximativ 30 de zile dupa fertilizarea florilor.
Daca nu li se permite sa rodeasca, isi vor consuma rezervele alimentare pentru a dezvolta radacini sanatoase, ceea ce este un lucru bun, randamentele vor fi mult mai mari in al doilea an.
Eliminati radacinile dupa cum este necesar, prima si a doua generatie ofera recolte mai mari, incercati sa pastrati plantele fice la distanta de aproximativ 10 centimetri, mai multe randuri sunt o optiune buna pentru protejarea florilor si a fructelor de pasari.
INGRIJIREA PE TIMP DE IARNA A CAPSUNILOR
Plantele de capsuni sunt perene. Ele sunt rezistente la frig in mod natural si vor supravietui temperaturilor usor inghetate. Deci, daca zona dumneavoastra are ierni blande, este nevoie de putina grija.
In regiunile in care temperatura scade in mod regulat sub -6 grade Celsius, capsunile vor fi in starea lor inactiva. Cel mai bine este sa oferiti o protectie pentru iarna:
Cand se termina sezonul de crestere, tundeti sau taiati frunzele pana la un centimetru. Acest lucru se poate face dupa primele doua ingheturi sau cand temperatura aerului atinge -6 grade Celsius. Precipitatiile naturale trebuie sa mentina in mod adecvat o umiditate suficienta a solului.
Bolile pe care le pot avea capsunile si solutii
1. Patarea frunzei: Leziuni foarte mici pe suprafetele inferioare ale frunzelor care se maresc formand pete verzi inchise sau translucide. Leziunile se pot unii pentru a forma pete rosiatice.
Va recomandam fungicidul TOPSIN 70 WDG
2. Arsura frunzelor: Pete neregulate de culoare violet inchis sau maro pe suprafata superioara a frunzei, care pot aparea pentru a produce zone mari de culoare maro, tesutul dintre pete poate deveni violet sau rosu, leziunile se pot dezvolta pe flori si fructe, petalele afectate pot sa se ofileasca si sa cada, acestea pot infasura ramurile care determina moartea fructelor.
Va recomandam Zeama Bordeleza
3. Antracnoza: Leziuni rotunde negre sau gri deschis pe frunze, se pot dezvolta numeroase pete, dar frunzele nu mor. Radacinile au Leziuni circulare de culoare maro inchis sau negru, tesuturile interne sunt decolorate. Frunzele cele mai tinere ale plantelor se ofilesc in timpul udarii la inceputul dupa-amiezii si se recupereaza seara, ofilirea progreseaza catre intreaga planta, sub forma de putregai sau dunga maroniu-rosiatica vizibile atunci cand coroana este taiata pe lungime. Mucegai, de culoare maro inchis pana la negru pe muguri, plantele cu muguri unici pot muri, cele cu coroana multipla se pot ofili pe masura ce boala progreseaza. Florile se usuca si mor, infectia dupa polenizare poate duce la fructe mici, tari, deformate.
Va recomandam Dithane
4. Mucegai Cenusiu: Florile deveni maronii si mor, fructele se deformeaza, pete de muceegai pe fructe care se maresc si afecteaza adesea intregul fruct.
5. Limacsi la capsuni. Trebuie sa recunoastem ca nimic nu este mai greu decat sa astepti capsunile sa se coaca si sa te trezesti ca limacsii iti distrug cultura. Nu cred ca vrei sa imparti recolta cu melcii asa ca ar fi bine sa stii cum poti rezolvi aceasta problema rapid si ieftin folosind solutia OPTIMOL impotriva limacsilor..
Va invitam sa cititi si articolul despre zmeura.