Categorii

Carii de lemn - Combatarere & Insecticide cu remanenta

Ciclu de viata - Aparitie carii de lemn - Insecticide


Carii de lemn

Carii de lemn

Cariile de lemn sunt daunatori de dimensiuni mici care pot deteriora lemnul in si in jurul casei. Acesti daunatori pot fi benefici pentru ecosistemele forestiere, deoarece ucid copacii slabi, ceea ce permite cresterea copacilor noi, dar nu sunt benefici atunci cand se afla intr-o casa locuita sau o cladire comerciala.

Semne aparitie carii de lemn:

Cariile de lemn isi depun ouale in crapaturi si gauri din lemn, iar larvele, cunoscute sub numele de ,,viermi de lemn", mananca incet lemnul. Poate sa dureze cateva luni pana la cativa ani pentru ca un gandac sa patrunda intr-o bucata de lemn.

Cele mai frecvente semne ale cariilor de lemn sunt gaurile si tunelurile din lemn. Gaurile vizibile indica de obicei ca larvele au parasit deja lemnul.

Dimensiunea gaurilor de aparitie variaza in functie de tipul de gandac din lemn.

Un semn al infestarii cu carii de lemn este pulberea de lemn. Unii viermi, pot transforma lemnul in pulbere fina daca au la dispozitie suficient timp. Pulberea se gaseste adesea langa lemn, unde puteti gasii si gauri si tuneluri.

Cariile de lemn se gasesc in constructii noi, uneori chiar si la 3-5 ani dupa ce constructia a fost finalizata! Viermii de lemn pot fi gasiti in interiorul lemnului, si pot aparea la cateva luni sau ani de la incheierea constructiei.

Infestarile cu carii de lemn sunt mai susceptibile sa apara in zonele cu umiditate ridicata. In cele mai multe case si cladiri cu aer conditionat, este putin probabil sa apara o infestare in incaperile ocupate, cu temperatura controlata.

Verificati spatiile de acces, subsolurile si mansardele pentru gauri, tuneluri, pulbere de lemn si viermi, deoarece aceste zone nu sunt adesea controlate de temperatura.

Sfaturi pentru a scapa de cariile de lemn:

1 - Intelegeti ciclul de viata al viermilor

In ciuda numelui, viermii nu sunt viermi ci, de fapt reprezinta stadiul larvelor mai multor specii diferite de gandaci.

Aproape toate pagubele structurale pe care le pot provoca aceste mici creaturi vor aparea in aceasta etapa juvenila in care viermele este ascuns.

Urmatorul pas dupa stadiul de larva este cel in care viermii se transforma in pupa.

2 - Gaurile de iesire nu va spun daca infestarea este activa sau nu

Micile orificii de iesire pe care le fac viermii in timp ce isi creeaza drumul prin lemn sunt de obicei primul lucru pe care il veti observa. Din pacate, este o conceptie gresita foarte frecventa pentru oameni sa creada ca prezenta acestor gauri inseamna ca viermele este inactiv.

In schimb, odata ce cariile de lemn scapa, procesul poate incepe din nou, pe masura ce cauta o alta suprafata de lemn adecvata in care sa depuna ouale, motiv pentru care gaurile de iesire nu va pot spune sigur daca aveti sau nu o infestare activa cu carii de lemn .

3 - Identificati o infestare activa cu viermi de lemn

Modul real de a vedea daca viermele este activ in lemn este sa obeservati daca gasiti excremente de viermi. Deseurile arata ca un rumegus fin si vor fi de obicei in jurul gaurilor din lemnul infectat.

4 - Fiti vigilenti in timpul sezonului cariilor de lemn

Desi cariile pot iesi din gaurile lor in orice moment al anului, lunile dintre aprilie si septembrie sunt in mod obisnuit lunile in care acestia sunt activi. De asemenea, ar trebui sa acordati atentie prezentei oricarui gandac mort in jurul corpurilor de lemn, armaturilor si glafurilor.

5 - Lemnul umed este un factor de risc

In timp ce viermele poate fi gasit in lemnul uscat, acesta tinde sa aiba o preferinta pentru lemnul care este expus la umezeala .

Ciclu de viata al Cariilor de lemn:

Etapa 1

La inceputul ciclului de viata al viermilor, viermele patrunde in micile fisuri naturale din capetele lemnului. Odata patruns, viermele de sex feminin isi va depune ouale in crapaturi, fisuri si gauri preexistente create de viermele de lemn anterior. Facand acest lucru, ouale raman sigure si protejate, permitandu-le sa se dezvolte si, in cele din urma, sa iasa.

Carii de lemn etapa 1

Etapa 2

Dupa cateva saptamani ouale vor ecloza si vor deveni, ceea ce numim noi ,,larve". Termenul de larve este folosit pentru viermele care are acum o calatorie de doi pana la cinci ani in interiorul lemnului inainte ca acesta sa vada vreodata lumina zilei. Larvele au de obicei o dimensiune de aproximativ 2 mm. Larvele vor incepe sa strabata lemnul, slabind in cele din urma lemnul. In acest stadiu se produce pulberea de lemn fina, care este asociata cu viermele de lemn.

Etapa 2 larva

Etapa 3

Cand au trecut intre doi si cinci ani, larvele se afla in stadiul de pupa. Acesta este momentul in care viermele / larvele se deplaseaza spre suprafata lemnului si creeaza ceea ce este cunoscut sub numele de camera pupala. Aici larvele vor extinde tunelul si se vor transforma intr-un gandac adult inainte de a manca stratul final de lemn - producand gaurile rotunde de iesire pe care le vedeti in mod normal. Numai in acest stadiu al ciclului de viata putem identifica viermele de lemn si, in acest stadiu, daunele interne au fost deja facute.

Etapa 4

De aici incolo, gandacul produce foarte putine daune suplimentare lemnului. Gaurile rotunde de iesire identifica in mod normal lemnul care a fost supus infestarii cu carii de lemn. Femelele traiesc intre 10 si 14 zile, in timp ce barbatii lor traiesc doar intre 3 si 4 zile. Odata ce gandacii de lemn masculi, adulti au iesit din camera, singurul scop este de a se imperechea cu cat mai multi parteneri de sex feminin in durata lor scurta de viata si ciclul de viata continua.

Cele mai bune insecticide anti carii de lemn sunt:

K-Obiol EC 25-> Compozitia K-Obiol EC 25 pentru 100 grame de substanta: 2.5 grame de Deltamethrin (25g/kg), * 22.5 grame de Piperonil Butoxide si coformulanti pana la 100 g.

Dozajul insecticidului K-Obiol EC 25: 50 ml in 5 litri de apa pentru tratarea spatiilor goale de depozitare pentru 100 mp. 1000 ml in 99 litri de apa pentru tratarea cerealelor prin aplicare directa pentru 100 tone de cereale.

Prepararea solutiei de stropit: Se umple cu apa circa 1/3 din volumul echipamentului de stropit.

Se adauga cantitatea necesara de produs si se agita foarte bine, pana la dispersarea completa a insecticidului, dupa care se umple recipientul cu restul de apa.

Termen de valabilitate: pana la 2 ani de la data fabricatiei.

Solfac Combi -> Remanenta: pana la 90 de zile. Foarte important: aplicarea se face intre orele 20 - 22 sau 07 - 09. Doza de aplicare: 120 ml - 10 litri apa.

Va invitam sa cititi si articolul despre Viespi.

Produse recomandate