Carpen
Arborii de carpen (Carpinus) ofera un aspect impunator amenajarii peisajului, avand un tip de crestere raspandit, frunzis ovat, texturat. Specii, cum ar fi carpenul american (C. caroliniana) si carpenul european (C. betulus), sunt cultivate pe scara larga, si deseori sunt propagate din seminte. Semintele de carpen tind sa ramana latente daca sunt uscate, asa ca cel mai bine este sa le semanati toamna imediat dupa ce au fost stranse. Nu este necesara nicio tratare prealabila pentru a incolti cu succes semintele de carpen, desi trebuie mentinute in permanenta umede.
Adunati semintele de carpen la sfarsitul verii sau al toamnei odata ce acestea capata o culoare verde-galbuie pal. Alegeti pastai de seminte cu o coaja flexibila. Evitati-le pe cele care s-au uscat complet.
Asezati grupul de seminte de carpen intr-o galeata cu apa. Inmuiati-le timp de sase pana la opt ore. Aruncati semintele care plutesc, deoarece probabil nu vor rasari.
Pregatiti un recipient pentru fiecare arbore de carpen pe care doriti sa-l cresteti.
Asezati ghivecele in aer liber intr-o zona rece, partial umbrita, cum ar fi langa un perete orientat spre nord sau sub o veranda umbrita. Limitati expunerea directa la soare in lunile de iarna pentru a impiedica uscarea prea rapida a amestecului in crestere.
Udati semintele de carpen ori de cate ori compostul se simte usor umed cand este presat. Adaugati apa cu o sticla de pulverizare sau stropiti incet pe compost pentru a nu perturba semintele.
Mutati vasele intr-o zona mai calda si mai luminoasa in patru luni. Alegeti o locatie cu cateva ore de soare direct in fiecare zi si unde temperaturile raman peste 18 grade Celsius.
Verificati zilnic nivelul de umiditate din amestecul in crestere. deoarece se va usca mai repede odata cu expunerea directa la soare. Adaugati apa ori de cate ori se simte uscat, atentie evitati insa udarea excesiva.
Urmariti procesul de germinare la sfarsitul primaverii sau o data pe zi. Pastrati cate un rasad per oala, daca ambele seminte incoltesc.
Tipuri de Carpen:
Carpinus Betulus (Carpenul)
Aceasta specie de Carpen este una autohtona, se incadreaza la abori de talia a 2a, coroana fiind deasa si larga. In anotimpul de toamna are o culoare ruginie.
Carpinus Orientalis (Carpinita)
Aceasta specie de Carpen este una indigena, face parte din categoria de arbore de talie mica sau arbust. Procesul de dezvoltare este lent, coroana carpenului de acest tip este deasa. Frunzisul este de culoare verde-inchis, frunzele sunt diferite fata de celelalte specii fiind de dimensiuni mici.
Carpinus Caroliniana (Carpenul American)
Aceasta specie de Carpen este originara din America de Nord, este de dimensiuni mici, se poate incadra la arbust, frunzisul acestuia este de culoare verde inchis, iar toamna se pot observa nuante de galben sau rosu.
Ingrijirea carpenului:
Lumina este un factor important, desi acestia se pot dezvolta fara probleme si in locuri cu umbra partiala.
Un alt factor important este temperatura, specia de Carpinus Orientalis fiind o specie sensibila la frig.
Solul nu este un impediment pentru Carpen, dar acesta se dezvolta cel mai bine pe solurile fertile si permeabile.
Va invitam sa cititi si articolul despre Buxus.