Cartoful sau dupa denumirea stiintifica Solanum tuberosum, este o planta erbacee perena din familia Solanaceae care este cultivata pentru tuberculii sai comestibili. Planta de cartof are o tulpina ramificata si frunze aranjate alternativ formate din foliole care sunt ambele de dimensiune si forma inegale.
Tuberculii de cartof cresc in subteran si, in general, se afla in partea superioara de 25 de centimetri a solului. Culoarea tuberculilor poate varia de la galben la rosu sau violet, in functie de soi. Plantele de cartofi pot ajunge la peste 1 m inaltime si sunt cultivate ca plante anuale, supravietuind doar unui singur sezon de crestere.
Boli care pot afecta cultura de cartofi:
Innegrirea bazei tulpinii si putregaiul umed al tuberculilor de cartof (Erwinia carotovora pv. atroseptica)
Putregaiul umed al tuberculilor de cartof se manifesta si in camp, dar si in timpul depozitarii, pierderile tuberculilor putand ajunge pana la 50-60%.Baza tulpinii prezinta tesuturi moi, putrezite si negricioase, iar din acest motiv boala se mai numeste si ,,boala piciorului negru".
Agentul patogen se numeste Erwinia carotovora pv. Carotovora, este foarte rezistenta in pamant, pe suprafata resturilor vegetale si a tuberculilor. In cazul in care tuberculii sunt raniti sau sectionati, are lor un transfer rapid al bacteriilor si atacul se inteteste. In camp, infectia plantelor sau a tuberculilor are loc prin rani sau radacini, in depozite bacteria poate infecta tuberculii fara leziuni daca coaja acestora este subtire iar temperatura este cuprinsa intre 22 si 37 de grade Celsius.
Pentru combaterea putregaiului umed al tuberculilor de cartof este recomandata utilizarea fungicidului Amistar.
Alternarioza (Alternaria solani)
Alternarioza se manifesta sub forma de leziuni inchise la culoare cu margine galbena care pot forma inele concentrice de tesut ridicat si infundat pe frunze si tulpini. Aparitia bolii este favorizata de perioadele cu grad ridicat de umiditate.
Pentru combaterea alternariozei este recomandata utilizarea fungicidului Zeama Bordeleza.
Mana cartofului (Phytophthora infestans)
Este o boala este originara din America de Sud, a aparut in Europa in la inceputul secolului 19. In Romania mana cartofului este o boala frecventa si care produce daune mari in regiunile deluroase si muntoase.
Aceasta boala se manifesta pe organele aeriene ale plantei si pe tuberculi. Aparitia primelor simptome se observa pe suprafata frunzelor, de regula inaintea infloririi in lunile mai-iunie.
Agentul patogen si anume Phytophthora infestans, traieste ca si parazit in mezofilul frunzei din dreptul petalelor. Raspandirea bolii an de an este realizata cu ajutorul tuberculilor manati care au ramas in stocul materialelor de plantat. In cazul in care exista o rotatie de 3 ani, sursa de infectie poate sa nu fie luata in considerare. Sporii pot ajunge la suprafata pamantului cu ajutorul urcarii apei din pamant, iar apoi pot produce noi infectii, implicit pagube.
Pentru combaterea manei cartofului puteti utiliza fungicidul Champ 77 WG.
Mozaicul Y al cartofului (Potato virus X)
Simptomele variaza foarte mult de la mozaic (forma usoara) pe frunze la necroza frunzelor si moartea plantelor, in functie de varietatea cartofului si de tulpina virusului. Frunzele pot capata nuante galbene si pot cadea de pe planta. Simptomele pot fi prezente doar pe un singur lastar al plantei. Plantele cu necroza severa a frunzelor pot produce tuberculi cu inele maro deschis pe coaja.
Virusul este transmis de peste 25 de specii diferite de afide. Pentru combaterea afidelor puteti folosi insecticidul Decis Expert 100 EC.
Putregaiul uscat al tuberculilor de cartof (Fusarium solani)
Putregaiul uscat al tuberculilor de cartof este cel mai intalnit tip de putregai din regiunea de sud si sud-est a Rusiei. Daca conditiile de raspandire ale putregaiului uscat sunt favorabile, acesta poate distruge pana la 40 de culturi.
Cea mai eficienta metoda impotriva putregaiului uscat al tuberculilor este rotatia culturii la 5-6 ani. O alta metoda de prevenire a atacului bolii este sa sortati tuberculii inainte sa ii depozitati. Cel mai important este sa dezinfectati depozitele inainte sa introduceti tuberculii.
Pentru combaterea putregaiului uscat al tuberculilor de cartof este recomandata utilizarea fungicidului Kupferol.
Putregaiul inelar al tuberculilor de cartof (Clavibacter michiganensis sp. sepedonicus)
Putregaiul inelar al tuberculilor de cartof a fost observat prima data in anul 1914 in tarile cultivatoare de cartof (Germania, Finlanda, Polonia, Rusia, Suedia, etc). La noi in tara este considerata o boala de carantina, iar pierderile anuale pe care le produce putregaiul inelar al tuberculilor de cartof pot ajunge chiar si pana la 50%.
La plantele care sunt bolnave infectarea tuberculilor are loc prin tulpinile subterane. Simptomele principale vor aparea in zona in care se prind tuberculii, dupa care bacteria circula prin vasele de conducere. Bacteria poate fi raspandita si cu ajutorul gandacului de Colorado, cicade sau chiar paduchii de frunza.
Pentru combaterea putregaiului inelar al tuberculilor de cartofi este recomandata utilizarea fungicidului Melody Compact 49 WG.
Daunatori care pot afecta cultura de cartof:
Viermi sarma
Etapele larvare (viermii sarma) deterioreaza semintele si rasadurile dintr-o mare varietate de culturi, inclusiv lucerna, fasole, sfecla, porumb, ierburi, cereale mici (grau, ovaz etc.) numeroase plante de legume. De asemenea, produc tuneluri in tuberculi de cartofi si cartofi dulci. In cativa ani, daca nu sunt indepartati viermii sarma, adultii acestora sunt extrem de numerosi si intra in case si alte structuri in numar semnificativ . Adultii nu deterioreaza plantele.
Pentru combaterea viermilor sarma este recomandata utilizarea sterilizantului de sol Basamid Granule.
Carabusul de mai (Melolontha melolontha)
Adultii apartinand majoritatii speciilor Phyllophaga sunt foarte asemanatoare in ceea ce priveste aspectul lor exterior. Pe scurt, adultii au o culoare maro-rosiatica si cresc pana la aproximativ 10-25 cm, in functie de specia respectiva.
Deteriorarea initiala nu este vizibila in partile aeriene ale plantei, deoarece larvele se hranesc doar cu firele de radacina si materialul organic in timpul primului si al doilea stadiu. Cand trec la etapa urmatoare, larvele incep sa se hraneasca cu radacini mai mari ale plantelor, ceea ce duce mai tarziu la semne de ofilire si crestere reticenta.
Pentru combaterea carabusului de mai este recomandata utilizarea Trika Expert.
Gandacul de colorado (Leptinotarsa decemlineata)
Gandacul de colorado este originar din America de Nord, fiind observat prima data in 1824. In Romania, gandacul de colorado a fost observat prima data in anul 1952. Acesta provoaca daune insemnate in culturile de cartof.
Cand larvele tinere eclozeaza pentru prima data, acestea sunt rosii caramizi cu capete negre. Larvele mai vechi sunt de culoare roz, cu capete negre. Toate larvele au doua randuri de pete intunecate pe fiecare parte a corpului.
Pentru combaterea gandacului de Colorado puteti folosi Mospilan 20 SG.
Paduchele verde al solanaceelor (Macrosiphon euphorbiae)
Paduchele verde al solanaceelor este de origine nord-americana, dar este raspandit in prezent in toata lumea. Este o specie extrem de polifaga, cu o preferinta pentru Solanaceae (in special cartoful), dar a fost identificata si la peste 200 de specii de plante din mai mult de 20 de familii. Sunt colonizate diverse culturi vegetale si ornamentale cultivate in sere, inclusiv rosii, vinete si trandafiri.
Paduchele verde al solanaceelor ajuns in stadiul de adult este un afid mare, subtire, cu cornicule lungi, verzi si picioare lungi. Adultii sunt de obicei verzi, dar pot fi de asemenea roz sau rosu (in special la rosii), in functie de sursa de hrana. Chiar si formele inaripate pot fi rosii.
Pentru combaterea paduchelui verde al solanaceelor este recomandata utilzarea insecticidului Karate Zeon.
Coropisnita
Coropisnita face parte din familia Gryllotalpidae, este o specie raspandita in Europa, Asia Centrala si Afrida de Nord, in Romania fiind intalnita in mare parte in zonele in care se cultiva legume. Poate produce pagube de pana la 40% in cultura.
Coropisnita poate ataca si semintele de legume, din aceasta cauza apar golurile pe randuri. Atacul coropisnitei are loc atat in sere, cat si in rasadnite sau camp. Larvele seamana cu adultii, atacand in acelasi mod. Coropisnita se hraneste cu substrat vegetal, dar si cu prada vie, cum ar fi: rame, larve sau insecte.
Pentru combaterea coropisnitei este recomandata utilizarea Corocid Forte.
Inapoi la categoria „Cartof”.