Categorii

Castan - Boli si daunatori

Combatere boli - Combatere daunatori


Castan boli si daunatori

Castan

Castanul este un arbore de foioase din familia Fagaceae crescut pentru semintele sale comestibile (nuci). Castanul are un trunchi gros acoperit cu scoarta cenusie. Trunchiul are un obicei erect si poate creste pana la un diametru de 2 m. Castanii pot atinge 40-60 metri inaltime si pot trai peste 150 de ani. Arborele este originar din Asia.

Ingrijire generala si intretinerea castanului

Dupa plantare, zonele din jurul pomilor trebuie pastrate libere de buruieni. Un strat de mulci raspandit in jurul trunchiurilor va ajuta la suprimarea buruienilor si la conservarea umiditatii solului. Este posibil sa trebuiasca sa protejati pomii tineri de daunatori care pot provoca daune grave pomilor.

Boli care pot aparea la castan:

Cancerul castanului (Cryphonectria parasitica)

Zonele afectate de cancerul castanului sunt afundate sau umflate si au o culoare galben-maronie. Castanele americane si europene sunt susceptibile la boala. Arborii infectati trebuie indepartati si distrusi pentru a preveni raspandirea.

Patarea frunzelor

Patarea frunzelor de castan se manifesta sub forma de pete de dimensiuni mici, circulare, galben-maronii pe frunze care pot avea inele concentrice. Pe masura ce boala avanseaza si nu este tratata se vor forma gauri in frunze.

Pentru combatera patarilor se recomanda utilizarea fungicidului Zeama Bordeleza.

Mana (Phytophthora spp)

Simptomele manei care apare la castan sunt leziunile moi si de culoare bruna. Pentru combaterea manei la castan este recomandat sa folositi fungicide precum Dithane M 45.

Daunatorii care pot aparea la castan sunt:

Afide

Acestea pot fi gasite sub forma de colonie in partea inferioara a frunzei. Pentru combaterea afidelor este recomandat sa utilizati insecticidul kabon.

Acarieni

Sunt paianjeni de dimensiuni foarte mici, care pot ataca inca din primavara. Se pot dezvolta in circa 7 generatii pe an si ierneaza sub forma de ou. Ii puteti observa pe partea inferioara a frunzelor, pe masura ce acestia ataca pe frunza se va dezvolta o panza fina.

Pentru combaterea acarienilor este recomandat sa folositi insecticidul Vertimec 1.8 EC, 10 ml.

Paduchele testos

Paduchele testos are o gama foarte larga de gazde, incluzand multi arbori de foioase si arbusti. Ulmul si fructele de piatra ( Prunus ) sunt cele mai comune gazde. Pot aparea coinfestari cu alte insecte, in special populatii mixte de insecte. Istorie si obiceiuri de viata: paduchele testos ierneaza sub forma de nimfa pe crengute, prezentandu-se ca un nodul mic, ridicat, cu diametrul de 0.5 cm. Acestea continua sa creasca primavara si se dezvolta rapid. Desi o insecta obisnuita si raspandita, focarele grave ale acestei specii sunt rare, probabil din cauza controalelor naturale. Viespile parazite sunt unul dintre cei mai frecvent observati dusmani naturali ai acestei insecte. Pentru combaterea paduchelui testos este recomandat sa folositi Mospilan 20 SG.

Gandacul japonez (Popillia japonica)

Frunzele capata un aspect ,,scheletizat" (raman doar nervuri), florile si mugurii sunt deteriorati. Daunele provocate plantelor pot fi destul de mari; insecta adulta este un gandac de culoare verde - metalic. Gandacii adulti au o lungime de aproximativ 13 mm, larvele sunt de culoare alb-crem si se dezvolta in sol.

Gandacul japonez are o generatie la fiecare 1-2 ani, gandacul ierneaza ca larva in sol si are o gama extinsa de peste 300 de plante gazda.

Pentru combaterea gandacului japonez (Popillia japonica) este recomandat sa folositi insecticide specifice.

Gandacul Japonez

Molia miniera a frunzelor de castan (Cameraria ohridella)

Este o molie de dimensiuni mici cu omizi care se hranesc in interiorul frunzelor de castan, cauzand dezvoltarea petelor maronii sau albe pe suprafata tesuturilor frunzelor. De obicei, este usor sa observati pomii afectati de molia miniera a frunzelor de castan, mai ales pe masura ce sezonul progreseaza. Cea mai buna metoda de control asupra moliilor miniere ale frunzelor de castan este colectarea si arderea frunzelor cazute in toamna poate reduce pupele care ierneaza.

Pentru combaterea moliei miniere a frunzelor de castan este recomandat sa folositi Karate Zeon 50 CS.

Citeste si articolul despre Ingrijirea si plantarea castanului!

Produse recomandate

Kabon, 1 litru
149,99 Lei
-24%
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
Karate Zeon 50 CS, 2 ml (fiole)
3,99 Lei
5,22 Lei
-37%
Mospilan 20 SG, 3 g
Mospilan 20 SG, 3 g
4,50 Lei
7,09 Lei