Categorii

Castanul (Castanea sativa) - Pasii pentru plantare, aspect, ingrijire, boli si tratamente

Boli - Daunatori - Randament Castan


Castan

Aspect:

Acestia se dezvolta sub forma de pomi solizi, inaltimea acestora poate varia intre 15 si 20 de metri. Acesta formeaza coroane de dimensiuni mari, extinse, frunzele sunt dintate si pot atinge 28 de cm lungime.

Cum se dezvolta corect un Castan?

Pentru dezvoltarea armonioasa a acestora, temperatura este un factor principal, acesta dezvoltandu-se in zonele in care temperatura medie trece de 9 grade Celsius. In perioada de repaus, pomul poate rezista pana la temperaturi de -25 de grade Celsius. Acesta are nevoie de lumina, fiind si acesta un factor important. Necesita aproximativ 700 mm de precipitatii pe an in perioada de vegetatie. Acesta prefera solul umed, fertil cu un ph acid intre 4.8 si 6.5.

Cum se planteaza un Castan?

Perioada cea mai buna de plantare a pomilor fructiferi este toamna, in momentul in care acestia au intrat in asa numitul repaus vegetativ. Recomandam ca plantarea sa se faca o distanta de 9 metri intre randuri si 8 metri intre plante pe fiecare rand. Pentru o polenizare ca la carte va recomandam plantarea mai multor soiuri. Pentru acest pom ar fi buna o groapa cu dimensiunile de 40 cm x 40 cm x 40 cm.

Pasul 1 – Fasonam radacinile. Termenul de „ fasonare ” se refera la indepartarea radacinilor rupte / deteriorate, astfel incat sa ramana doar cele sanatoase, la o lungime de circa 20 de cm.

Pasul 2 – Mocirlirea radacinilor – Aceasta tehnica presupune crearea unui amestec de balegar cu apa si pamant. Aveti grija insa sa nu aibe o consistenta prea scazuta, ideal ar fi sa semene cu consistenta smantanii.

Pasul 3 – Fertilizarea solului – Pentru stabilirea corecta a dozei de ingrasamant trebuie sa realizati analiza agrochimice in sol si la nivelul plantei. Aceasta se realizeaza deoarece ajuta la rezistenta contra bolilor care pot aparea, la conditiile mediului, si mai ales pot ajuta la prelungirea vietii unei plante.

Va recomandam Stimulatorul de inradacinare de 250 ml, Razormin sau ingrasamantul natural foliar Cropmax, 100 ml.

Plantare Castan

Taierea unui Castan:

Aceasta actiune este foarte importanta pentru intretinerea unui pom. La Castan, insa nu veti avea nevoie de taiari masive deoarece acesta isi formeaza singur o coroana aerisita. Un lucru foarte important de care trebuie sa tinem cont ar fi zonele in care se gasesc mugurii de rod. In cazul in care aveti un Castan comestibil, mugurii vor fi gasiti in partea superioara a ramurilor. In acest caz ramurile nu se vor scurta in fiecare an, doar se vor indeparta ramurile imbatranite.

Bolile care pot aparea la Castan sunt:

1. Cancerul de Castan – Aceasta este una dintre cele mai grave boli care pot aparea, ne putem da seama ca pomul nostru a fost infectat datorita deformarilor de ramuri sau de trunchi. Aceste deformari aduc o data cu ele zone de culoare galben – maronie. Frunzele isi schimba culoarea dar totusi acestea raman atasate de pom.

Combatere: recoltarea cu mare atentie a roadelor, eliminarea zonelor infectate.

Boala Castan

Mana – Aceasta boala este foarte usor observabila atunci cand frunzele isi schimba culoarea sau sunt ofilite. Aceasta afecteaza si dezvoltarea pomului acesta uscandu-se prematur sau chiar poate creste mult mai incet fata de ritmul normal. Aceasta boala va aparea atunci cand solul este mult prea umed.

Combatere: O solutie ideala ar putea fi irigarea rationala.

Patarea frunzelor – Este o boala foarte cunoscuta si intalnita la multi pomi fructiferi, aceasta se manifesta prin schimbarea culorii frunzelor, prezentand mici pete de culoarea untului. In momentul in care aceasta boala evolueaza petele vor avea o culoare rosiatica cu un contur galben. Petele se pot dezvolta singure sau se pot uni, in zonele atacate de boala puteti observa puncte de culoare neagra, in cazurile foarte grave pomul isi poate pierde frunzele.

Va recomandam utilizarea fungicidului Dithane M 45, 200 grame.

Frunze Patate Castan

Daunatorii care pot aparea la Castan:

Afidele Sunt specii care se deplaseaza de la o planta la alta, acestea pot fi gasite pe partea inferioara a frunzelor sau pe ramurile tinere. Insectele se hranesc cu sucul celular, in cazul in care planta este atacata in masa rezistenta acesteia poate scadea.

Va recomandam utilizarea insecticidului Mavrik 2 F, 100 ml.

Afide Castan

Acarieni – Acestea sunt insecte de dimensiuni foarte mici, greu observabile, ataca multe plante si pomi fructiferi. Dupa atacul acestora planta afectata nu se va mai dezvolta corespunzator sau chiar cresterea ii poate fi stopata.

Va putem recomanda tratametele cu insecticide specifice.

Acarieni Castan

Viespea de Castan – Aceasta este originara din China si area dimensiunea a 2 seminte. In procesul de hranire de pe frunze sau tulpini, acestea pot produce deformari.

Combatere: Puteti utiliza insecticidul Karate Zeon 50 CS, 100 ml.

Gandacul Japonez - Cei ajunsi la maturitate, sunt de culoare verde – metalic, facandu-si aparitia la sfarsitul primaverii si hranindu-se pe frunze.

Impotriva acestora se pot utiliza insecticidele de specialitate.

Proprietati si beneficii:

Acesta ofera fructe bogate in substante nutritive, pe langa asta lemnul pomului este de o calitate inalta. Castanele contin 52% apa, 4.2% proteine. Acestea sunt surse foarte bune de vitamina B6 si E. Contin glucide si potasiu, care ajuta la reducerea colesterolului si prevenirea bolilor de inima.

Castanele sunt cea mai buna optiume pentru cardiaci, datorita lipsei de colesterol. In acestea se mai regaseste si tiamina care ajuta la echilibrarea digestiei, imbunatatind si activitatea metabolica.

Randamentul unei culturi de castani:

In medie, intr-un an in care sunt recoltate 10 tone de castane de pe un hectar, sumele pot depasi 20.000 de euro.

Dar sunt si ani mai slabi in care cultivatorii nu au reusit sa scoata mai mult de 4 tone / hectar.

Va invitam sa cititi si articolul nostru despre cais.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare noua