Categorii

Castraveti - Combaterea bolilor si daunatorilor

Combatere boli - Combatere daunatori castraveti


Castraveti boli si daunatori

Castravetii au nevoie de temperaturi ridicate pentru a se dezvolta optim, preferand atat zilele calde, cat si noptile calde si cresc cel mai bine la o temperatura de 30 de grade Celsius. Castravetii se vor dezvolta cel mai bine daca sunt cultivati intr-un sol fertil, bine drenat, bogat in materie organica si cu un pH intre 6,5 si 7,5.

Castravetii sunt foarte sensibili la frig si ar trebui sa fie plantati in zone insorite si sa fie udati constant. Castravetele, Cucumis sativus, este o planta anuala de anotimp cald, care face parte din familia Cucurbitaceae si este cultivata pentru fructele sale comestibile numite castraveti. Planta de castraveti se dezvolta precum o vita de viesi are frunze de dimensiuni mari. Planta poate avea 4 sau 5 tulpini principale care se ramifica.

Bolile care pot aparea in cultura de castraveti (Cucumis sativus) sunt:

Alternarioza (Alternaria cucumerina)

Alternarioza se manifesta sub forma de pete de dimensiuni mici, galben-maronii, cu un halou galben sau verde care apar mai intai pe frunzele cele mai vechi. Pe masura ce boala progreseaza, leziunile se extind si devin pete necrotice mari, adesea cu model concentric. Leziunile se pot uni iar frunzele incep sa se onduleze, iar in cele din urma mor. Boala este raspandita in zonele de crestere unde temperaturile sunt foarte ridicate, iar ploile sunt frecvente.

Cucurbitacele ar trebui rotite cu o alta cultura la fiecare 2 ani pentru a reduce posibilitatile aparitiei alternariozei. Resturile vegetale de cultura trebuie indepartate de pe camp cat mai repede posibil dupa recoltare sau arate adanc in sol. Aplicarea fungicidelor de protectie adecvate poate ajuta la incetinirea dezvoltarii bolii.

Pentru combaterea alternariozei este recomandata utilizarea fungicidului Zeama Bordeleza (click aici).

Alternarioza cucurbitacee

Antracnoza cucurbitaceelor (Colletotrichum lagenarium)

Aceasta este o boala care apare frecvent in urmatoarele culturi: castraveti, pepeni galbeni si verzi. Intensitatea cu care se manifesta difera in functie de conditiile climatice. Cucurbitacee se manifesta in toate etapele de dezvoltare, pe suprafata organelor supraterane. Dupa rasarire pe cotiledoane apar pete de culoare galben-verzuie, care mai apoi devin maronii. La inceput sunt superficiale, dupa care se adancesc in tesuturi.

Pentru combaterea antracnozei cucurbitaceelor este recomandata utilizarea fungicidului Dithane M 45 (click aici).

Antracnoza cucurbitacee

Antracnoza cucurbitacee

Mana cucurbitaceelor (Pseudoperonospora cubensis)

Mana Curcubitaceelor este o boala fungica care a fost descoperita la mijlocul secolului care a trecut in Cuba. Cel mai des poate fi observata la castraveti, pepeni galbeni si pepeni verzi si poate produce foarte multe daune. In Romania mana curcubitaceelor a ajuns in anul 1928. In cazul in care boala avanseaza, frunzele se unesc, iar astfel se distrug mare parte din frunze. Infectiile au loc in timpul vremurilor umede si la temperaturile cuprinse intre 5 si 30 de grade Celsius, atunci cand apar sporii si pot germina. La temperaturi ce depasesc 32 de grade Celsius, sporii mor. Agentul patogen este raspandit de apa de ploaie sau cea de irigatie.

Pentru combaterea manei cucurbitaceelor este recomandata utilizarea fungicidului Folpan 80 WDG (click aici).

Mana cucurbitacee

Mana cucurbitaceelor

Fainarea (Sphaerotheca fuliginea)

Fainarea cucurbitaceelor sau Sphaerotheca fuliginea este o boala care se manifesta cu precadere pe partile aeriene ale plantelor, adica pe suprafata tulpinilor, fructelor, frunzelor. Aceasta boala poate fi observata in toate stadiile de dezvoltare ale plantei atacate.

Agentul patogen al cucurbitaceelor este cunoscut sub denumirea de Sphaerotheca fuliginea, iar aceasta ciuperca se raspandeste cel mai bine in perioada de vegetatie cu ajutorul sporilor care sunt transportati de apa, insecte sau vant.

Pentru combaterea fainarii cucurbitaceelor este recomandata utilizarea fungicidului Topas 100 EC (click aici).

Fainare cucurbitacee

Fainare cucurbitacee

Verticilioza (Verticillium dahliae)

Se manifesta pe suprafata frunzelor sub forma de pete clorotice care dezvolta zone necrotice. Ciuperca poate supravietui in sol multi ani, iar aparitia bolii favorizata de temperaturile scazute din primavara.

Nu plantati in zone in care au fost cultivate anterior alte culturi sensibile; amanati plantarea pana cand temperaturile sunt mai favorabile. Pentru combaterea verticiliozei este recomandata utilzarea fungicidelor specifice.

Patarea unghiulara (Pseudomonas syringae pv. lachrymans)

Patarea unghiulara a castravetilor este o boala care produce frecvent pagube mari in culturile castravetilor de camp, dar si in cele din spatiile protejate.

Pe suprafata frunzelor veti putea observa pete de forma unghiulara si culoare verde inchisa. Petele sunt dispuse intre nervuri si sunt inconjurate de o zona de culoare galben-verzuie. Daca conditiile sunt favorabile, petele se unesc si se extind.

Pentru combaterea patarii unghiulare a cucurbitaceelor este recomandata utilizarea fungicidului Polyram DF (click aici).

Patarea unghiulara cucurbitacee

Patarea unghiulara a cucurbitaceelor

Daunatori care pot afecta cultura de castraveti (Cucumis sativus):

Viermi sarma (Agriotes sp.)

Etapele larvare (viermii sarma) deterioreaza semintele si rasadurile dintr-o mare varietate de culturi, inclusiv lucerna, fasole, sfecla, porumb, ierburi, cereale mici (grau, ovaz etc.) numeroase plante de legume. De asemenea, produc tuneluri in tuberculi de cartofi si cartofi dulci. In cativa ani, daca nu sunt indepartati viermii sarma, adultii acestora sunt extrem de numerosi si intra in case si alte structuri in numar semnificativ . Adultii nu deterioreaza plantele.

Biologia variaza in functie de specie. In general, adultii si larvele ierneaza in sol, devenind active primavara. Femelele adulte sapa vizuini si depun oua in jurul bazei plantelor gazda. Ouale eclozeaza in cateva saptamani, iar larvele se dezvolta prin mai multe mutari pe o perioada de timp de la cateva luni la peste 4 ani. Ele se transforma in pupa in celulele din sol la sfarsitul verii sau toamna si apar ca adulti la cateva saptamani dupa aceea. Generatiile se pot suprapune foarte mult.

Pentru combaterea viermilor sarma este recomandata utilizarea insecticidului Kabon (click aici).

Viermi sarma

Paianjenul rosu comun (Tetranychus urticae)

Paianjenul rosu comun este in mod normal vazut doar pe mar , in timp ce acarianul sudic ataca o varietate mult mai larga de plante. Un acarian face parte din familia Tetranychidae si este un arahnid, dar este mai mic si are o singura sectiune a corpului.

Cum se controleaza acarienii rosii - Paianjenul rosu comun este cel mai activ pe vreme rece, deci este cel mai probabil sa vedeti o infestare cu acestia in primavara sau toamna. Cel mai bun mod de a elimina paianjenii rosii este sa va asigurati ca nu ii primiti in primul rand, ceea ce inseamna sa tineti cont de lucrarile de ingrijire ale plantei. De asemenea, asigurati-va ca plantele au suficienta apa.

Pentru combaterea paianjenului rosu comun este recomandata utilizarea insecticidului Milbeknock (click aici).

Paianjenul rosu comun

Afide

Afidele sunt insecte mici, cu corp moale, care se hranesc cu lichidele bogate in nutrienti din plante. In numar mare, pot slabi semnificativ plantele, daunand florilor si fructelor. Afidele se inmultesc rapid, deci este important sa le controlam inainte de a incepe reproducerea. Multe generatii pot aparea intr-un singur sezon. Vestea buna este ca tind sa se miste destul de incet, iar controlul afidelor este relativ usor.

Pentru combatera afidelor este recomandata utilizarea insecticidului Decis Expert 100 EC (click aici).

afide

Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum)

Musculita alba de sera (Trialeurodes vaporariorum) este unul dintre cei mai mari daunatori ai culturilor vegetale si ornamentale din sere din intreaga lume. Musculita alba de sera provine initial din America tropicala si subtropicala, probabil Brazilia sau Mexic.

Musculita alba de sera trece prin sase etape, si anume ou, larva (4 stadii) si adult. Larvele se gasesc pe partea inferioara a frunzelor tinere si au o forma ovala. Primele larve sunt mobile, in timp ce restul stadiilor de larve raman turtite pe frunza. Al patrulea stadiu al larvelor se dezvolta intr-o carcasa alba, ovala, inconjurata de un inel de tije erecte. Acesta se numeste stadionul pupelor si aceste pupe se gasesc pe cele mai vechi frunze.

Pentru combaterea musculitei albe de sera este recomandata utilizarea insecticidului Mospilan 20 SG (click aici).

Tripsi

Tripsii reprezinta un ordin de insecte de dimensiuni mici, avand o lungime de 0,5-5 mm si pot fi intalniti in zonele temperate si tropicale din intreaga lume. Pentru combaterea tripsilor este recomandata utilzarea insecticidului Actellic 50 EC (click aici).

Inapoi la categoria „Castraveti”.

Produse recomandate

-52%
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
Decis Expert 100 EC, 7.5 ml
6,99 Lei
14,57 Lei
Kabon, 1 litru
149,99 Lei
-44%
Mospilan 20 SG, 1.5 g
Mospilan 20 SG, 1.5 g
2,40 Lei
4,32 Lei