Categorii

Catina (Hippophae rhamnoides) - Beneficii, raspandire, recoltare, daunatori si tratamente

Beneficii - Recoltare - Boli - Daunatori Catina


catina

Catina

Frunzele, florile, semintele si boabele de catina sunt utilizate in ceaiuri, uleiuri sau concentrate pentru o mare varietate de probleme de sanatate.

De ce folosesc oamenii catina? Avantaje:

  • Imbunatatirea tensiunii arteriale sau colesterolului din sange
  • Prevenirea sau gestionarea vaselor de sange sau a bolilor de inima
  • Complementeaza tratamentul cancerului
  • Creste imunitatea
  • Trateaza obezitatea
  • Imbunatateste vederea
  • Trateaza problemelele respiratorii, cum ar fi astmul , racelile si pneumonia.
  • Oamenii folosesc de asemenea catina ca protectie solara sau cosmetica si pentru o varietate de probleme ale pielii, cum ar fi:
  • Arsuri provocate de radiatii
  • Exanthemata, o eruptie pe piele intalnita de obicei la copii
  • Acnee, dermatita sau piele uscata
  • Nu exista suficiente dovezi care sa confirme cum ca aceasta functioneaza pentru majoritatea acestor probleme de sanatate. Dar exista unele cercetari limitate care arata ca ar putea fi util pentru:
  • Ochi uscati

Raspandire Catina:

Deoarece numai plantele femele dau rod, catina este deseori raspandita din butasi. Unii cultivatori merg chiar pana la raspandirea plantelor femele din butasi, apoi altoind o singura ramura masculina pe fiecare tufa femela pentru polenizare. Acest lucru asigura ca exista o planta masculina disponibila in apropiere pentru polenizare, dar niciunul dintre spatiile de plantare nu este ocupat de o planta masculina neproductiva.

Pentru a raspandi catina din butasi din lemn de esenta tare, tineti cont sa fie de 15cm din cresterea ultimilor ani, in timp ce planta nu mai produce rod (toamna tarziu pana la inceputul primaverii). Inmuiati butasii in apa care acopera aproximativ 2/3 din lungimea lor, schimband apa in fiecare zi pentru a preveni stagnarea. Dupa aproximativ o saptamana, radacinile ar trebui sa inceapa sa se formeze. Odata ce radacinile au o lungime de aproximativ un centimetru, butasii pot fi plantati in interior in ghivece timp de aproximativ 2 luni pana cand plantele sunt complet inradacinate si gata sa fie plantate in pamant.

Un studiu a constatat ca butasi cu diametru mic din lemn vechi de 1 an (cu diametrul de 2 pana la 4 mm) au avut o rata de inradacinare de 97% fara niciun tratament.

Va recomandam ingrasamantul foliar CROPMAX .

Cum se culege catina?

Prima provocare este sa-i scoti din tufis. Serios, nimic nu se compara cu ajutorul unei foarfece de calitate. Ar fi bine sa gasiti si o pereche de manusi la indemana. Sunt teposi, dar acest lucru nu impiedica cu mult, sunt bine distantati si nu sunt deosebit de ascutit

O modalitate rapida de a umbla usor cu boabele odata ce le-ai luat si le-ai adus acasa, este sa le pui la congelator. Acest lucru este potrivit daca aveti de gand sa fierbeti fructele de padure pentru a extrage sucul. Daca nu ai spatiu in congelator pentru a face acest lucru, poti strange sucul de pe crengute fara a culege fructele.

Mai intai spalati-va pe maini si luati o cratita mare. Cel mai bine este sa stati afara, deoarece pana cand faceti asta, sucul se poate imprastia peste tot! Luati o crenguta in mana, cele mici se potrivesc perfect in palma si cu degetele indreptate in jos in oala, strangeti usor. Daca degetele sunt indreptate in jos, aceasta directioneaza sucul in oala! Rotiti crenguta si aplicati mai multa presiune, apoi repetati.

Profilul nutritional al boabelor de catina

Catina contine niveluri ridicate de vitamina C, vitamina E, carotenoide (esentiale pentru o buna imunitate), flavonoide (bune pentru inima ta) si fitosteroli (care ajuta la reducerea colesterolului).

Catina are, de asemenea, un profil complet de acizi grasi, care include omega-3.

Tipuri de catina

1. Catina agatatoare - Are o inaltime de circa 2-3 m, cu ramuri arcuite, spini desi si frunze de 2-6 cm, florile sunt violet-purpurii, fructele rosii. Este o specie raspandita in mai multe zone deoarece este rezistenta la frig si nu este pretentioasa in legatura cu mediul in care se dezvolta.

2. Catina mica - Are o inaltime de aproximativ 2,5 metri, cu ramuri dese si frunze mici de 0,3-0,5 cm de culoare verzi-cenusii, florile sunt roz, foarte rar albe. Aceasta specie este raspandita in zona montana. Se poate cultiva chiar si in spatii mai mici cum ar fi un apartament. Poate fi utilizata in scop medicinal sub forma de infuzii in afectiuni hepatice sau renale.

3. Catina rosie - Se poate folosi pe post de planta ornamentala, are ramuri lungi, frunzele sunt mici de circa 0,5 cm lungime si late de 0,2 cm, aceasta infloreste in lunile Iunie-August, se utilizeaza in decorarea spatiilor verzi.

4. Catina Alba - Aceasta este un arbust de dimensiuni mari ( pana la 6 metri inaltime ). Are frunze de dimensiuni medii, aproximativ 6 cm lungime, de culoare cenusie, este rezistenta la temperaturi joase si seceta, se extinde rapid.

Bolile care pot aparea la catina:

Rugina - In mod frecvent aceasta boala ataca frunzele, pe partea superioara, sub forma unor pete de culoare galbena, frunzele atacate nu se mai dezvolta normal.

Va recomandam sa folositi Topsin 70 WDG.

Boala Rugina

Fuzarioza - Initial aceasta boala ataca nervurile si produce decolorarea acestora, apoi se extinde in toata coroana plantei.

Va recomandam fungicidului Topsin 500 SC, 1l.

Daunatori la catina:

Afidele: Acestea pot fi gasite sub forma de colonie in partea inferioara a frunzei. Daca acestia ataca intr-o forma avansata pot provoca stres plantei, ducand la moartea acesteia.

Va recomandam sa utilizati insecticidul kabon.

Acarieni: Sunt paianjeni de dimensiuni foarte mici, atacand inca din primavara. Se pot dezvolta in circa 7 generatii pe an si ierneaza sub forma de ou. Ii puteti observa pe partea inferioara a frunzelor, pe masura ce acestia ataca pe frunza se va dezvolta o panza fina.

Va recomandam folosirea insecticidului Vertimec 1.8 EC, 10 ml.

Carabusul de Mai: In timp ce se dezvolta, acestea se hranesc cu parti aflate in subteran ale diferitelor plante, atacul este foarte periculos si poate duce la ofilire.

Va recomandam Trika Expert.

Carabusul de Mai

Paduchele din San Jose: Acesta ataca peste 200 de plante, ierneaza pe scoarta plantelor infectate. Planta dumneavoastra se poate sufoca in cazul unui atac masiv, larvele se raspandesc pe toate organele plantei.

Va recomandam utilizarea insecticidului Movento 100 SC.

Paduchele din San Jose

Inapoi la Coacaze.

Comment-uri

Nici o postare găsită

Postare noua

Produse recomandate

Kabon, 1 litru
149,99 Lei