Categorii

Catina - Cum sa combatem bolile si daunatorii

Boli - Daunatori


Catina boli si daunatori

Catina

Catina este un arbust de foioase cu mai multe ramuri, inaltime ce poate ajunge intre 1 si 16 m, cu ramuri perene asemanatoare copacilor. In general, lastarii de pe sol formeaza o coroana circulara sau raspandita de lastari de diferite varste. Catina are frunze simple in forma de lance, dispuse in randuri alternative pe lastari.

Catina este o planta hermafrodita transmisa de vant, care necesita polenizatori masculi pentru a forma o cultura. Florile sale feminine sunt grupate in axilele spinilor si ramuri scurte care acopera toate partile plantei. Florile masculine sunt in varfuri scurte. Catina infloreste in aprilie si mai. Dureaza 2-4 ani de la plantare pana la primul rod. Se maturizeaza in august-septembrie. Nu au fost introduse soiuri de catina pentru a facilita recoltarea. Fructul de catina variaza de culoare de la galben la portocaliu la rosu si este foarte aratator.

Boli care pot afecta catina:

Rugina - In mod frecvent aceasta boala ataca frunzele, pe partea superioara, sub forma unor pete de culoare galbena, frunzele atacate nu se mai dezvolta normal.

Pentru combaterea ruginei puteti folosi fungicidul Topas 100 EC.

Fuzarioza - Initial aceasta boala ataca nervurile si produce decolorarea acestora, apoi se extinde in toata coroana plantei.

Pentru combaterea fuzariozei puteti folosi fungicidul Switch 62.5 WG.

Daunatori care pot aparea la Catina:

Afide:

Daca populatia de afide este limitata la doar cateva frunze sau lastari, atunci infestarea poate fi taiata pentru a oferi control. Pentru combaterea afidelor puteti folosi insecticidul Kabon.

Afide

Paduchele din San Jose:

Femela adult are corpul cordioform si o lungime de 0.8 - 1 milimetru lungime si culoare galbena. Scutul care are rol in protectia corpului femelei este in forma de disc rotund si are un diametru de maxim 2.4 mm.

Corpul mascului este de 0.8-0.9 milimetri lungime. Larva primara are corpul de forma oval si o lungime ce nu depaseste 0.25-0.27 milimetri.

Deteriorarea este cauzata atunci cand nimfele si femelele adulte strapung tesutul plantelor si aspira fluidele vegetale. Tesutul sanatos al lastarilor si frunzelor plantelor gazda devine adesea rosu. Pe crengute si ramuri mici culoarea rosie se extinde profund in scoarta, dar acest lucru nu este vizibil la suprafata scoartei.

Pentru combaterea paduchelui din San Jose puteti folosi insecticidul Actellic 50 EC.

Paduchele din San Jose

Cicada Gheboasa:

Cicada gheboasa face parte din familia Membracidae si este originara din America de Nord. Reprezinta un daunator periculos pentru pomi, livezile tinere si vita de vie. Cicadele provoaca mici incizii in scoarta ramurilor, astfel afectand toate vasele libere ale pomilor, intrerupand circulatia sevei. Ramurile care au fost atacate de cicade vor fructifica slab, implic productia va fi afectata.

De asemenea, ranile care au fost provocate de cicade vor permite agentilor patogeni sa se strecoare in planta, larvele hranindu-se cu frunzele multor specii de pomi fructiferi sau plante de ornament.

Pentru combaterea cicadei gheboase este recomandat sa folositi Mospilan Oil 20 SG.

Cicada gheboasa

Cicada melifera:

Cicada melifera este o specie de cicada originara din estul Americii de Nord, iar in anul 2009 au fost observate populatii ale cicadelor melifere in zona orasului Constanta. Aceasta este un daunator foarte greu de combatut deoarece se extinde rapid la toate plantele din gradina dumneavoastra.

Plantele care sunt atacate de cicada melifera nu se dezvolta normal, implicit productia va fi scazuta. Atacul cel mai puternic are loc in anotimpul de vara. Cicada melifera colonizeaza, iar dumneavoastra puteti observa acest lucru datorita faptului ca apare puful alb si roua de miere. Pentru combaterea cicadei melifere se recomanda utilizarea insecticidelor specifice.

Cicada melifera

Acarieni:

Acestea sunt insecte care sunt greu observate cu ochiul liber. Acestea sunt o specie polifaga, care ataca multe plante si pomi fructiferi, specii cultivate si spontane. Se hranesc cu suc de celule. Dupa atac, frunzele vor deveni asemanatoare pergamentului, florile vor avorta si planta stagneaza din cresterea sa.

Ca masuri de combatere impotriva acarienilor puteti folosi Milbeknock sau Vertimec 1.8 EC.

Carabusul de mai:

Carabusii de mai sunt gandaci din familia Scarabaeidae si sunt specii care mananca plante din subfamilia Melolonthinae. Avand in vedere asemanarile fizice externe dintre adulti si larvele acestui gen, acestea sunt de obicei tratate ca un singur grup, impartasind obiceiuri si biologie similare. Etapele larvare ale acestor gandaci sunt daunatoare culturilor, deoarece se hranesc cu radacinile plantelor, provocand stres, iar intr-un final moartea plantei. Deteriorarea initiala nu este vizibila in partile aeriene ale plantei, deoarece larvele se hranesc doar cu firele de radacina si materialul organic in timpul primului si al doilea stadiu. Cand trec la etapa urmatoare, larvele incep sa se hraneasca cu radacini mai mari ale plantelor, ceea ce duce mai tarziu la semne de ofilire si crestere reticenta. Pentru combaterea carabusului de mai este recomandata utilizarea Trika Expert.

Citeste si articolul despre Catina.

Produse recomandate

Kabon, 1 litru
149,99 Lei
-37%
Mospilan 20 SG, 3 g
Mospilan 20 SG, 3 g
4,50 Lei
7,09 Lei