Categorii

Putregaiul tulpinilor si stiuletilor (Gibberella zeae) - Simptome si raspandire

Cauzele aparitiei putregaiului tulpinilor si stiuletilor


Putregaiul tulpinilor si stiuletilor

Putregaiul tulpinilor si stiuletilor (Gibberella zeae)

Putregaiul tulpinilor si stiuletilor este intalnit des in toate culturile de porumb, pagubele care sunt produse de aceasta boala fiind influentate de factorii climatici.

In Romania pagubele mari care sunt produse de putregaiul tulpinilor si stiuletilor sunt semnalate in zonele sudice sau vestice, in special in anii cu toamne ploioase.

Cum se manifesta putregaiul tulpinilor si stiuletilor – Simptome:

Semintele de porumb care sunt introduse in pamant fara sa fie tratare, vor forma plantute care pot fi invadate de miceliu din pamant sau de cel provenit din germinatia sporilor care se pot gasii pe boabe. Plantele tinere mor inainte de a rasarii, iar in culturi se poate observa scaderea densitatii normale

Radacinile care sunt infectate se vor inrosi, apoi putrezesc, iar plantele pot fi smulse usor din pamant. Partea de la baza a tulpinii care este atacata se decoloreaza, apoi devine maronie si in interior maduva are o culoare roz-rosiatica. In dreptul nodurilor se poate observa o pasla miceliana de culoare alba sau roz deschis, care produce putrezirea tesuturilor, intr-un final plantele frangandu-se.

Atacul asupra stiuletilor aproape ajunsi la maturitate se manifesta prin acoperirea cu miceliu de culoare roz, boabele invelite in micelliu isi vor pierde facultatea germinativa si vor deveni chiar toxice.

Atacul se poate observa pe stiuletii care nu sunt inveliti bine in panusi. Intre panusi si stiulete se dezvolta o masa micelara, iar panusile vor ramane lipite de stiulete. Boala va evolua si la stiuletii care sunt depozitati, in cazul in care nu exista o ventilare corespunzatoare.

Agentul patogen se numeste Gibberella zeae si se transmite prin seminte infecate sau cele care au spori. Raspandirea ciupercii este asigurata prin fructificatiile de rezistenta din paman cu spori care sunt maturi si pot produce infectii asupra plantelor tinere. Atacul larvelor de sfredelitor si prezenta moliei duc la cresterea frecventei si intensitatii atacului bolii. Duritatea bolii depinde de conditiile climatice, evolutia acesteia fiind favorizata de gradul de umiditate ridicat si de temperaturile mari 6-36 de grade Celsiu.

Masuri de prevenire si combatere ale putregaiului tulpinilor si stiuletilor:

Cel mai recomandat este sa cultivati hibrizi rezistenti, sa distrugeti moliile si sfredelitorul si mai ales sa utilizati samanta sanatoasa.

Cele mai bune fungicide pe care le puteti folosi impotriva putregaiului tulpinilor si stiuletilor:

Score 250 EC – este un fungicid sistemic cunoscut pentru actiune sa preventiva si curativa.

Cidely Top - contine difenoconazol si ciflufenamid. Acest fungicid nu poate fi utilizat impreuna cu zeama bordeleza.

Putregaiul tulpinilor si stiuletilor

Citeste si articolul despre Putregaiul moale al tulpinilor de porumb.

Produse recomandate

-16%
Score 250 EC, 250 ml
Score 250 EC, 250 ml
148,74 Lei
177,03 Lei