Palmier (Chamaedorea)
Aceasta specie de palmier, Chamaedorea, mai este denumit popular si “palmierul pitic”. I se spune palmier pitic deoarece aceasta specie de palmier are inaltimi relativ mici (0,4 – 5,5 metri). Aceasta minunata specie de palmier cu frunzis verde intens a fost descoperita pentru prima data in America Centrala si adusa inapoi in Statele Unite, unde a devenit imediat o palma de interior populara. Are un frunzis des, texturat usor si trunchiul subtire.
Aceasta specie de palmier este se dezvolta lent si poate dura ani intregi pentru a atinge inaltimea maxima (30 cm pana la 2 metri in interior si 2 pana la 5,5 metri in aer liber).
Chamaedorea - Ingrijire
Aceasta specie este una dintre cele mai populare specii de palmieri de interior cultivate in majoritatea tarilor temperate, favorizata deoarece se adapteaza la lumina relativ scazuta si se descurca la temperaturi mai mici. Plantele se descurca deosebit de bine in ghivece de aproximativ 30 cm latime. Aceasta specie de palmieri este toleranta la conditii de lumina mai scazuta si sunt sensibili la prea multa apa.
Lumina
Aceasta specie de palmieri si anume Chamaedorea, este considerata o specie care suporta si zonele partial umbrite, dar asta nu inseamna ca se pot descurca in zone in care lumina lipseste total.
Sol
In interior, orice amestec de ghiveci pe baza de turba de inalta calitate va fi suficient. In aer liber, aceasta specie de palmier (Chamaedorea) va creste bine in aproape orice sol – nisip sau argilos, dar nu tolereaza solul sarat.
Udare
La fel ca multe alte specii de palmieri, acestia sunt sensibili la udarea excesiva si nu pot tolera sa fie udati in exces. In mod ideal, mentineti umiditatea la un nivel uniform. Udati atunci cand partea superioara de 2 cm de sol se simte uscata. Frunzele galbene vor indica faptul ca planta are nevoie de mai multa apa.
Temperatura si umiditatea
Palmierul Chamaedorea prefera temperaturile camerei intre 18 si 27 de grade Celsius. Poate tolera un nivel scazut de 10 grade Celsius, dar nu suporta temperaturile de inghet. Pastrati-l departe de curentii reci de langa ferestre, guri de aerisire si usile exterioare. Va prospera cu umiditate medie. Daca palmierul incepe sa dezvolte margini de frunze uscate sau varfuri maronii, este cel mai probabil cauzata de curenti reci sau perioade de uscare prelungite.
Ingrasamant
Hraniti cu un ingrasamant lichid slab o data sau de doua ori in timpul sezonului de crestere si deloc in timpul iernii. Aceste plante sunt alimentatoare usoare. Puteti folosi ingrasamantul foliar Cropmax.
Tipuri de palmieri
C. elegans este cel mai popular tip de palmier, iar aceasta specie este originara din Mexic si America Centrala.
C. erumpens este o specie de palmier care isi are originea putin mai la sud decat C. elegans si este putin mai mare, cu frunze mai asemanatoare unui evantai.
C. hooperiana este o planta viguroasa, usor de cultivat.
Inmultirea specie de palmier Chamaedorea - Aceste plante sunt aproape intotdeauna inmultite din seminte de catre cultivatorii profesionisti.
Daunatorii care pot afecta aceasta specie de palmier, Chamaedorea:
Acarieni – Acestia pot fi combatuti folosind un insecticide-acaricid Vertimec 1.8 EC.
Paduchi lanosi – Aceasta specie de paduchi poate fi combatuta folosind insecticidul Mospilan 20 SG.
Paduchi testosi – Puteti scapa de aceasta specie de paduchi folosind insecticidul Kabon.
Citeste si articolul despre Oxalis.