Chimen:
Doua dintre sursele noastre au indicat faptul ca istoria chimionului dateaza din epoca de piatra. Semintele de chimen au fost descoperite in zonele de gunoi ale comunitatilor preistorice din sudul Europei. Se crede ca aceste descoperiri indica faptul ca planta a facut parte din viata de zi cu zi a omului timpuriu.
La ce este utilizat chimenul:
Partile care sunt folosite din chimen sunt achenele, adica fructele servind ca mirodenii in diferite tipuri de mancare, dar este folosit si pentru a oferi aroma covrigeilor, saratelelor, etc.
Este des utilizat la ceaiuri pentru diferitelor afectiuni.
Particularitati:
Radacina patrunde vertical in sol, tulpina este dreapta si poate ajunge pana la o inaltime cuprinsa intre 50 si 100 de centimetric.
Frunzele sunt pozitionate fata in fata de o parte si de alta a tulpinii, florile au culoarea roz sau alb, si sunt de dimensiuni mici.
Cerinte ale chimenului pentru buna dezvoltare:
Un prim factor important in dezvoltarea chimenului este temperatura, acesta poate creste bine cand sunt temperaturi cuprinse intre 16 si 17 grade Celsius, dar in perioada de fructificare are temperatura ideala este de 18-19 grade Celsius.
Lumina este un alt factor important, deoarece in anul doi, an in care acesta se afla in perioada fructificarii acesta are cerinte mai mari de lumina.
Umiditatea este un alt factor important in procesul de fructificare din anul doi, astfel incat asteptati-va la cerinte mai mari de apa.
Beneficiile chimenului:
Ajuta impotriva inflamatiei:
Mai multi compusi de chimen demonstreaza proprietati puternice antioxidante si antiinflamatorii.
In timp ce inflamatia este un raspuns natural al corpului, inflamatia cronica poate duce la diferite afectiuni, cum ar fi bolile inflamatorii ale intestinului. Simptomele sale pot include ulcere , crampe, gaze si iritarea tesutului digestiv.
Chimenul este o sursa excelenta de:
- Vitamina A
- Potasiu
- Magneziu
- Calciu
- Fosfor
Minerale: semintele de chimion sunt bogate in fier, calciu si potasiu. Aceste minerale sunt importante pentru producerea de celule rosii din sange, sanatatea oaselor si pentru reglarea tensiunii arteriale.
Vitamine: semintele de chimen contin multe vitamine importante, cum ar fi vitaminele A, E si C, impreuna cu mai multe vitamine din complexul B. Beneficiile vitaminelor din complexul B variaza de la asigurarea functionarii corespunzatoare a sistemului imunitar al corpului pana la prevenirea bolilor de rinichi. Vitamina A este importanta pentru asigurarea vederii normale si ajuta la prevenirea bolilor de inima, precum si a diferitelor demente si a bolii Parkinson. Vitamina C ajuta la protejarea celulelor si poate ajuta la mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor.
Boli care pot aparea la chimen:
Mana: Aceasta se manifesta sub forma unor pete de dimensiuni mari si culoare galbena pe suprafata superioara a frunzei, iar pe partea din spate a acesteia in zona petelor puteti observa un puf de culoare alba. Boala se transmite cu ajutorul sporilor ciupercii care sunt transportati de vant.
Pentru combaterea manei va recomandam utilizarea Melody Compact 49 WG, un fungicid sistemic dar si de contact, datorita celor doua substante active ale sale care activeaza asupra ciupercilor patogene.
Fainarea: Aceasta ciuperca poate ataca toate organele aeriene ale plantei, pe suprafata frunzelor de la baza se poate observa o pasla de culoare alba. Plantele care sunt atacate de aceasta boala pot fi oprite din procesul de dezvoltare.
Pentru combaterea fainarii va recomandam Tebucur 250 EW, un fungicid cu spectru larg de activitate avand proprietati sistemice impotriva bolilor.
Antracnoza: Aceasta este una dintre cele mai periculoase boli care va pot ataca plantatia, este favorizata de umiditate in general. Boala se manifesta sub forma unor pete de dimensiuni mici cu o culoare maronie.
Va recomandam utilizarea fungicidului Dithane M 45.
Ingrijire chimen:
Fertilizare: Este recomandat sa utilzati ingrasaminte in primul si al doilea an atunci cand planta se afla in procesul de vegetatie, va recomandam sa utilizati Cropmax, un stimulator al cresterii pentru toate tipurile de culturi.
Va invitam sa cititi si articolul despre Busuioc.