Chiparos
Ingrijire Chiparos:
Perioada optima de plantare este la inceputul toamnei, inainte ca solul sa inghete. Plantati intr-o groapa cel putin de doua ori mai mare decat radacina. Inmuiati radacinile in apa inainte de plantare, ar trebui sa imbunatateasca sansele de recuperare. Pastrati o scobitura in jurul bazei, aceasta va servi drept rezerva de apa in primele luni. Tasati bine solul in jurul radacinilor. Imediat dupa plantare udati pana cand se formeaza balti de dimensiuni mici in jurul arborelui.
Taierea se face cu foarfece pentru tuns gard viu.
Preferintele solului
Acestia se adapteaza la o gama larga de soluri. Majoritatea prefera un sol bine drenat, atunci cand se afla in plin proces de dezvoltare, cu toate acestea devin exceptional de toleranti la solurile uscate cand sunt ajunsi la maturitate. Celor mai multi nu le place un sol umed sau ud, care poate fi problematic. Este o idee buna sa cunoasteti preferintele solului pentru soiurile specifice de chiparosi pe care intentionati sa le plantati.
Plantare chiparos in ghiveci:
In recipiente, acestia cresc cel mai bine intr-un sol foarte bine drenat, dar nu foarte umed.
Cum se testeaza drenajul solului
Daca nu sunteti sigur cu privire la drenarea solului in zona pe care intentionati sa o plantati Chiparos, merita sa va luati timp pentru a testa drenajul in zona de plantare inainte de efectuarea acestui proces. Pentru a testa drenajul solului, sapati o groapa de 30 x 30 in zona de plantare. Umpleti groapa cu apa si lasati-o sa se scurga. Apoi, dupa ce se scurge, umpleti din nou cu apa, dar de aceasta data tineti cont de cat dureaza sa se scurga. In solul bine drenat, nivelul apei va scadea cu o rata de aproximativ 3 centimetri pe ora. O rata mai rapida, cum ar fi in solul nisipos, poate semnala conditii potential uscate ale zonei.
Acesti arbori au preferinte diferite ale pH-ului solului. Este o idee buna sa cunoasteti preferintele de pH pentru soiurile specifice de arbori pe care intentionati sa ii plantati.
Cum se testeaza pH-ul solului
PH-ul solului este o masurare a alcalinitatii sau aciditatii solului si se masoara pe o scara de 1-14, cu 7 ca semn neutru. Orice masuratoare sub 7 indica conditiile solului acid si orice peste 7 indica alcaline.
Daca nu sunteti sigur cu privire la pH-ul solului si daca este potrivit sau nu pentru cultivarea arborelui dumneavoastra specific, este o idee buna sa testati pH-ul solului in zona de plantare. Puteti testa rapid pH-ul solului cu o sonda de testare a pH-ului solului ieftina. Pentru a creste pH-ul (pentru a-l face mai alcalin) puteti adauga calcar granulat in sol. Pentru a reduce pH-ul (pentru a-l face mai acid) puteti aplica sol din sulf sau sulfat de aluminiu. Adaugarea de compost organic in sol sau utilizarea compostului ca mulci poate contribui, de asemenea, la cresterea aciditatii si la mentinerea conditiilor acide ale solului.
Preferinte de lumina
Majoritatea arborilor de acest tip se vor dezvolta de minune in zonele in care predomina razele soarelui. Acestea fiind spuse, unele soiuri vor tolera si zone cu partial umbra.
Cum se planteaza un chiparos:
Pasul 1
Incepeti prin saparea gropii de plantare de cel putin doua pana la trei ori mai lata si cu 15 centimetri sau mai adanca decat inaltimea plantei. Cu cat groapa este mai mare, cu atat mai bine.
Pasul 2
Cand plantati in sol argilos, dens sau in alte soluri cu drenaj slab, este benefic sa amestecati bine ingrasamantul natural foliar Cropmax. Atunci cand plantati in sol foarte nisipos sau cu drenaj rapid, folositi compost care va ajuta la retinerea umiditatii in sol.
Pasul 3
Aveti mare grija sa nu deteriorati radacinile arborelui atunci cand il scoateti din recipientul in care a venit. Daca radacina este blocata in oala, cel mai bine este sa taiati recipientul.
Pasul 4
Daca plantati intr-un sol bine drenat, asezati arborele in groapa de plantare, astfel incat marginea superioara a radacinii sa fie doar putin deasupra nivelului solului pentru a permite asezarea. Daca este necesar, puteti adauga o parte din pamantul scos in partea de jos a gropii pentru a obtine o inaltime adecvata de plantare.
Nota: Daca solul este slab drenat (in mod constant umed) luati masuri pentru a imbunatati drenajul sau selectati o alta specie de planta toleranta pentru solurile umede.
Pasul 5
Dupa ce ati asezat arborele in groapa de plantare, folositi o mana pentru a tine planta dreapta si cealalta mana pentru a incepe sa umpleti din nou groapa tasand usor zona pentru a nu ramane goluri de aer. Cand ati umplut groapa pe jumatate, puteti inmuia solul. Apoi continuati sa umpleti din nou pana la marginea superioara a radacinii.
Pasul 6
Pentru a conserva umezeala si a suprima cresterea buruienilor, aplicati un strat de 3 pana la 5 centimetri de mulci, in jurul zonei de plantare. Evitati sa asezati sau sa ingramaditi mulci direct pe baza plantei dumneavoastra. deoarece acest lucru ar putea duce la putrezirea scoartei.
Specii de Chiparos:
Chamaecyparis Lawsoniana
Chamaecyparis Nootkatensis
Chamaecyparis Obtusa
Cum se ingrijeste un Chiparos:
Acestia sunt arbusti usor de cultivat si ingrijit. Mai jos sunt cateva sfaturi utile de ingrijire care va vor face sa ii dezvoltati ca niste profesionisti.
Fertilizare:
Acest tip de arbori are nevoie de fertilizare pentru a mentine o culoare buna a frunzelor si a sprijini dezvoltarea si sanatatea generala a plantei, mai ales cand sunt tineri. Cand acestia au ajuns la maturitate, ingrasamantul nu este de obicei necesar, deoarece acesti arbori pot obtine nutrientii de care au nevoie din sol.
Cum se aplica ingrasamant?
Arbustii se hranesc cu ajutorul sistemului lor radicular. Prin urmare, in aceasta zona trebuie imprastiata cea mai mare parte a ingrasamintelor.
Ca regula generala, raspanditi ingrasamantul sub planta, la 7 centimetri dincolo de linia de picurare pentru fiecare 30 de centimetri de inaltime a plantei.
Cum se uda un Chiparos:
Majoritatea soiurilor de chiparos prefera un sol usor umed, dar bine drenat. Acestea fiind spuse, atunci cand sunt stabilite, majoritatea soiurilor sunt extrem de tolerante la conditiile solului uscat. Ei vor nu tolera conditii in mod constant de sol umed, ceea ce poate duce la putrezirea radacinii si a altor boli ale plantelor. Asadar, aveti grija sa nu udati in exces!
In timpul primului sezon de crestere
In solul mediu de gradina, nu ar trebui sa va udati arborele nou plantat in fiecare zi. Cel mai adesea, acest lucru provoaca conditii de sol umed care pot duce la putrezirea radacinilor si la alte boli daunatoare. In absenta unor precipitatii suficiente, udati numai dupa cum este necesar pentru a mentine umezeala radacinii si a solului din jur.
Taierea arborelui Chiparos:
Acestia nu necesita taiere. Acestea fiind spuse, majoritatea soiurilor pot fi taiate usor in scopul obtinerii unei forme. Cel mai bine este sa le oferiti spatiu suficient pentru a creste pana la dimensiunea lor matura, astfel incat sa nu necesite niciodata taierea.
Cand se taie
Tunderea usoara pentru modelare poate fi efectuata aproape in orice moment al anului, cu toate acestea sugeram realizarea acestui proces in anotimpul de iarna.
Va invitam sa cititi si articolul despre Cenuser.