Cimbru
Cimbrul este un o planta perena cu frunze aromate de culoare verzui-cenusii. Acesta provine din sudul Europei si tari care se invecineaza cu Marea Mediterana, dar acum se gaseste in multe zone ale lumii cu climat temperat. Numeroasele soiuri de plante difera prin profilurile lor de aroma. Cimbru comun este strans legat de cimbru salbatic si exista cultivare suplimentare, cum ar fi cimbru portocaliu, cimbru lamaie si cimbru chimen. Cimbrul comun contine de obicei 0,4% pana la 3,4% ulei volatil si este preparat comercial prin distilarea frunzelor sale. Acest lucru are ca rezultat 2 varietati comerciale de ulei. Uleiul de cimbru rosu este distilatul brut initial care ulterior poate fi redistilat pentru a produce ulei de cimbru incolor sau alb.
Cuvantul grecesc pentru cimbru este derivat dintr-un descriptor care inseamna ,,a fumiga", care se poate referi la aroma generata in arderea cimbrului ca tamaie in templele antice ale Greciei. Remediile traditionale asociate cu cimbru includ ameliorarea bolilor pulmonare. Soldatii romani se scaldau in cimbru pentru a deveni curajosi. Cimbrul a fost folosit si in imbalsamare in timpuri stravechi.
Beneficiile cimbrului:
Cimbrul este una din cele 8 ierburi uscate dintr-un grup de peste 60 analizate care contineau concentratii totale ridicate de antioxidanti, Nivelurile de antioxidanti din probele comerciale de cimbru au fost de 2,8 ori mai mari decat la ghimbir si de 30 de ori mai mari decat la usturoi. Autorii au sugerat ca aportul de ierburi intr-o dieta normala poate contribui si mai bine la antioxidanti din dieta decat alte alimente vegetale. Uleiurile esentiale sunt preparate prin diverse metode, inclusiv hidrodistilare, extractie de lichid supercritic, etc.
O combinatie de cimbru si frunze de iedera a ajutat la atenuarea tusei si a altor simptome ale bronsitei acute.
Data viitoare cand va confruntati cu tuse sau durere in gat, incercati sa beti niste ceai de cimbru.
Obtinerea tuturor vitaminelor de care are nevoie corpul dumneavoastra in fiecare zi poate fi o provocare. Din fericire, cimbru contine foarte multa vitamina C, plus ca este o sursa foarte buna de Vitamina A. Daca simtiti ca apare o raceala, cimbru va poate ajuta sa va intoarceti in stare buna de sanatate.
Un alt beneficiu pentru sanatate al cimbrului: este o sursa buna de cupru, fibre, fier si mangan.
Cimbru este un ingredient minunat care este folosit in bucatariile din intreaga lume, in special in Franta, Italia si peste Mediterana.
Cimbru este un ingredient principal in aceasta solutie de curatare a sosului pesto , pe care il puteti folosi ca condiment sau adauga la paste sau orez.
Plantare:
Cimbrul prospera in zone foarte insorite si iubeste caldura. Daca cultivati in ghiveci in interior, asezati langa o fereastra care permite patrunderea buna a luminii.
Solul trebuie sa fie bine drenat, astfel incat sa nu existe balti. In gradina, plantati alaturi de alte plante perene tolerante la seceta.
La inceputul primaverii, puteti fertiliza cu materie organica, dar nu este necesara multa modificare a solului.
Este dificil sa cultivi cimbru din seminte din cauza germinarii lente. Este mai usor sa cumperi plantele dintr-un centru de gradinarit sau sa iei niste butasi.
Pentru inceput, plantati butasii in interior cu 6-10 saptamani inainte de ultimul inghet de primavara.
Plantati butasi sau plante tinere de cimbru oricand dupa ce temperatura solului atinge 17 grade Celsius. Acest lucru este de obicei cu 2 pana la 3 saptamani inainte de ultimul inghet de primavara intr-un sol bine drenat, la o distanta de aproximativ 20 de centimetri.
Distantati plantele tinere intre 30 si 50 de centimetri, in functie de soiul specific.
Plantele ar trebui sa ajunga la o inaltime de 15 pana la 30 de centimetri.
In gradina, plantati cimbru langa varza sau rosii .
Ingrijire:
Udati numai cand solul este complet uscat.
Taiati plantele in primavara si vara pentru a stimula cresterea.
Daca in zona dumneavoastra iernile sunt aspre, nu uitati sa mulciti in jurul plantelor dupa inghetarea solului.
Plantele vechi de trei pana la patru ani trebuie inlocuite, deoarece frunzele acestora sunt mai putin aromate.
Puteti lua niste butasi si ii puteti planta si in ghiveci.
Va invitam sa cititi articolul nostru despre Busuioc.