Categorii

Cires - Tratamente specifice impotriva bolilor si daunatorilor

Combatere boli - Combatere daunatori - Cires


Cires boli si daunatori

Ciresul (Prunus avium) - are flori albe, frunze mari si este cultivat de foarte mult timp pentru fructele sale ce au un gust de-a dreptul savuros. Plantarea ciresului necesita un sol fertil, bine drenat, acestia sunt foarte susceptibili la putrezirea radacinilor, astfel incat pamantul trebuie sa permita apei o scurgere buna.

Bolile care pot afecta ciresul sunt:

Fainarea (Podosphaera clandestina)

Fainarea la cires se manifesta sub forma de leziuni circulare de culoare deschisa pe frunze in interiorul baldachinului care dezvolta un aspect pudrat. Leziunile se pot uni pentru a acoperi frunza, daca infectia este severa.

Pentru combaterea fainarii este recomandat sa utilizati fungicidul Thiovit Jet 80 WG.

Rugina

Rugina se manifesta sub forma de pete de culoare galbena pe suprafetele frunzelor superioare si inferioare, care au o forma unghiulara. Rugina poate fi prevenita prin pulverizarea pomilor cu fungicide de protectie; aplicarea se efectueaza de obicei cu una, doua sau trei luni inainte de recoltare in zonele predispuse la izbucnirea bolii la inceputul sezonului.

Pentru combaterea ruginei puteti folosi fungicidul Ortiva Top.

Cancerul Bacterian (Pseudomonas syringae)

Aparitia bolii este favorizata de umiditatea ridicata si temperaturile scazute din primavara. Pomii tineri sunt deosebit de sensibili. Pomii crescuti in soluri nisipoase care sunt drenate slab sunt, de asemenea, susceptibili. Asigurati-va ca se alege un soi de cires si un portaltoi adecvat in functie de locatia geografica si de conditiile de mediu pentru a preveni stresul arborelui care predispune arborele la boala.

Cancer bacterian cires

Putregaiul Brun (Monilinia fructicola)

Putregaiul brun este una dintre cele mai frecvente si grave boli care afecteaza fructele ciresului. Este cauzata de ciuperca Monilinia fructicola si poate infecta, de asemenea, florile si lastarii. Boala incepe la inflorirea mugurilor. Florile infectate se ofilesc si isi schimba culoarea foarte repede. Odata infectat, fructul ramane atasat de pom si devine o sursa suplimentara pentru mai multe infectii, in loc sa cada. Unele infectii se manifesta doar cand fructele incep sa se coaca.

Putregaiul brun incepe cu o pata mica, rotunda maro, care se extinde pentru a putrezi in cele din urma intregul fruct.

Impotriva putregaiului brun va recomandam Topas 100 EC, 250 ml.

Putregai brun cires

Daunatorii care pot afecta ciresul sunt:

Paduchele din San Jose

Femela adult are corpul cordioform si o lungime de 0.8 - 1 milimetru lungime si culoare galbena. Scutul care are rol in protectia corpului femelei este in forma de disc rotund si are un diametru de maxim 2.4 mm. Corpul mascului este de 0.8-0.9 milimetri lungime. Larva primara are corpul de forma oval si o lungime ce nu depaseste 0.25-0.27 milimetri. Deteriorarea este cauzata atunci cand nimfele si femelele adulte strapung tesutul plantelor si aspira fluidele vegetale. Tesutul sanatos al lastarilor si frunzelor plantelor gazda devine adesea rosu. Toate partile plantei gazda, cu exceptia radacinilor, pot fi atacate. Cu toate acestea, cele mai mari populatii apar pe crengute si ramuri unde se formeaza o crusta cenusie. Pentru combaterea paduchelui din San Jose puteti folosi insecticidul Actellic 50 EC.

Paduchele testos

Paduchele testos are o gama foarte larga de gazde, incluzand multi arbori de foioase si arbusti. Ulmul si fructele de piatra ( Prunus ) sunt cele mai comune gazde. Pot aparea coinfestari cu alte insecte, in special populatii mixte de insecte. Istorie si obiceiuri de viata: paduchele testos ierneaza sub forma de nimfa pe crengute, prezentandu-se ca un nodul mic, ridicat, cu diametrul de 0.5 cm. Acestea continua sa creasca primavara si se dezvolta rapid.

Pe corpul femelei se pot observa oua in primavara. Ouale eclozeaza sub corpul femelei. Inainte de caderea frunzelor, paduchii testosi, care se afla in etapa a 2a de crestere si au o culoare maro-pal se intorc pe crengute pentru iarna.

Pentru combaterea paduchelui testos puteti folosi insecticidul Kabon.

Cicada melifera

Aceasta este un daunator foarte greu de combatut deoarece se extinde rapid la toate plantele din gradina dumneavoastra. Aspectul cicadei melifere este asemanator si la femele si la masculi, adultii au dimensiuni mici (7-8 milimetri), ceea ce ii face foarte greu de observat. Plantele care sunt atacate de cicada melifera nu se dezvolta normal, implicit productia va fi scazuta. Atacul cel mai puternic are loc in anotimpul de vara. Cicada melifera colonizeaza, iar dumneavoastra puteti observa acest lucru datorita faptului ca apare puful alb si roua de miere. Pentru combaterea cicadei melifere este recomandata utilizarea insecticidelor specifice.

Cicada melifera

Cicada Gheboasa

Cicada gheboasa face parte din familia Membracidae si este originara din America de Nord. Reprezinta un daunator periculos pentru pomi, livezile tinere si vita de vie. Cicadele provoaca mici incizii in scoarta ramurilor, astfel afectand toate vasele libere ale pomilor, intrerupand circulatia sevei. Ramurile care au fost atacate de cicade vor fructifica slab, implic productia va fi afectata.

Pentru combaterea cicadei gheboase este recomandat sa utilizati Mospilan 20 SG.

Cicada gheboasa

Paduchele negru al ciresului (Myzus cerasi)

Paduchele negru al ciresului este un afid care aspira seva din frunzisul cireselor fructifere si din formele ornamentale ale visinului (Prunus cerasus), ciresului (P. Avium) si malinului (P. Padus) in primavara tarziu si la inceputul verii, provocand rasucirea frunzelor. Semnele atacului paduchelui negru sunt usor de observat. Paduchele negru al ciresului are o culoare negru metalic si o lungime de 3 centimetri, destul de mari fata de majoritatea afidelor. Pentru combaterea paduchelui negru al ciresului este recomandat sa folositi Mospilan oil.

Citeste si articolul despre Cultivarea si ingrijirea ciresului!

Produse recomandate

Kabon, 1 litru
149,99 Lei
-44%
Mospilan 20 SG, 1.5 g
Mospilan 20 SG, 1.5 g
2,40 Lei
4,32 Lei
-10%
Ulei horticol Mospilan Oil 20 SG